Just nu:
Annons

Nyheter

1 månad sedan Sverige Anders Lundin
Malmö kanal är ett populärt fiskevatten som orsakar mycket debatt. Foto: Ozzie Manglind
Vill förbjuda populärt fiske efter nedskräpning

De senaste månaderna har debatten kring nedskräpning längs Malmö kanal gått het. Nu har det kommit ett medborgarförslag om att fisket ska förbjudas, med anledning av nedskräpningen.

Det är en medborgare som tycker att nedskräpningen gått för långt, och påpekar till kommunen att det lämnas kvar linor, krokar och flöten. Önskemålet är att kanalen därför ska stängas för fiske.

Detta har fått lokala sportfiskare att reagera och agera. Fiskejournalen har pratat med Ozzie Manglind, som hoppas att folk ska sluta upp bakom ett annat initiativ, nämligen operation storstädning.

– Vi är en del sportfiskare som diskuterat ett tag om att styra upp en grupp där vi fokuserar på städning av kanalen. Jag har även varit i kontakt med Malmö stad om sponsring av städredskap, och inväntar mer information och svar, men de verkade positiva, berättar Ozzie.


Lockar många turister
Han delar bilden att det förekommer nedskräpning, både från fiskare och andra medborgare.
– Men jag tycker definitivt inte att fisket ska förbjudas i kanalen. Det borde i stället höjas och förbättras. Malmö kanal är ett fantastiskt fiskevatten och lockar folk från hela Europa.
Ozzie säger att många ungdomar kommer till kanalen för att fiska och engagera sig i sportfiske, och även att den växande fisketurismen är till gagn för Malmö stad.
– Fisket i kanalen är för vissa allt de har, för andra är det en underbar lunchrast med möjligheten att komma iväg från sitt sittande kontorsarbete och njuta av ett underbart fiske. Och för en del är det säkert en stor social del, att komma ut och träffa alla andra likasinnade och ha någon att prata med. Vi alla är där av en anledning och vi tycker att alla har rätt att vara där, konstaterar han.

Han uppmanar folk att få med den nya Facebook-gruppen om hur Malmö kanal ska förvaltas.

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta