Forskare som studerat GPS-märkta sälar har upptäckt att sälarna gärna uppehåller sig vid vindkraftsparker. (Foto: Franco Folini/Creative common 3.0) Forskare som studerat GPS-märkta sälar har upptäckt att sälarna gärna uppehåller sig vid vindkraftsparker. (Foto: Franco Folini/Creative common 3.0)[/caption] " /> Vindkraftsparker drar till sig säl | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Morgan Fihn
Vindkraftsparker drar till sig säl
Forskare som studerat GPS-märkta sälar har upptäckt att sälarna gärna uppehåller sig vid vindkraftsparker. (Foto: Franco Folini/Creative common 3.0)

Forskare som studerat GPS-märkta sälar har upptäckt att sälarna gärna uppehåller sig vid vindkraftsparker. (Foto: Franco Folini/Creative common 3.0)

Områden runt vindkraftverk till havs blir per automatik trålningsfria zoner. Detta leder till lokalt ökad fiskpopulation, något som sälar också har uppmärksammat. Det rapporterar Jaktjournalen.
Det är gråsälar och knubbsälar längs med engelska och nederländska kusten som märkts med GPS och studerats av forskare. Flera av de märkta sälarna begav sig till vindkraftparker i jakt på mat. Vindkraftverk till havs skapar områden där kommersiellt trålfiske inte är möjligt och där fundamenten skapar konstgjorda rev som drar till sig kräftdjur och fisk.
Anna Roos, forskare på Naturhistoriska, tycker inte det är konstigt att sälar dras till vindkraftparker. Det är tidigare visats att tumlare söker sig dit i jakt på bytesdjur.
Enligt forskarna som genomfört GPS-studien förefaller det som om en del sälar har lättare att söka nya jaktmarker och utnyttja nya biotoper.

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
SportfiskeSverige Online 2021 ska innehålla både livefiske och digital shopping om den blir av.
Freewater kastar loss mot digital sportfiskemässa

Sportfiskemässan blev som bekant inställd med anledning av pandemin – men nu planeras det i stället en digital variant i annan regi. Det är Freewater Pictures som hoppas ro i land en satsning samma datum 19–21 mars, under namnet SportfiskeSverige Online 2021.

Det är Oskar Stenberg och det övriga gänget i Freewater Pictures som vill samla branschen i digital form, nu när den fysiska mässan inte blir av. Sista spiken är inte inslagen ännu, men förhoppningsvis kan de ge grönt ljus inom kort.
– Vi har arrangerat ett flertal digitala mässor som blivit lyckade, och vi har ett koncept som vi tror kommer fungera i större skala också, berättar Oskar för Fiskejournalen.

De hoppas på ett 50-tal utställare och 30 betesbyggare, och själva basen för sändningen kommer att vara vid en marina där det finns öppet vatten, med livefiske och demonstrationer av både båtar och utrustning. Det kommer att ske under så säkra former som möjligt, och det är därmed inte öppet för allmänheten att komma just dit.
– Vi måste ha höga mål, men vi har testat oss fram med flera olika databaser och system som vi vet fungerar. Det mässor vi haft hittills har gett väldigt bra försäljning för utställarna.

Just nu raggar Freewater Pictures fler utställare och intressenter, och förhoppningen är att även Sportfiskemässan ska haka på så småningom.
–  Jag tror faktiskt att de fysiska mässorna kommer ett ha en parallell digital variant i framtiden. Det är på tiden att sportfisket digitaliseras, och jag hoppas folk känner att vi gör en bra sak för branschen, hälsar Oskar Stenberg.

Du kanske även gillar detta