Vilka får rött, grönt eller gult ljus?

Medvetenheten hos konsumenterna har ökat, och driver i viss utsträckning fram bättre fångstmetoder och bättre kontroll. Foto: CC, WWF

Medvetenheten hos konsumenterna har ökat, och driver i viss utsträckning fram bättre fångstmetoder och bättre kontroll. Foto: CC, WWF
Idag kommer Fiskguiden 2015 – WWFs nya digitala upplaga av konsumentguiden för fisk och skaldjur.
Vilka matfiskar får grönt, gult eller rött ljus i år? Det kommer att presenteras idag tisdag och just nu står ett uppbåd av journalister och fiskhandlare och väntar på besked.
Förra året gick debatten hög om bland annat nordhavsräkan som fick rött ljus, bland annat på grund av att det förekom utkast av småräkor samt att det brast i delar av förvaltningsplanen. I debattens spår har vissa åtgärder inom räkfisket att vidtas, så visst driver denna typ av märkning på utvecklingen.

Olika märkningar kan förvirra
Frågan om vilka fiskar vi kan äta med gott samvete är en av vår tids stora samhällsfrågor. Antalet miljöcertifierade fisk- och skaldjursarter har ökat under senare år i takt med konsumenternas ökade krav. Men att hålla ordning på vad de olika certifieringarna står för, är också en utmaning för konsumenten. Självklart poppar även oseriösa märkningar upp på marknaden, när vissa företag märker att de kan sälja mer med hjälp av en stämpel.
I Sverige rekommenderar WWF att välja KRAV och MSC-märkt.

Maria Ålander

Publicerad: 10 February 2015
Av: Fiskejournalen