Vid sidan av planen sitter John Terry gärna med metspö i hand. (Fot: Creative Common/onnie Macdonald Attribution 2.0 Generic)[/caption] " /> Vill bygga egen sjö | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Vill bygga egen sjö

Vid sidan av planen sitter John Terry gärna med metspö i hand. (Fot: Creative Common/onnie Macdonald Attribution 2.0 Generic)

John Terry är en av de största profilerna i engelska fotbollsligan Preimer League. Nu vill han sätta sprätt på sin dryga inkomst och anlägga en sjö på sin gård.
Har du mer pengar än vad man kan spendera, är fiskeintresserad och ogillar att resa? Då kan du göra som John Terry, försvarsspelare i Chelsea FC. Han vill enligt  tidningen The Mirror anlägga en tre hektar stor sjö på sin egendom i grevskapet Surrey, England.
Vi antar att John vill fylla sjön med favoritfisken karp. Hans personliga rekord är 12,7 kilo och en inte alltför vild gissning är att det kommer simma tyngre fiskar i den blivande sjön. En lockande parallell och fråga är om Chelseas FC:s ägare Roman Abramovich ser sitt fotbollslag som sin egna lilla karpdamm.
Man kan tycka vad man vill om John Terrys idé, men konstatera att fiskeintresse spänner över alla kontinenter och samhällsklasser.
Morgan Fihn

 

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Holm
Hur får man havsöringen att hugga? Den frågan svarade experterna på. Foto: Nicka Hellenberg
Havsöringsfiske för unga blev en fullträff

Havsöringsfiske för unga blev en riktig hit, när det arrangerades fiskeaktivitet på Gotland under flaggen ”Luften är fri”.

Under en grå aprilhimmel samlades förväntansfulla och fiskefebriga ungdomar på en gotländska kusten för att få testa på spinn- och flugfiske efter de silvriga raketerna – havsöringarna.
Ett antal unga sportfiskare fick testa på kustfiske med vadarbyxor under några spännande timmar. Hela aktiviteten skedde i regi av Sportfiskarna på Gotland, i samarbete med Jaktia Visby, Vision Fly Fishing och Abu Garcia.

Det här populära eventet kunde ske med stöd av medel från Svenskt Friluftsliv och Naturvårdsverket. Allt under flaggan ”Luften är fri” – ett projekt som syftar till att få fler människor att prova friluftsliv. På sikt vill man att ett stort antal aktiviteter av det här slaget långsiktigt ska öka medvetenheten om friluftslivets värden och ge mer kunskap om allemansrätten.

Tillbaka till Gotlandskusten. Joakim Lyander från Sportfiskarna höll i verksamheten och berättade om grunderna i havsöringsfisket, innan det var dags för mer skarpt läge.

De ungdomar som ville testa på flugfiske fick först en snabbkurs på torra land av Niklaus Bauer från Vision, medan Thomas Sjöblom från ABU Garcia tog med sig spinnfiskegänget till vattenbrynet. Förutom dessa tre herrar fanns även Andreas Johannesson och Ola Thomsson från Jaktia Visby med och hjälpte till med såväl handfasta råd som utrustning.

Och visst lyckades ungdomarna också få fisk. Alla som fiskat havsöring på kusten vet hur knivigt det kan vara och hur mycket tid man kan behöva lägga ner innan den första fisken biter, men med professionell ledsagning blir vägen avsevärt kortare.
Ett par riktigt fina havsöringar bet över dragen och kunde efter ett par snabba bilder återbördas till sitt bräckta och rätta element.

Projektledare Joakim Lyander sammanfattar:
– Jag tyckte att satsningen blev lyckad och jag upplevde att alla deltagare var väldigt nöjda med dagen. Att två av juniorerna dessutom lyckades fånga sin allra första havsöring, helt på egen hand, var en fantastisk upplevelse att få bevittna. Jag är helt säker på att detta tillfälle gav flera av deltagarna mersmak och att några tog med sig minnen för livet!
Nedan ett bildsvep från dagen.
Nicka Hellenberg

Foto: Nicka Hellenberg och Joakim Lyander

Du kanske även gillar detta