Is- inget hinder för lyckat fiske[/caption]Svenska fiskefartyg stoppas av havsisen, rapporterar Sveriges Radio. Den kalla vintern gör att många båtar inte tar sig ut på vattnet, och A-kassans utbetalningar till sysslolösa yrkesfiskare når rekordnivåer.
" /> Vinterpaus för yrkesfisket | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Mathias Arnham
Vinterpaus för yrkesfisket

Is- inget hinder för lyckat fiske

Is - inget hinder för lyckat fiske

Svenska fiskefartyg stoppas av havsisen, rapporterar Sveriges Radio. Den kalla vintern gör att många båtar inte tar sig ut på vattnet, och A-kassans utbetalningar till sysslolösa yrkesfiskare når rekordnivåer.
Det går dock alldeles utmärkt att fiska när isen ligger. Vi på Fiskejournalen rekommenderar alla infrusna tråldragare att rigga pimpelspöt och pulsa ut på närmaste sjö i stället. Glöm inte isdubbarna bara.
Fler tips för vinterturen hittar du hos vår medarbetare Lauri Aarnipuro. God tur!

Erik Kohlström

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta