Norrköpings storabborrar lever farligt – och tyvärr verkar de bli allt färre. Kjellis Kristiansen och andra fiskeentusiaster har velat se skärpta regler kring fisket i Norrköpings ström, i syfte att skydda de större fiskarna. " /> Vill skydda Norrköpings borrar – fick napp på förslag | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Vill skydda Norrköpings borrar – fick napp på förslag

Norrköpings storabborrar lever farligt – och tyvärr verkar de bli allt färre. Kjellis Kristiansen och andra fiskeentusiaster har velat se skärpta regler kring fisket i Norrköpings ström, i syfte att skydda de större fiskarna.

– Vi är inte bortskämda med de större borrarna, det vill säga 1 kilo plus och 40 centimeter inne i strömmen. Tyvärr synes folk som tar hem de praktexemplaren när de väl åker upp, berättar Kjell Kristiansen.

I Cityfiskes anda och regelverk har det inte funnits specifikt skrivna regler om abborren förutom fredningstider. Han har därför uppvaktat Cityfisket angående möjligheten att införa en maximimått på abborrar som får tas upp, och nu har han fått napp på det:

– Det kommer att införas ett maxmått på 38 centimeter från och med premiären 1 januari. Hoppas att det sprider sig till fler vatten, meddelar en glad Kjellis Kristiansen till Fiskejournalen.

Apropå stora abborrar: Du följer väl tävlingen Höstborren/TheBig5?

Hemlig metod bakom Pontus ledarfisk i Höstborren

Relaterad nyhet från din region
38 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Finns det något hopp för Östersjötorsken? Ja, det hoppas aktörerna kring den nya forskningsstationen på Gotland. Foto: Laurence
Här är den nya vaggan för krisande Östersjötorsken

Många torskvänner riktar nu blickarna mot Gotland, där det pågår ett projekt som kan bli Östersjötorskens räddning. Sportfiskarna har nämligen fått de första torskarna levererade till sin forskningsstation Ar.

Det är SLU:s forskningsskepp Svea som kommit med en last, som kan visa sig vara sällsynt värdefull för Östersjöns ekosystem. Det handlar om 150 torskar, som till det yttre verkar vara i god kondition. De kommer nu att vara en levande del av demonstrationsprojektet ”ReCod-utsättning av småtorsk i Östersjön”.
Värd för projektet är Uppsala universitet, i samarbete med stiftelsen BalticWaters2030 och Sportfiskarna.

Förhoppningen är att de aktuella torskarna ska bli föräldrar till många yngel, som kommer att få simma ut i havet när de är redo. Sportfiskarnas projektledare Lars Vallin fick påhälsning av TV4 när torskarna släpptes ut i bassängerna.

– Tricket i det här projektet är att försöka knuffa torskens utveckling förbi äggstadiet som är en flaskhals. I forskningsstationen kommer äggen att utvecklas till yngel i de svarta behållarna i ett kylrum, berättar han i intervjun.

Här kan du se hela inslaget!

Du kanske även gillar detta