Den chipmärkta vithajen Alphas öde är ett mysterium. (Foto: Hermanus Backpackers/Creative common 3.0) Den chipmärkta vithajen Alphas öde är ett mysterium. (Foto: Hermanus Backpackers/Creative common 3.0)[/caption] " /> Vithaj uppäten – men av vad? | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Vithaj uppäten – men av vad?
Den chipmärkta vithajen Alphas öde är ett mysterium. (Foto: Hermanus Backpackers/Creative common 3.0)

Den chipmärkta vithajen Alphas öde är ett mysterium. (Foto: Hermanus Backpackers/Creative common 3.0)

En vithaj försedd med datachip och sändare försåg forskare med data när den kryssade omkring utanför Australiens kust. Efter fyra månader spolades chippet upp på en strand – utan vithaj. Nu tror forskarna att hajen blivit attackerad och uppäten.
När forskarna analyserade data från chippet drog man slutsatsen att hajen med största sannolikhet blivit attackerad och uppäten. Efter att den snabbt dykt ner till 588 meters djup steg datachippets temperatur från 7,7 till 25,5 grader. Någonting som, enligt forskarna, bara kan uppnås inuti magen på en annan levande varelse.
Under åtta dagar behöll chippet de 25 graderna och rörde sig mellan djupt vatten och havsytan.
Vad tror du?
Kolla in videon här nedan.

httpv://youtu.be/Z_QyGANCUJI

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta