Kampanjen för att förmå Östersunds kommun att i linje med sitt beslut i kommunalfullmäktige inte bygga ut Långfors i Långan med ny vattenkraft fortsätter. Tidigare ställde sig Markoolio på vår sida för en frisk och återställd miljö i Långan, nu är det författaren och flugfiskenestorn Gunnar Westrin som talar ut. " /> Westrin om Jämtkrafts planer i Långfors | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Anders Holm
Gunnar Westrin ser kopplingen mellan friska och naturliga vattendrag utan vattenkraft och turism.
Westrin om Jämtkrafts planer i Långfors

Kampanjen för att förmå Östersunds kommun att i linje med sitt beslut i kommunalfullmäktige inte bygga ut Långfors i Långan med ny vattenkraft fortsätter. Tidigare ställde sig Markoolio på vår sida för en frisk och återställd miljö i Långan, nu är det författaren och flugfiskenestorn Gunnar Westrin som talar ut.

Som vi tidigare skrivit om så pågår sedan flera decennier en kamp mellan Jämtkraft, som vill bygga ny vattenkraft i den mot vattenkraft skyddade Nedre Långan, och miljö- och sportfiskeorganisationer som Naturskyddsföreningen, Älvräddarna och Sportfiskarna som vill skydda vattendraget och få bort de gamla resterna av ett tidigare vattenkraftverk.
Sedan 1 september pågår en kampanj där du kan hjälpa till genom att via denna länk skicka ett brev till AnnSofie Andersson. Hon är kommunalråd och även ordförande i Jämtkraft med en vädjan att följa kommunens beslut från i våras. Beslutet innebär att ägarna, Östersunds kommun, ska ge Jämtkraft i uppdrag att istället ta bort nuvarande rester av den gamla dammen och kraftverket, och återställa forsen till så nära ursprungligt skick som möjligt.

Nu träder Gunnar Westrin, som förutom att vara en fenomenal författare och driven flugfiskare också var drivande i att rädda Råneälven från utbyggnad av vattenkraft, in i kampen. Han ser kopplingen mellan friska och naturliga vattendrag utan vattenkraft och turism.
– Jämtkrafts arrogans mot det levande vattnet kommer att inverka menligt på framtida turistsatsningar. Jämtland är ett av våra stora turistlän, och en fortsatt vattenkraftsutbyggnad kommer att undergräva den allt mer växande naturturismen, menar Gunnar.

Att sportfiske i utbyggda vatten inte är en framtid att satsa på inser Gunnar och många med honom.

Arter av fiskar och bottenfauna försvinner eller minskar och fiske bredvid en vattenkraftsdamm är inget som det går att bygga en turistdestination på. Här kan du hjälpa till genom att skicka brevet till AnnSofie Andersson och tala om att den mot vattenkraft skyddade Långfors mår bäst av att inte ha ett kraftverk och en damm mitt i forsen.

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Vill du kämpa om medaljerna i SM nästa år? Då är det dags att spana efter distriktsmästerskap redan nu. Foto: Anders Lundin
Här ska svenska mästarna i gäddfiske koras

Team Sportfiskeprylar.se är svenska mästare i gäddfiske – åtminstone ett tag till. Till hösten sätter de vandringspriset på spel under SM-finalen på Övre Åsunden, och nu står det även klart vilka som får arrangera SM-finalen 2022.

SM i gädda 2022 kommer att avgöras 1 oktober på sjön Mjörn söder om Alingsås, och det är Mölndals Sportfiskeförening som får äran att arrangera. Konceptet är en lagtävling, med 2–3 medlemmar i varje ekipage. Med andra ord så är det bara att börja spana efter lokala distriktsmästerskap framöver, om du vill försöka kvalificera dig till finalen.

SM-finalen 2021 kommer som sagt att avgöras på Övre Åsunden, med Ulricehamns Fritidsfiskare som arrangörer. Datumet är sedan tidigare fastställt till 2 oktober, och mer information hittar du på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta