De havsöringar som tar sig upp mot lekbottnarna i Tommarpsån tvingas simma i både vin- och avloppsvatten. (Foto: Morgan Fihn) De havsöringar som tar sig upp mot lekbottnarna i Tommarpsån tvingas simma i både vin- och avloppsvatten. (Foto: Morgan Fihn)[/caption] " /> Vin rann ut i Tommarpsån | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Morgan Fihn
Vin rann ut i Tommarpsån
De havsöringar som tar sig upp mot lekbottnarna i Tommarpsån tvingas simma i både vin- och avloppsvatten. (Foto: Morgan Fihn)

De havsöringar som tar sig upp mot lekbottnarna i Tommarpsån tvingas simma i både vin- och avloppsvatten. (Foto: Morgan Fihn)

Ömsom vin ömsom avloppsvatten är ett gångbart uttryck för Tommarpsån, vid Simrishamn. Företaget Nordic sea winery har under en tid släppt ut vinrester och orenat avloppsvatten i ån. Nu är man misstänkt för miljöbrott.
Man vet i nuläget inte hur länge som utsläppet pågått, eller om djurlivet i ån har tagit skada. Miljöförbundet har gjort en undersökning på plats och även anmält händelsen till miljöåklagare som inlett en förundersökning. Mycket mer än så berättar man inte.
– Det råder förundersökningssekretess, säger Carina Barthel miljöchef i Simrishamns kommun, till Ystad Allehanda. Men det var inte frågan om olja eller diesel utan vattnet var rött och förorenat, konstaterar hon.
En förbipasserande privatperson kunde också intyga att vattnet var mörkt och svartlila.
– Det luktade vin också, säger han.

Samma man berättar att det har skett utsläpp flera gånger tidigare i ån. Han tycker att myndigheterna tar för lätt på frågan eftersom Tommarpsån är ett viktigt reproduktionslokal för havsöring.
Läs mer här.

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Lucas Lövgren åkte tillbaka till platsen där han tidigare förlorat en stor fisk, och det lönade sig. Foto: Privat
Rödingbjässe från norr – Lucas fick sin revansch

Snacka om att sätta ned foten. Knappt har pimpelsäsongen börjat innan en av årets häftigaste fiskar har fångats, vågar vi påstå. Det var Lucas Lövgren i Kiruna som fick sitt livs fjällröding under den senaste turen – på samma plats där han tidigare tappat en bjässe.

Drömfisken fick simma tillbaka efter vägning.

Det har varit rejält kallt i landets nordligaste delar den senaste veckan, men Lucas Lövgrens fina röding hjälper månne till att höja temperaturen hos dem som tvekar inför att ge sig ut på fiskevattnen.
Måtten på bjässen var imponerande 5 996 gram och 82 centimeter. En sån där fisk som de flesta bara får se på bild i fisketidningar eller i sina drömmar.

Vi ber Lucas berätta om det lyckade fiskafänget:

– Att få inleda året med en sådan drömfisk känns magiskt. Ofta brukar jag se mina jullov som en tid då jag kan fara ut och fiska på vatten som jag tror kan hålla grov fisk. Det blir även en hel del mil på skotern i samband med det, berättar Lucas för Fiskejournalen.

Han fortsätter:
– Ändå sedan förra året då jag tappat en stor röding har jag velat åka tillbaka till den platsen och lägga timmarna. Jag väntade in snön 2021 och gjorde då den första fjällresan – som alltså gick rätt bra. Fisken bjöd på en 35 minuters kamp, därefter några bilder innan den fick gå hem igen.

Frågan är då hur han ska kunna toppa denna fisk i framtiden?
– Målet att få en större röding känns just nu svårt att överträffa. Ett av mina nästa mål inför sommarfisket blir att försöka slå mitt personbästa på öring, hälsar en nöjd fångstman.
Fiskejournalen tackar för storyn och gratulerar Lucas till en magisk fisk.

Du kanske även gillar detta