Sponsrad

Visskvarn får fiskväg

Under 2019 planerar Tranås Energi att komma igång med bygget av fiskvägen runt anläggningen i Visskvarn.

För några månader sedan gav Mark- och miljödomstolen Tranås Energi tillstånd att bygga en fiskväg runt deras vattenkraftverk i Visskvarn. Nu har beslutet precis tagits om att genomföra projektet.
Beslutet om att bygga fiskvägen runt Visskvarn var inte svårt att fatta för Tranås Energi. Åtgärden är en del i strategin för att öppna upp hela vattenvägen mellan de tre sjöarna Västra Lägern, Östra Lägern och Sommen och bygget är en förutsättning för att detta mål ska nås.

öppna upp hela vattenvägen mellan de tre sjöarna Västra Lägern, Östra Lägern och Sommen…

– Vi tittar naturligtvis också på den budgetkalkyl vi tagit fram för projektet i sitt beslut, och att vårt miljöarbete uppskattas av våra kunder är en stor del i att vi kan visa att projektet går ihop sig, säger Niklas Johansson, vd på Tranås Energi.

Forsnäs kommer först
Bygget av fiskvägen i Visskvarn planeras påbörjas under 2019, först ska Tranås Energi nämligen sätta igång med bygget av en fiskväg ca en mil bort, vid anläggningen i Forsnäs.
– Just nu jobbar vi med förberedelserna inför byggstarten där. Ett kontrollprogram ska tas fram, prover ska tas, elfiske ska utföras och vi ska bestämma vilka entreprenörer som ska utföra projektets olika delar, säger Magnus Lundberg som är ansvarig för vattenkraftproduktionen på Tranås Energi.’

Åtgärderna som görs kommer främst att uppskattas av öringen, som kommer att få fler lek- och uppväxtplatser i området.

Byggstarten i Forsnäs kommer att ske i mitten av augusti, då den varmaste perioden då djurlivet är som mest känsligt har passerat. Medan fiskvägen, som byggs i form av ett omlöp, byggs i dammen kommer en dammvall att byggas upp för att arbetet ska kunna utföras i torrhet. På så sätt undviks de risker som finns med att ha maskiner som arbetar i vattnet. Vattnet kommer att kunna flöda som vanligt vid sidan om vallen under hela byggperioden, så inget stopp kommer att uppstå.

Det naturliga flödet förbi anläggningen i Forsnäs kommer att bli en del av fiskvägen och här kommer det att göras en del biotopvårdande åtgärder som utförs med handkraft, utan maskiner. Åtgärderna som görs kommer främst att uppskattas av öringen, som kommer att få fler lek- och uppväxtplatser i området.

Vill du också ha ett fiskvänligare elavtal hos Tranås Energi? Anmäl ditt intresse och få en offert via e-post! 

AKTUELLT

Håll koll på dina “hotspots”

Med en Garmin Tactix Charlie runt handleden behöver du inte vara orolig för för att du ska missa något. Multisportklockan har både GPS och GLONASS-mottagare, topografiska kartor pulsmätare och 46 inbyggda appar. När du parat ihop Charlie med en kompatibel smartphone kan du ta emot samtal, SMS, e-mail, kalenderaviseringar och notifikationer direkt på handleden. Infattning

Vithaj chockar fiskare

Här ser du en fantastisk uppvisning av en krokad vithaj utanför den amerikanska östkusten. Förvånade turister kunde först se sin fångst ätas upp – och därefter syna en hoppande vithaj!

Krokad tjurhaj angriper kanot

Att fiska från vingliga kanoter är en utmaning för de flesta och inte blir det lättare om man krokar en fisk som plötsligt går till anfall. I en minst sagt gastkramande film på Youtube visas tjurhajens mäktiga kraftresurser – och dess hätska temperament!

Digitalt ytbete filmar huggen

Eco-Popper är en filmande popper som uppges vara världens första digitala bete. Uppkopplingen sker trådlöst till mobil eller platta så fort betet kommer i vattnet. Men glöm inte tafsen – prislappen ligger en bit över 200 dollar.

Båtar och bananer – sanningen!

Att bananen är den ”förbjudna frukten” ombord vet vi ju alla. Men hur kommer det sig att en till synes oskyldig liten gul frukt kan skapa sådana rubriker? Här har du fyra teorier! Gord Pyzer på tidningen Outdoor Canada skrev i förra veckan en uppmärksammad artikel. Man kan säga att ämnesvalet i Gords text delar

Låga böter för laxsvindleri

En dansk fiskgrossist märkte om 174 ton lax från Polen så att den såg ut att komma från Danmark. Fisken exporterades därefter till Australien och inbringade en vinst på 793 000 danska kronor. Fusket avslöjades och den svindlande grossisten dömdes till 2500 kronor i böter, vilket är en bråkdel av vad åklagaren yrkade på.

Störs torsken när du gasar?

Hur påverkas fiskar och andra djur av bullrande motorer från fritidsbåtar? Projekt 8-fjordar har intervjuat marinbiologen Mathias Andersson från Totalförsvarets forskningsinstitut.

Olssons Fiske expanderar i Tibro

Genom att expandera och flytta hela verksamheten till nya lokaler påbörjar Olssons Fiske en ny epok. Satsningen i Tibro drar igång i höst och kommer att ge en butiksyta på över 1500 kvadratmeter. – Det här gör att vi kan öka sortimentet och vi är både stolta och glada, hälsar Nicklas Lundh, VD på Olssons

En guide till världens hajar

Visste du att det i genomsnitt upptäcks tio nya hajarter varje år? Eller att 15 hajarter har rapporterats i svenska vatten och att en av dessa kan bli 400 år? Marinbiologen David Bernvis senaste bok Guide till världens hajar är fylld av spännande fakta om dessa missförstådda och fascinerande djur.

Jaktiahandlare bygger upplevelsecentrum utanför Jönköping

Jaktiahandlaren i Jönköping storsatsar. Christian Larsson bygger ny jätteanläggning, som blir ett upplevelsecentrum med stor butik och omfattande fiskeavdelning. – Det är norra Europas största satsning för jakt, hund, skytte och fiske. Det blir också en restaurang och totalt är ytan 7 000 kvadratmeter, berättar Christian Larsson. Den till ytan stora anläggningen kommer ha ett

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...