Vill ha licensjakt på säl Sälen, ett ständigt omdebatterat djur i våra svenska vatten.[/caption] " /> Vill ha licensjakt på säl | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Vill ha licensjakt på säl
Vill ha licensjakt på säl

Sälen, ett ständigt omdebatterat djur i våra svenska vatten.

Länsstyrelsen i Blekinge vill införa jakt säl. Orsaken är att de skadar yrkesfiskarnas redskap.
I Blekinge har länsstyrelsen det senaste året betalat ut 3,6 miljoner i ersättning till yrkesfiskare, för förstörd fiskeutrustning. Detta uppger Svt Sydnytt.
För några år sedan införde man skyddsjakt på säl i länet. Då fick yrkesfiskare skjuta ett par sälar var. Problemet var att inte alla yrkesfiskare hade jaktlicens, och nu har länsstyrelsen skrivit till Naturvårdsverket och bett om lov för licensjakt på sälen.
Om Naturvårdsverket ger bifall innebär det en öppen jakt för alla med jakträtt, ungefär som på land, med en viss tilldelning till länet och under en vis tid på året.
I början av nästa år väntas Naturvårdsverket ge sin syn på saken.
Läs tidigare notiser om säl.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
39 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Se upp för gösar med sändare i Hjälmaren. Foto: Martin Engström, Länsstyrelsen.
Släpp tillbaka gösar med sändare – forskning pågår!

Just nu simmar 90 gösar omkring i Hjälmaren med en sändare på sig. Forskarna vill nämligen veta hur de rör sig, både i jakten på föda och lekplatser.

Det är forskare vid SLU som tillsammans med Länsstyrelsen ska kartlägga Hjälmargösens förehavanden. Syftet är att förvaltningen av gösen och gösfisket i sjön ska kunna bedrivas så bra som möjligt.
Gösen är inte bara en populär sportfisk utan även en uppskattad matfisk, och målet är att kunna förena dessa två intressen utan att beståndet tar skada.

– Gösen är en uppskattad matfisk, som är eftertraktad av både det kommersiella och rekreationella fisket. Trots detta vet vi fortfarande lite om dess ekologi och beteende, säger Gustav Hellström, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå.
Med anledning av projektet så finns det anledning för fritidsfiskare att vara uppmärksamma, eftersom de uppmanas släppa tillbaka märkta gösar i vattnet igen, om en sådan skulle fångas.
Här kan du läsa mer om projektet!

Du kanske även gillar detta