" /> Vintergös på 103 centimeter | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Händerna fulla. Nico syns knappt bakom sin mäktiga vertikalgös. Foto: Nico Hahn
Vintergös på 103 centimeter

Den tyska storfiskaren Nico Hahn fångade nyligen sitt livs gös under ett vertikalfiske i iskallt vatten. Den väldiga gösen bjöd på en fantastisk kamp och mätte hela 103 centimeter.

Nico är trots sin unga ålder snart teamfiskare för Savage Gear, och just den här dagen var det fiske i en djup holländsk sjö som gällde. Solen sken och målet var grov gös. Betesvalet föll på en 10,5 centimeters Savage Gear Fat T-Tail Minnow i färgen Rudd minnow.
På elva meters djup fick jiggen en brysk uppvaktning.

”Det kändes som att jag krokat ett tåg!”

– Det kändes som att jag krokat ett tåg! Fisken gick inte att rubba och jag fick sätta stenhård press direkt. Först efter ett par minuter kom den sakta upp mot båten. Men i ytan får den nya krafter och vänder blixtsnabbt mot botten igen. Ny press och fisken stannar på sju meters djup. Därefter kom den upp på nytt och den här gången var vi redo med håven, berättar Nico.

Foto: Nico Hahn

Fisken lyftes varsamt ombord och kunde mätas till 103 centimeter. Luften var kylig och fisken returnerades snabbt och utan att vägas.

– Med tanke på den fina konditionen borde den ha vägt någonstans mellan 9-10 kilo. Mitt tidigare rekord låg på 94 centimeter så det var härlig höjning, hälsar Nico.

Vi tackar för rapporten och lyfter på fiskehattarna!

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Anders Lundin
"Nu hoppas jag faktiskt att isarna smälter och försvinner så att folk inte kan gå ut på dem", säger Jan Insulander, projektledare på Issäkerhetsrådet. Foto: Hans Isaacson
Fler drunkningstillbud – fiskare gick inte att rädda

De svaga isarna fortsätter att skörda människoliv i södra landsdelarna. Totalt har det rapporterats in åtta döda på tre dagar genom drunkningstillbud.

Fiskejournalen berättade i fredags om att fyra män omkom efter ett drama på Vallsjön i Sävsjö, där två män gått ut för att fiska. Isen brast för dem, och när några kamrater försökte rädda de nödställda så dog även de.
På lördagen dog ytterligare två män i Katrineholm och ytterligare en i Enköping sedan de gått genom isen.

På söndagskvällen kom också beskedet att en sportfiskare avlidit efter en räddningsinsats i Värnamo.
Räddningstjänsten larmades till den aktuella sjön och de använde räddningspulka för att ta sig ut till den nödställde mannen.
– Det var två brandmän som stack ut direkt. Men det tog lång tid, eftersom de först inte hittade honom, berättar ett vittne som Fiskejournalen pratat med.
– Vi hittade mannen under vattnet strax före klockan 12, säger Niklas Andersson, insatsledare vid räddningstjänsten, till SVT Jönköping.
Mannen fördes till sjukhus, där han senare avled.

”Förstört” statistiken
Nu går flera aktörer ut och varnar för svaga isar, med hopp om att det inte ska ske några fler drunkningsolyckor i vinter.
– Vi har redan ”förstört” statistiken i år och jag är rädd att den kommer bli ovanligt mörk. Jag vet inte hur vi ska få folk att förstå. Nu hoppas jag faktiskt att isarna smälter och försvinner så att folk inte kan gå ut på dem, säger Jan Insulander, projektledare på Issäkerhetsrådet, till Aftonbladet.

Här är några enkla regler för ökad säkerhet:
1) Undersök isens bärighet innan du går ut på den och vid förflyttningar. Använd ispik eller isborr.
Ta hjälp och råd från erfarna om du är det minsta osäker.
2) Kolla gärna med närboende eller fiskeklubbar som ofta kan ge en bra bild av isläget.
3) Kolla gärna med närboende eller fiskeklubbar som ofta kan ge en bra bild av isläget.
4) Var aldrig ensam på isen. Att själv ta sig upp om sen brister kan vara svårt för den som inte är vältränad.
5) Använd säkerhetsutrustning som isdubbar (bärs under hakan) och lättåtkomlig säkerhetslina. Någon form av flythjälp kan vara avgörande om du går igenom isen.
6) Undvik strömsatta områden som in- och utlopp och sund.
7) Kör inte skoter på okänd is.
8) Håll dig på land om det finns minsta anledning att tro att isen kan vara farlig. (Källa Issäkerhetsrådet)

Du kanske även gillar detta