Älvräddarna kritiska till försöken att behålla kvarn och damm i Ore älv. Älvräddarna kritiska till försöken att behålla kvarn och damm i Ore älv.[/caption] " /> Vill bygga ut Ore älv – Älvräddarna kritiska | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Vill bygga ut Ore älv – Älvräddarna kritiska
Älvräddarna kritiska till försöken att behålla kvarn och damm i Ore älv.

Älvräddarna kritiska till försöken att behålla kvarn och damm i Ore älv.

Älvräddarna: Sedan länge har Orsa Besparingsskog och bland annat Fortum försökt att bygga ut Oreälven, i strid med ett starkt skydd i miljöbalken. Det senaste och kanske mest patetiska försöket är en skrivelse av en Rolf Ström till Riksantikvarieämbetet med kopia till länsstyrelsen i Dalarna angående Stackmoradammen.
I februari 2011 fick så Fortum i domslut i Nacka mark- och miljödomstol beskedet att den provisoriskt uppförda nöddammen vid Stackmora måste rivas ut senast december 2014. Nu vill bland annat Rolf Ström, ledamot i Orsa Fiskevårdsområdesförening, försöka bevara kvarnhuset i ett sista desperat försök att också få behålla åtminstone delar av dammen.
– Det är uppenbart att Ström, som vi på goda grunder gissar har bra relationer med vattenkraftsintressenter både lokalt och nationellt, vill ha kvar chansen att få bygga ut Oreälven, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarna.
– Det är inte bara löjligt okunnigt när det gäller miljölagar, det är också en tragisk ovilja att förstå biologiska elementa, fortsätter han.

Nu hoppas Älvräddarna att kulturminnesavdelningen på länsstyrelsen i Dalarna inte faller för försöken att behålla damm och kvarn, allt i syfte att vid tillfälle återigen försöka bryta igenom svensk lagstiftning och få bygga ett småskaligt och i alla perspektiv onödigt och miljöförstörande vattenkraftverk.
Skulle det mot all förmodan vara ett genuint kulturintresse har givetvis inte Älvräddarna något emot att de intresserade med egna medel river ner och flyttar kvarnbyggnaden till lämplig plats.
Här hittar en artikel i ämnet, från Älvräddarna och här kan ni ladda ner skrivelse till länsstyrelsen från Älvräddarna i frågan.

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Plötsligt dyker det upp en utter istället för en gädda i hålet. Foto: Privat
Chocken i hålet – plötsligt dyker en utter upp

Han hoppades på storgäddan – men fick i stället drilla en livs levande utter. Anton Molin kommer aldrig att glömma det som utspelade sig under den senaste fisketuren.

Händelsen utspelade sig på ett fiskevatten i Gävle kommun, dit uppenbarligen både fyrfota och tvåbenta fiskare sökt sig. Anton och hans sällskap fick några gäddor på ismete, innan händelsen med uttern utspelade sig.
I tron om att det var en större gädda som slukat mörten så började Anton drilla den mot hålet, där han dock fick en rejäl överraskning.
– Fisket var ju riktat på gädda, så man blev ganska paff, berättar Anton för Fiskejournalen.

Väl uppe i hålet så visade uttern tänderna, och mycket mer hann inte hända innan den lossnade och försvann ned mot djupet igen. Nu håller Anton tummarna för att den ändå klarade sig oskadd och att en eventuell krok rostar bort och lossnar av sig själv.
– Den såg väldigt pigg ut, vittnar Anton om som dessutom fångade ögonblicket på film.

Vi på Fiskejournalen gör som Anton – vi håller tummarna för att den fridlysta uttern klarade sig utan skador.
Här nedan hittar du filmklippet:

Foto: Anton Molin

Du kanske även gillar detta