Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Vintern bromsar laxen

Kan den förra, kalla vintern vara förklaringen till dålig laxuppgång i fjol? Ja, det är åtminstone en teori, framförd av Fiskeriverkets forskare Johan Dannewitz.
Förra årets uppgång av leklax i de svenska Östersjöälvarna blev inte alls vad sportfiskare, vattenägare och fiskforskare hade väntat sig. Drivgarnsförbud i Östersjön borde resulterat i en kraftigt ökad uppgång, men i stället blev resultatet det rakt motsatta. Uppgången 2010 blev knappt mer än hälften av 2009 års resultat.
Var det kanske den kalla vintern 2009/2010 som bromsade laxens tillväxt och könsmognad? Forskaren Johan Dannewitz för fram teorin att kylan kan ha fått laxarna i havet att skjuta upp, eller rent av hoppa över sin könsmognad.
I år verkar det vara gott om lax i södra Östersjön som är på väg upp mot de svenska älvarna för att söka sig till lekplatserna. Men det kanske är de laxar som borde ha kommit redan i fjol?
Svenne Andersson

Kan de kalla vintrarna påverka laxen så att den skjuter upp sin lekvandring ett år?

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fler sidofåror och andra fiskevårdsåtgärder är på gång i Mörrumsån. Här en sidofåra från Vittskövle. Foto: Martin Johansson
Mer pengar till Mörrumsån – detta ska åtgärdas först

Miljonerna regnar nu över sju vattensystem i södra Sverige. Det handlar om ett av Europas största vattenvårdsprojekt, Life Connects, som har sjösatts. Näst på tur är Mörrumsån, som ska rustas upp för de välkomna slantarna.

Det är Mörrums Kronolaxfiske som meddelar att de kan sätta igång med ett omfattande vattenvårds- och restaureringsarbete, efter att ha vunnit en upphandling hos Sportfiskarna inom Life Connects.
Delprojektet omfattar 1,5 miljoner, och är alltså en del projektet med syfte att förbättra ekosystemet i sju sydsvenska vattendrag. Totalt är denna satsning på 100 miljoner kronor.

Vi är förstås nyfikna på vad som har högst prioritet i Mörrumsån, och frågan går till fiskevårdsarbetaren Martin Johansson.
– Högst på prioriteringslistan är en lång sidofåra och kvillområde i Vittskövle, berättar Martin för Fiskejournalen.

Han berättar att det har försvunnit flera livsmiljöer genom årens lopp, och att några av dessa nu kan återställas tack vare projektet. Här kan ni se ett inslag om detta i SVT, och här kan ni läsa mer om Life Connects och vilka fler vatten som omfattas.

Du kanske även gillar detta