Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige nicander
VM i torskfiske

Är du sugen på tunga fajter är det läge att bege sig till Lofoten i slutet av mars. (Foto: Anders Nicander)

I slutet av mars hålls en världens fångstmässigt kanske största fisketävlingar i Lofoten. Det är skreien – lekvandrande torsk från Barents hav – som fyller havet och bjuder på storfiske utan motstycke.
Varje år vandrar enorma mängder torsk från de centrala delarna av Barents hav till de nordnorska kustvattnen. Yrkesfiskarnas fångster är så stora att just skreifisket kan räknas till en av Norges största inkomstkällor. Ändå tycks bestånden var i gott skick och enligt uppgift har torsken till och med ökat i Barents hav.
För salta sportfiskare bjuds möjligheten till ständiga spöböj och rena work out-pass. Förra årets VM bjöd på fisk upp till fisk på strax under 20 kilo och det simmar fiskar som är minst dubbelt så stora i samma vatten. I förra årets Skrei-VM deltog nästan 600 människor från 9 olika nationer. Den totala fångsten uppgick till 9326 kilo.
Tävlingen hålls 23-24 mars. För mer info och anmälan klicka här.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
43 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Se upp för gösar med sändare i Hjälmaren. Foto: Martin Engström, Länsstyrelsen.
Släpp tillbaka gösar med sändare – forskning pågår!

Just nu simmar 90 gösar omkring i Hjälmaren med en sändare på sig. Forskarna vill nämligen veta hur de rör sig, både i jakten på föda och lekplatser.

Det är forskare vid SLU som tillsammans med Länsstyrelsen ska kartlägga Hjälmargösens förehavanden. Syftet är att förvaltningen av gösen och gösfisket i sjön ska kunna bedrivas så bra som möjligt.
Gösen är inte bara en populär sportfisk utan även en uppskattad matfisk, och målet är att kunna förena dessa två intressen utan att beståndet tar skada.

– Gösen är en uppskattad matfisk, som är eftertraktad av både det kommersiella och rekreationella fisket. Trots detta vet vi fortfarande lite om dess ekologi och beteende, säger Gustav Hellström, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå.
Med anledning av projektet så finns det anledning för fritidsfiskare att vara uppmärksamma, eftersom de uppmanas släppa tillbaka märkta gösar i vattnet igen, om en sådan skulle fångas.
Här kan du läsa mer om projektet!

Du kanske även gillar detta