Vindelälven är inte utbyggd och har många intressanta värden. Foto: CC, Larjuh
Vindelälven är inte utbyggd och har många intressanta värden. Foto: CC, Larjuh[/caption]Vindelälven kan bli Norrlands första biosfärområde. " /> Vindelälven kan bli biosfärområde | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Vindelälven kan bli biosfärområde

Vindelälven är inte utbyggd och har många intressanta värden. Foto: CC, Larjuh


Vindelälven är inte utbyggd och har många intressanta värden. Foto: CC, Larjuh

Vindelälven kan bli Norrlands första biosfärområde.
Förra veckan beslutade UNESCO att Vindelälven får ta nästa steg på vägen mot att bli ett Biosfärområden, det vill säga ett modellområde för hållbar utveckling, där naturen bevaras samtidigt som social och ekonomisk utveckling gynnas.
I områdena kan ny kunskap och nya metoder för hållbar utveckling testas.
Västerbottens vackra nationalälv Vindelälven löper från fjäll till kust genom en mångfald av naturtyper och unika kulturmiljöer. I området finns samisk och svensk kultur sida vid sida. Biosfärområdet kommer att bidra till viktig utveckling av Vindelälvsdalen.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
27 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Ida-Maria Rigoll, som är platschef på Mörrums Kronolaxfiske, har anledning att vara optimist inför säsongen. Foto: Privat
Högtryck i Mörrum – fiskekorten såldes i raketfart

Nedräkningen inför den traditionella premiären i Mörrumsån har inletts – och trycket rapporteras vara väldigt hårt. När försäljningen av fiskekort öppnade så tog nästan alla långtidskort slut direkt.

Det gyllene datumet är satt till 27 mars, och uppenbarligen är det många som vill vara säkra på en plats i händelsernas centrum. Frågan är om det ens finns plats?
– Det finns kort kvar till premiären om någon fortfarande är sugen på det. Mars är ganska tätt inpå nu så det är fortfarande en osäkerhet huruvida man vågar åka och också boka. Vi har naturligtvis även i år generösa avbokningsvillkor, där de får pengarna tillbaka om de får förhinder eller inte vågar sig iväg hit till Mörrum, berättar Ida-Maria Rigoll som är platschef på Mörrums Kronolaxfiske.

Semester på hemmaplan

Det som gick i raketfart att sälja var långtidskorten. Många verkar helt enkelt ställa in sig på att det blir en ”hemester” även denna sommar med anledning av pandemin.
– Vi har fått en hel den nya kunder, vilket är roligt naturligtvis. Det som finns kvar är ugndomskorten (upp till 18 år) där vi inte sätter några begräsningar alls i antal, då vi verkligen vill gynna dem att börja fiska hos oss, glädjande nog såg vi en enorm ökning av dessa kort sålda förra året.

Ida-Maria Rigoll berättar också att de har helt nya sträckor på gång, med anledning av att kraftverket i Svängsta har rivits.
– Det kommer inte bli klart 2021, utan vi siktar på fiske där först 2022. Det är vatten och sträckor ingen har rört sedan kraftverket byggdes för 100 år sedan – spännande!
Här kan du läsa mer om det klassiska lax- och havsöringsfisket i Mörrumsån, samt vilka kort som finns kvar till försäljning.

Du kanske även gillar detta