Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Vindkraft i Hanöbukten

Vattenfall har fått miljödomstolens tillstånd att bygga Sveriges hittills största vindkraftpark till havs i Hanöbukten. Ett beslut som rör upp många känslor och oroar många fiskare.
Vindkraftparken ska byggas vid ett område som kallas Taggen, cirka tolv sjömil söder i Sölvesborg och åtta sjömil öster om Åhus. Taggen är ett grundområde som är känt för sitt goda fiske och yrkesfiskarna i Skåne och Blekinge är oroliga för att den jättelika vindkraftparken ska påverka deras fiske negativt.
Andra som protesterar är de som har sjönära boende i Åhus. De tycker inte om att deras horisontlinje kommer att störas av vindsnurrorna.
Vindkraftparken ska innehålla 83 vindkraftverk och blir därmed nästan dubbelt så stor som Lillgrund i Öresund som har 48 snurror. Elproduktionen från Taggen beräknas till en TWh. Det motsvarar energibehovet hos 200 000 hushåll.
Miljödomstolen har sagt ja, men ärendet kommer med största sannolikhet att överklagas till Miljööverdomstolen.
Svenne Andersson

Lillgrund i Öresund är än så länge Sveriges största vindkraftpark. Anläggningen i Hanöbukten blir nästa dubbelt så stor.

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nu kan öringar leta sig upp till nya lekplatser i Hargsån. Foto: Jon Sailer
Det är vår – släpp fiskarna och bäckarna loss!

Fiskevården är på frammarsch i Sverige. Såklart måste vi berätta om detta glädjeämne från Uppland, där Hargsån släpps fri efter 350 år i bojor.

Rubriken är en association till den svenska filmklassikern ”Släpp fångarne loss – det är vår!”.  Och nog förtjänade Hargsån att släppas loss efter så många århundranden. Ån har varit torrlagd i 350 år, ända sedan bruket vid Nerhammaren anlades.
Det 182 meter långa omlöp som nu öppnats kommer att ge lekvandrande fisk tillgänglighet till ett helt åsystem, med över 40 hektar våtmark och flera kilometrar med skogsbäckar.

Det är Upplandsstiftelsen som tillsammans med Sportfiskarna och Hargs bruk lyckats ro projektet i hamn.
Direkt efter färdigt arbete sågs havsöring gå upp och leka på de nyanlagda lekbottnarna. Dessutom noterades den rödlistade arten nejonöga som nu får bättre chans att klara sig, rapporterar Upplandsstiftelsen på sin hemsida. Här kan du även se ett filmklipp från SVT om händelsen!

Du kanske även gillar detta