Vill du lära dig mer om regnbåge, kolla in Gunnar Westrins artikel i senaste Fiskejournalen. Vill du lära dig mer om regnbåge, kolla in Gunnar Westrins artikel i senaste Fiskejournalen.[/caption] " /> Westrin om regnbågen | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Westrin om regnbågen
Vill du lära dig mer om regnbåge, kolla in Gunnar Westrins artikel i senaste Fiskejournalen.

Vill du lära dig mer om regnbåge, kolla in Gunnar Westrins artikel i senaste Fiskejournalen.

Regnbågen är en av våra mest älskade sportfiskar, trots att den i grunden inte är en svensk art. I senaste Fiskejournalen fattar Gunnar Westrin pennan och tar oss med på en regnbågsresa.
Många sportfiskare har en relation till regnbågen. Det är en spännande sportfisk, kämpastark, god till spis och med ett fascinerande levnadsöde. Missa inte Gunnar Westrins informativa och underhållande artikel i Fiskejournalen nummer 9.
Vill du bläddra i senaste numret, klicka här.
Vill du ha tidningen direkt i brevlådan? Klicka här.

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta