Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Vinterlaxen på plats

Vinterlaxarna är på plats i farvattnen kring Bornholm. Som syn för sägen kan vi visa upp den här bilden på vinnarfisken från Bornholms Trollingklubbs novembertävling.
För några veckor sedan kunde vi rapportera om strålande laxfiske från Simrishamn och nu kommer rapporter från Bornholm som visar att det finns massivt med lax i de här farvattnen. Även rapporterna från Simrishamns Trolling berättar om ett fortsatt bra fiske, när det inte blåser bort.
Det är TV2/Bornholm som rapporterar om det fina laxfisket vid den danska ön och syftet är förstås att höja temperaturen inför Trolling Master Bornholm. Tävlingen går i slutet av april, men redan den 6 december kan båtlagen börja anmäla sig.
Mer info på TV2/Bornholms hemsida.
Svenne Andersson

Här är vinnarfisken från novembertävling vid Bornholm – en praktlax på 13,2 kilo, fångad av Jan Kolmetz och teamkompisen Heinz Prozel.


Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta