William efterlyser fiskevård i Kristinehamn

William Merläinen är 16 år och går på Forshagaakademins sportfiskegymnasium.


William Merläinen är 16 år och går på Forshagaakademins sportfiskegymnasium.

Kristinehamn drabbades nyligen hårt av översvämningar där både vägtrummor och fördämningar kollapsade. William 16 år uppmanar nu kommunen att tänka på fisken när man återuppbygger konstruktionerna.
William Meriläinen är en hängiven flugfiskare och har under flera år ägnat mycket tid åt att undersöka Kristinehamns strömmande vatten. Han ser en stor potential, men han tycker att det saknas ett helhetsgrepp på fiskevården.
– I kommunen finns mängder av dammar som utgör vandringshinder för bland annat öringen och ålen, berättar William.
— Nu när ändå massa dammar måste lagas och göras om efter översvämningarna, så är det ett bra tillfälle att samtidigt se till att fisken kan komma fram och inte blir instängd mellan dammarna. Jag önskar att de som bestämmer i Kristinehamn ska tänka mer på naturen och fisken, säger William.

Bra exempel från USA

När William inte visste var han skulle vända sig med detta förslag, frågade han Fiskejournalen.
– William har en viktig poäng här, säger Martin Falklind, Fiskejournalens chefredaktör.
– Efter stormen Irene i USA till exempel, passade man på att byta alla trasiga vägtrummor mot nya, fiskvänliga vägtrummor som dessutom var mer tåliga mot översvämningar.
– Jag hoppas att Kristinehamn antar hans utmaning och ser över vad de kan göra för att förbättra livsmiljön för arter som är bundna till strömmande vatten, nu när de ändå har ett fokus på rinnande vatten.
William Meriläinen går på Forshagaakademins sportfiskegymnasium och han har både fiske, biologi och fiskevård på schemat. Tillsammans med Fiskejournalen skickar han nu denna uppmaning till Kristinehamns kommun och Länsstyrelsen i Värmlands Län och hoppas att de tar intryck av hans idé.

Annons
AKTUELLT

Snart dags för Västerhavsveckan

Fiska, åka båt, paddla kajak och samla in spännande djur från havet är bara några av de aktiviteter som erbjuds under årets Västerhavsvecka. I år firas 10-årsjubileum och fler orter är någonsin medverkar med roliga, spännande och havsnära aktiviteter.

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...