De havsöringar som tar sig upp mot lekbottnarna i Tommarpsån tvingas simma i både vin- och avloppsvatten. (Foto: Morgan Fihn) De havsöringar som tar sig upp mot lekbottnarna i Tommarpsån tvingas simma i både vin- och avloppsvatten. (Foto: Morgan Fihn)[/caption] " /> Vin rann ut i Tommarpsån | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Vin rann ut i Tommarpsån
De havsöringar som tar sig upp mot lekbottnarna i Tommarpsån tvingas simma i både vin- och avloppsvatten. (Foto: Morgan Fihn)

De havsöringar som tar sig upp mot lekbottnarna i Tommarpsån tvingas simma i både vin- och avloppsvatten. (Foto: Morgan Fihn)

Ömsom vin ömsom avloppsvatten är ett gångbart uttryck för Tommarpsån, vid Simrishamn. Företaget Nordic sea winery har under en tid släppt ut vinrester och orenat avloppsvatten i ån. Nu är man misstänkt för miljöbrott.
Man vet i nuläget inte hur länge som utsläppet pågått, eller om djurlivet i ån har tagit skada. Miljöförbundet har gjort en undersökning på plats och även anmält händelsen till miljöåklagare som inlett en förundersökning. Mycket mer än så berättar man inte.
– Det råder förundersökningssekretess, säger Carina Barthel miljöchef i Simrishamns kommun, till Ystad Allehanda. Men det var inte frågan om olja eller diesel utan vattnet var rött och förorenat, konstaterar hon.
En förbipasserande privatperson kunde också intyga att vattnet var mörkt och svartlila.
– Det luktade vin också, säger han.

Samma man berättar att det har skett utsläpp flera gånger tidigare i ån. Han tycker att myndigheterna tar för lätt på frågan eftersom Tommarpsån är ett viktigt reproduktionslokal för havsöring.
Läs mer här.

Relaterad nyhet från din region
Du kanske även gillar detta