Vill bygga ut Ore älv – Älvräddarna kritiska

Älvräddarna kritiska till försöken att behålla kvarn och damm i Ore älv.

Älvräddarna kritiska till försöken att behålla kvarn och damm i Ore älv.

Älvräddarna: Sedan länge har Orsa Besparingsskog och bland annat Fortum försökt att bygga ut Oreälven, i strid med ett starkt skydd i miljöbalken. Det senaste och kanske mest patetiska försöket är en skrivelse av en Rolf Ström till Riksantikvarieämbetet med kopia till länsstyrelsen i Dalarna angående Stackmoradammen.
I februari 2011 fick så Fortum i domslut i Nacka mark- och miljödomstol beskedet att den provisoriskt uppförda nöddammen vid Stackmora måste rivas ut senast december 2014. Nu vill bland annat Rolf Ström, ledamot i Orsa Fiskevårdsområdesförening, försöka bevara kvarnhuset i ett sista desperat försök att också få behålla åtminstone delar av dammen.
– Det är uppenbart att Ström, som vi på goda grunder gissar har bra relationer med vattenkraftsintressenter både lokalt och nationellt, vill ha kvar chansen att få bygga ut Oreälven, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarna.
– Det är inte bara löjligt okunnigt när det gäller miljölagar, det är också en tragisk ovilja att förstå biologiska elementa, fortsätter han.
Nu hoppas Älvräddarna att kulturminnesavdelningen på länsstyrelsen i Dalarna inte faller för försöken att behålla damm och kvarn, allt i syfte att vid tillfälle återigen försöka bryta igenom svensk lagstiftning och få bygga ett småskaligt och i alla perspektiv onödigt och miljöförstörande vattenkraftverk.
Skulle det mot all förmodan vara ett genuint kulturintresse har givetvis inte Älvräddarna något emot att de intresserade med egna medel river ner och flyttar kvarnbyggnaden till lämplig plats.
Här hittar en artikel i ämnet, från Älvräddarna och här kan ni ladda ner skrivelse till länsstyrelsen från Älvräddarna i frågan.

Annons
AKTUELLT

Snart dags för Västerhavsveckan

Fiska, åka båt, paddla kajak och samla in spännande djur från havet är bara några av de aktiviteter som erbjuds under årets Västerhavsvecka. I år firas 10-årsjubileum och fler orter är någonsin medverkar med roliga, spännande och havsnära aktiviteter.

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...