Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Mathias Arnham
Hela det här superfeta prisbordet kan bli ditt! Svara på frågan och fyll i formuläret så är du med och tävlar!
Vinn en grym gäddutrustning från Savage Gear

Vi har en vinnare och det är Daniel Roos från Nacka. Stort Grattis från oss på Fiskejournalen och Savage Gear. Rätt svar på frågan är X, 4D Perch Shad. Tack alla som varit med i tävlingen. Vi kör några fler tävlingar under hösten så håll utkik här på sajten.

Vi fortsätter med ytterligare en tävling och den här gången vänder vi oss till gäddfiskarna. Vill du uppgradera din gäddfiskearsenal till det allra senaste som finns på marknaden så se hit!? Svara på frågan och fyll i formuläret. Det tar endast en minut av din tid.

Under många år har Savage Gear satsat på att vara en av de absolut vassaste tillverkarna av utrustning för predatorfisket. Prylarna har god renommé bland moderna sportfiskare inte minst gäddfiskarna. Nu har du chansen att vinna några av Savage Gears tuffaste gäddprylar. Ett stabilt Savage Gear MPP2, 8.6´-spö med en kastvikt upp till 70 gram ligger på prisbordet. Till detta skickar vi med en OKUMA Inspira 40w haspelrulle och en hejdundrande hög med beten. Det enda du behöver göra för att vara med och tampas om priserna är att svara på frågan här nedan. Lycka till!

Savage Gear MPP2, 8.6, upp till 70 gram är ett fint allroundspö för finsmakaren. Kasta allt från ytbeten till gummi utan problem.

 

 

OKUMA Inspira, 40w är en matchande rulle till MPP2-spöet. Tillsammans blir de en giftig kombo för höstens stundande gäddfiske.

Realistiska ytbeten för dig som vill ha lite extra skoj när du fiskar.

Det klassiska 4D Line Throughbetet i en ny downsajsad tappning.

Lättfiskade och effektiva gäddmagneter.

Häftiga mjuk/hybridbeten med förförisk gång.

Kolla in detaljåtergivningen på de här betena. Nästan så att man vill käka upp dem själv?

Vad heter gäddbetet som visas i filmen på savage-gear.com?

1. 2D Perch Shad

x. 4D Perch Shad

2. 3D Perch Shad

Svara på frågan i formuläret här nedan. Vi vill ha ditt svar senast torsdagen den 29 augusti. (OBS! Endast ett svar/person. SPAM leder till diskvalificering).

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jon Sköld, ordförande i Svenska Karpklubben, tar kamp för karpfisket. Foto: Privat
Karpklubben ryter till mot förbud: ”Beklämmande"

Förslaget om att förbjuda etableringar av nya karpvatten väcker vrede hos många metare. Svenska Karpklubben tar strid för sportfisket efter arten, och kallar förslaget från Havs- och Vattenmyndigheten för beklämmande.

Fiskejournalen skrev tidigare i veckan om att Sportfiskarna underkänner delar i remissen kring invasiva arter från Havs- och Vattenmyndigheten, åtminstone när det gäller förslaget om att förbjuda etableringar av nya karpvatten.

Även Svenska Karpklubben stämmer in i den klagosången.
– Jag fick denna remiss vid årsskiftet och det var beklämmande att se att den tendens som pågått en tid tillbaka vad gäller synen på karp fortsatt har ett fäste inom somliga myndigheter, säger klubbens ordförande Jon Sköld till Fiskejournalen.

Han anser att man applicerar extremtillstånd från helt andra delar av världen, och att man med dessa målar upp en riskbild i Sverige, men som utifrån praktiska resultat av karpodling och utplantering i flera hundra år i Sverige inte har någon relevans eller grundlag.
– Det är tråkigt att något som gång på gång visat sig fungera så bra i Sverige, vad gäller att skapa nya möjligheter till ett spännande sportfiske efter karp och en givande sysselsättning för ung som gammal istället skall utpekas som ett problem. Speciellt när inga praktiska exempel tyder på detta, säger Jon Sköld.

Hur upplever du att branschen reagerade på förslaget?
– Eftersom karpfisket fortsatt inte är alls lika utbrett i Sverige i jämförelse med exempelvis predatorfisket, som kan bedrivas i vilken sjö som helst, är det såklart begränsat med hur stor branschen egentligen är. Men antalet utövare och intresserade är ju på uppgång och ser man i Europa är det här fisket enormt. Självklart har detta förslag mottagits med frustration och uppgivenhet, bland utövare och intresserade, speciellt eftersom det inte finns något relevant grundlag som bekräftar den riskbild som målas upp, så skall inte förfarandet gå till på myndighetsnivå.

Vilka argument har du själv mot förslaget?
– Jag skulle säga karpens oförmåga att etablera sig här, att dagens föreskrifter fungerat bra, samt att skydda möjligheterna till utveckling och tillgängliggöra sportfisket för folk.
– Karpen har odlats och planterats ut i de flesta vattensystem söder om Dalälven sedan 1500-talet, kanske tidigare. Under 1900-talet bedrevs odlingsanstalter exempelvis i regi av Södra Sveriges Fiskeriförening, med syfte att etablera naturliga reproducerande bestånd av karp, för att ge uttag till husbehov. Men de praktiska försöken gav inte resultat och arten har än i dag ej klarat att etablera sig naturligt i vatten med övrig konkurrens och normal fauna.

Enligt Jon är karpen i princip utkonkurrerad av samtliga övriga arter som leker tidigare på året i Sverige och i kombination med lång vinter blir det ingen okontrollerad reproduktion.
– Detta är kanske det bästa kvittot som borde ha använts som grundlag, istället för extrema exempel utan relevans för svenska förutsättningar. Nuvarande föreskrifter innebär en individuell prövning och så bör det förbli, de praktiska erfarenheterna tyder på att det fungerar bra med utsättning av karp i svenska vatten, således bör det fortsatt vara möjligt med nyetablering under kontrollerade former.

Tillgängligt för unga
Svenska Karpklubben menar att sportfisket efter karp, likt övriga Europa, är en tillgång för människor. Att det är en meningsfull sysselsättning där man lär sig massor om naturen och om miljön vid sjöarna man besöker.
– Karpfisket kan vara en social form för friluftsliv där man kan umgås utomhus i väntan på napp, en perfekt upplevelse att introducera barn och ungdomar till och något som kan bidra positivt till folkhälsan. Detta bekräftas av exempelvis jordbruksverket som lyfter sportfisket som en av de främsta fritidsintressena bland folk i Sverige. Det måste man slå vakt om och då måste det fortsatt vara möjligt att skapa nya sportfiskevatten närmre folk där de bor. Ungdomar utan körkort och bil har ju ej möjlighet att resa långt för att besöka de förhållandevis få vatten som är, därför behövs det fler, slår Jon Sköld fast.

Du kanske även gillar detta