Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Vithaj skrämmer seglare

Om deltagarna i seglings-VM fått välja – så hade de nog gärna sluppit denna åskådaren. (Foto: Hermanus Backpackers)

Just nu avgörs seglings-VM i vattnen utanför Perth, Australien. Bland åskådarna finns en stor vithaj som sätter skräck i tävlingens deltagare.
Den vithaj som synts i Perths hamn har skrämt upp deltagarna i seglings-VM. Speciella hajpatruller försöker lokalisera hajen med hjälp av helikopter och båtar under tävlingens gång. Arrangörerna har även ändrat reglerna, då man inte ger poängavdrag för seglare som tar hjälp för att komma upp i båten om den kapsejsat.
Enligt lokala medier har deltagarna i seglings-VM har anledning till oro. Bara i höst har tre hajattacker med dödlig utgång skett i västra Australien och i januari fick sportfiskaren Paul Sweeney sin båt attackerad av en vithaj.
Se filmen här nedan.
Morgan Fihn

httpv://www.youtube.com/watch?v=7CIeEe9bhKY&feature=youtu.be

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta