Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Vindkraft i Hanöbukten

Vattenfall har fått miljödomstolens tillstånd att bygga Sveriges hittills största vindkraftpark till havs i Hanöbukten. Ett beslut som rör upp många känslor och oroar många fiskare.
Vindkraftparken ska byggas vid ett område som kallas Taggen, cirka tolv sjömil söder i Sölvesborg och åtta sjömil öster om Åhus. Taggen är ett grundområde som är känt för sitt goda fiske och yrkesfiskarna i Skåne och Blekinge är oroliga för att den jättelika vindkraftparken ska påverka deras fiske negativt.
Andra som protesterar är de som har sjönära boende i Åhus. De tycker inte om att deras horisontlinje kommer att störas av vindsnurrorna.
Vindkraftparken ska innehålla 83 vindkraftverk och blir därmed nästan dubbelt så stor som Lillgrund i Öresund som har 48 snurror. Elproduktionen från Taggen beräknas till en TWh. Det motsvarar energibehovet hos 200 000 hushåll.
Miljödomstolen har sagt ja, men ärendet kommer med största sannolikhet att överklagas till Miljööverdomstolen.
Svenne Andersson

Lillgrund i Öresund är än så länge Sveriges största vindkraftpark. Anläggningen i Hanöbukten blir nästa dubbelt så stor.

Relaterad nyhet från din region
22 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Så här kan det se ut längs Mörrumsån om planerna går i lås. Illustration: Blekinge Tekniska högskola
Lyxig kastanläggning ska sätta Blekinge på kartan

En lyxig och unik kastanläggning vid Mörrumsån kan bli nästa satsning för att sätta sportfisket i Blekinge på kartan. En presenterad förstudie avslöjar stora planer, där förhoppningen är att locka främst unga sportfiskare.

Det är Svenska Castingförbundet som i samarbete med bland annat Mörrums Kronolaxfiske smider planer på en kastanläggning, som i sitt utförande ska vara unik i Europa.
Sedan tidigare har det funnits planer på att etablera en kastanläggning i Ronneby kommun, men nu verkar alltså satsningen hamna i Karlshamn kommun i stället, och troligtvis i anslutning till Mörrumsån.

”En kastpoolsanläggning kommer stärka redan befintliga erbjudanden och tillföra något nytt, helt unikt för Europa och Sverige. Genom att arrangera internationella event vid anläggningen kommer 100-tals ambassadörer att sprida ordet i hela världen, vilket kommer stärka regionens image och varumärke på ett trovärdigt sätt”, står det i förstudien.
Nästa steg är att hitta finansiering och ännu fler samarbetspartners.

Lockar andra grupper
Någon som håller tummarna för att anläggningen blir verklighet är Ida-Maria Rigoll på Mörrums Kronolaxfiske.
– Vi håller tummarna. Med en sådan här kastanläggning skulle vi kunna locka helt andra grupper och erbjuda nya paketlösningar. Det finns redan en liknande anläggning i San Francisco, Golden Gate, men den i Karlshamns kommun skulle bli unik för Europa, säger Ida-Maria Rigoll som nu hoppas att både kommunen och andra aktörer ska nappa på idén.

Du kanske även gillar detta