Kampanjen för att förmå Östersunds kommun att i linje med sitt beslut i kommunalfullmäktige inte bygga ut Långfors i Långan med ny vattenkraft fortsätter. Tidigare ställde sig Markoolio på vår sida för en frisk och återställd miljö i Långan, nu är det författaren och flugfiskenestorn Gunnar Westrin som talar ut. " /> Westrin om Jämtkrafts planer i Långfors | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige Anders Holm
Gunnar Westrin ser kopplingen mellan friska och naturliga vattendrag utan vattenkraft och turism.
Westrin om Jämtkrafts planer i Långfors

Kampanjen för att förmå Östersunds kommun att i linje med sitt beslut i kommunalfullmäktige inte bygga ut Långfors i Långan med ny vattenkraft fortsätter. Tidigare ställde sig Markoolio på vår sida för en frisk och återställd miljö i Långan, nu är det författaren och flugfiskenestorn Gunnar Westrin som talar ut.

Som vi tidigare skrivit om så pågår sedan flera decennier en kamp mellan Jämtkraft, som vill bygga ny vattenkraft i den mot vattenkraft skyddade Nedre Långan, och miljö- och sportfiskeorganisationer som Naturskyddsföreningen, Älvräddarna och Sportfiskarna som vill skydda vattendraget och få bort de gamla resterna av ett tidigare vattenkraftverk.
Sedan 1 september pågår en kampanj där du kan hjälpa till genom att via denna länk skicka ett brev till AnnSofie Andersson. Hon är kommunalråd och även ordförande i Jämtkraft med en vädjan att följa kommunens beslut från i våras. Beslutet innebär att ägarna, Östersunds kommun, ska ge Jämtkraft i uppdrag att istället ta bort nuvarande rester av den gamla dammen och kraftverket, och återställa forsen till så nära ursprungligt skick som möjligt.

Nu träder Gunnar Westrin, som förutom att vara en fenomenal författare och driven flugfiskare också var drivande i att rädda Råneälven från utbyggnad av vattenkraft, in i kampen. Han ser kopplingen mellan friska och naturliga vattendrag utan vattenkraft och turism.
– Jämtkrafts arrogans mot det levande vattnet kommer att inverka menligt på framtida turistsatsningar. Jämtland är ett av våra stora turistlän, och en fortsatt vattenkraftsutbyggnad kommer att undergräva den allt mer växande naturturismen, menar Gunnar.

Att sportfiske i utbyggda vatten inte är en framtid att satsa på inser Gunnar och många med honom.

Arter av fiskar och bottenfauna försvinner eller minskar och fiske bredvid en vattenkraftsdamm är inget som det går att bygga en turistdestination på. Här kan du hjälpa till genom att skicka brevet till AnnSofie Andersson och tala om att den mot vattenkraft skyddade Långfors mår bäst av att inte ha ett kraftverk och en damm mitt i forsen.

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Johan Wernersson utmanade kylan och fick sin efterlängtade fisk. Foto: Privat
Johans kyliga fångst friskade upp Storfiskregistret

Januari kan väl knappast beskrivas som metets högtid, men de som utmanar kylan kan plötsligt hamna i rampljuset. Johan Wernersson fick exempelvis en ljusskygg fisk som friskade upp Storfiskregistret.

Johan och hans vapendragare Alexander Johansson bestämde sig för att inleda året med en fiskesatsning, och redan 1 januari började de med gäddfiske på öppet vatten, vilket resulterade i ett gäng fiskar. Det var dock dagen efter som den stora klev på – och då en helt annan art.
– Vi skulle meta några dagar, och var ute efter färna, id eller lake. Det var blött kallt och lerigt, berättar Johan för Fiskejournalen.

De började meta (bottenmete med glidtackel, hel räka med skal) runt 14-tiden och hade inte ett pet under hela dagen. Så fort mörkret lade sig small det dock till i Johans spö.

– Ett rejält hugg! Jag lyfte spöet och kände att det var en riktigt kraftfull fisk. Det blev en rejäl kamp och fisken gick rakt in i Alex lina och det blev kaos i mörkret, tur vi hade pannlampor.
Först trodde de att fisken hade gått loss, men Alex kände på linan och insåg att den var kvar och tillsammans fick de handdrilla in fisken.
– Till slut handlandade jag den med lera upp till kängskaftet, och när den ligger på mattan så inser jag att det är min största färna nånsin!


Den största i januari
Fisken var hela 59 centimeter lång och vägde 2 630 gram.
– Detta är den största färnan som någonsin regestrerats i januari. Senast inregistrerade färnan i januari var 1992, berättar Johan efter att ha dubbelkollat med Sportfiskarnas storfiskregister.

Vilka tips har han då till dem som vill fånga en kylig färna?
– Mina tre bästa tips för färna är hitta den djupaste hålan där färnorna patrullerar denna tid på året. Bottenmeta med hel räka med skal på, stort bete ger stor fisk – samt använd handvärmare och pannlampa.
Tack för tipsen Johan, och grattis till en präktig fisk, säger vi på Fiskejournalen!

Du kanske även gillar detta