Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Vill inspirera tjejer

Evelina Hendriksen bojkottar Tomten och ger sig ut på fisketur.

Evelina Henrikssen gick från sommarmete till fiskegalning på kort tid. Nu har hon börjat blogga på abugarcia.se och hoppas kunna inspirera andra tjejer till att börja fiska.
När Evelina fick smak för sportfisket gick allt väldigt fort. Hon spenderade all ledig tid, både före och efter jobbet, vid Gavleån utanför Gävle. Evelina hade bestämt sig för att bli en duktig sportfiskare. Det blev hon också – och nu gör hon debut som bloggare på abugarcia.se.
– Jag har fortfarande inte fattat att det är sant, säger Evelina.
Hon hoppas att bloggen skall locka fler tjejer att greppa spöet och upptäcka hur roligt sportfiske är. Ett mått på att Evelinas fiskeintresse är att hon tänker bojkotta Tomten och Kalle Anka och ger sig ut på en fisketur i stället.
Du hittar hennes blogg här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta