Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Westrin förbannad

En gruvdrift i Kaitumdalen skulle förmodligen innebära en katastrof för Kaitumälven. (Foto: Gunnar Westrin)

Välkända Gunnar Westrin är återkommande krönikör på tidningen Norrländska Socialdemokraten. I sin senaste krönika målar han mörka moln på himlen. Ett bolag från Australien vill tillsammans med Kiruna Iron starta gruvdrift i Kaitumdalen.
I krönikan på Norrländska Socialdemokraten berättar Gunnar Westrin hur han vid ett tillfälle, i Kaitumdalen, stötte ihop med personal från ett gruvföretag. De var i färd med att provbryta marken i den känsliga dalgången. Händelsen utspelade sig för tio år sedan – nu är hotet närstående.
Läs Gunnar Westrins krönika och bidra gärna med en kommentar.
Här kan ni läsa ett blogginlägg om gruvprospekteringarna.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta