Gunnar Westrin berättar om sitt förhållande till öringen i senaste Fiskejournalen. Gunnar Westrin berättar om sitt förhållande till öringen i senaste Fiskejournalen.[/caption] " /> Westrin om öringen | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Morgan Fihn
Westrin om öringen
Gunnar Westrin berättar om sitt förhållande till öringen i senaste Fiskejournalen.

Gunnar Westrin berättar om sitt förhållande till öringen i senaste Fiskejournalen.

I Fiskejournalen nummer 10-11 får du följa med Gunnar Westrin på en resa in i skogens värld, där öringen lever i hemlighetsfulla bäckar och vattendrag.
I senaste numret av Fiskejournalen har du chansen att uppleva svensk naturmystik när den är som bäst – och samtidigt lära av våra misstag och möjligheter. Gunnar Westrin är ciceron.
Vill du få din fisketidning direkt i brevlådan? Klicka här.

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta