Westrin om Jämtkrafts planer i Långfors

Gunnar Westrin ser kopplingen mellan friska och naturliga vattendrag utan vattenkraft och turism.

Kampanjen för att förmå Östersunds kommun att i linje med sitt beslut i kommunalfullmäktige inte bygga ut Långfors i Långan med ny vattenkraft fortsätter. Tidigare ställde sig Markoolio på vår sida för en frisk och återställd miljö i Långan, nu är det författaren och flugfiskenestorn Gunnar Westrin som talar ut.

Som vi tidigare skrivit om så pågår sedan flera decennier en kamp mellan Jämtkraft, som vill bygga ny vattenkraft i den mot vattenkraft skyddade Nedre Långan, och miljö- och sportfiskeorganisationer som Naturskyddsföreningen, Älvräddarna och Sportfiskarna som vill skydda vattendraget och få bort de gamla resterna av ett tidigare vattenkraftverk.
Sedan 1 september pågår en kampanj där du kan hjälpa till genom att via denna länk skicka ett brev till AnnSofie Andersson. Hon är kommunalråd och även ordförande i Jämtkraft med en vädjan att följa kommunens beslut från i våras. Beslutet innebär att ägarna, Östersunds kommun, ska ge Jämtkraft i uppdrag att istället ta bort nuvarande rester av den gamla dammen och kraftverket, och återställa forsen till så nära ursprungligt skick som möjligt.
Nu träder Gunnar Westrin, som förutom att vara en fenomenal författare och driven flugfiskare också var drivande i att rädda Råneälven från utbyggnad av vattenkraft, in i kampen. Han ser kopplingen mellan friska och naturliga vattendrag utan vattenkraft och turism.
– Jämtkrafts arrogans mot det levande vattnet kommer att inverka menligt på framtida turistsatsningar. Jämtland är ett av våra stora turistlän, och en fortsatt vattenkraftsutbyggnad kommer att undergräva den allt mer växande naturturismen, menar Gunnar.

Att sportfiske i utbyggda vatten inte är en framtid att satsa på inser Gunnar och många med honom.

Arter av fiskar och bottenfauna försvinner eller minskar och fiske bredvid en vattenkraftsdamm är inget som det går att bygga en turistdestination på. Här kan du hjälpa till genom att skicka brevet till AnnSofie Andersson och tala om att den mot vattenkraft skyddade Långfors mår bäst av att inte ha ett kraftverk och en damm mitt i forsen.

Annons
AKTUELLT

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...