Ismetespön

Vinterisarna ger fina möjligheter. Satsar du på ismete efter gädda eller gös så hittar du rätt spö här. Har du frågor, så hör av dig!

Vanliga frågor och svar

I grunden är ismete och det traditionella angelfisket väldigt lika. Man gör ofta flera hål och fiskar med flera spön samtidigt. Den stora skillnaden är att med ett ismetespö kan du drilla fisken med hjälp av spöet och rullen när det nappar i stället för med händerna och snöret. Detta har gjort att metoden blivit otroligt populär bland gäddfiskare. Ismete är också skonsammare för fisken då man normalt använder mindre enkel- eller trekrok i stället för angelkrok. Ett bra tips till ismetefisket är att införskaffa någon form av nappindikator och spöhållare. Du kan då lättare se när det hugger och spöhållaren minimerar risken att spöringar eller rullen fryser ihop.

Alla filter

Pris
Varumärke
Spölängd i fot/tum

Avser spöets längd i fot och tum. 1 fot (') = 30,48 centimeter. En tum (") = 2,54 centimeter

Spölängd i cm

Avser spöets längd i centimeter (cm).

Spöaktion

Är du nybörjare och letar nytt spö? 
Titta på spöna i kategorierna Medium och Medium - Fast. Dessa spön böjer sig lite mer än de så kallade "snabba" spöna, vilket förenklar både kast och drillningsförmåga om fisken skulle hugga. 

Mer om spöaktioner
Aktion är en benämning på hur klingan böjer sig när man sätter press på toppen och beskrivs på engelska enligt följande:

  • Extra Fast (Ultra Fast): betyder att toppen böjer sig mycket lättare än resten av klingan som är relativt styv.
  • Fast: böjer drygt en tredjedel av klingan.
  • Medium-Fast: böjer ungefär hälften av klingan.
  • Medium (Moderate): böjer ungefär 3/4 av klingan.
  • Slow: beskriver en parabolisk böjning av i stort sett hela klinga.

Vanligt förenklade, svenska begrepp att beskriva aktion med är topp-, halv- och helaktion.

Olika aktioner lämpar sig för olika fisken. "Extra Fast" och "Fast" ger mer känsla till betet och snabbare mothugg, men den styva klingan hämmar drillningsförmågan och ger inte samma "slungeffekt" vid utkast som "Medium" och "Slow"-aktion.

Antal spödelar

Avser hur många delar spöet är uppbyggt av. Ju fler delar desto enklare är spöet att transportera.

Färg
Vad ska du fiska?
Här har vi delat in produkterna efter vilken fisk du vill få på kroken. Vi har utgått från vad tillverkarna uppgett, men även av erfarenhet vad som brukar funka. Listan kan nästan göras hur lång som helst och mycket fungerar till fler arter än vad vi har uppgett, så var inte rädd att prova dig fram.
Visa som Rutnät Listvy

6 Produkter

per sida
Visa som Rutnät Listvy

6 Produkter

per sida