Vindelälven är inte utbyggd och har många intressanta värden. Foto: CC, Larjuh
Vindelälven är inte utbyggd och har många intressanta värden. Foto: CC, Larjuh[/caption]Vindelälven kan bli Norrlands första biosfärområde. " /> Vindelälven kan bli biosfärområde | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Vindelälven kan bli biosfärområde

Vindelälven är inte utbyggd och har många intressanta värden. Foto: CC, Larjuh


Vindelälven är inte utbyggd och har många intressanta värden. Foto: CC, Larjuh

Vindelälven kan bli Norrlands första biosfärområde.
Förra veckan beslutade UNESCO att Vindelälven får ta nästa steg på vägen mot att bli ett Biosfärområden, det vill säga ett modellområde för hållbar utveckling, där naturen bevaras samtidigt som social och ekonomisk utveckling gynnas.
I områdena kan ny kunskap och nya metoder för hållbar utveckling testas.
Västerbottens vackra nationalälv Vindelälven löper från fjäll till kust genom en mångfald av naturtyper och unika kulturmiljöer. I området finns samisk och svensk kultur sida vid sida. Biosfärområdet kommer att bidra till viktig utveckling av Vindelälvsdalen.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta