William Merläinen är 16 år och går på Forshagaakademins sportfiskegymnasium.[/caption]Kristinehamn drabbades nyligen hårt av översvämningar där både vägtrummor och fördämningar kollapsade. William 16 år uppmanar nu kommunen att tänka på fisken när man återuppbygger konstruktionerna. " /> William efterlyser fiskevård i Kristinehamn | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Mathias Arnham
William efterlyser fiskevård i Kristinehamn

William Merläinen är 16 år och går på Forshagaakademins sportfiskegymnasium.


William Merläinen är 16 år och går på Forshagaakademins sportfiskegymnasium.

Kristinehamn drabbades nyligen hårt av översvämningar där både vägtrummor och fördämningar kollapsade. William 16 år uppmanar nu kommunen att tänka på fisken när man återuppbygger konstruktionerna.
William Meriläinen är en hängiven flugfiskare och har under flera år ägnat mycket tid åt att undersöka Kristinehamns strömmande vatten. Han ser en stor potential, men han tycker att det saknas ett helhetsgrepp på fiskevården.
– I kommunen finns mängder av dammar som utgör vandringshinder för bland annat öringen och ålen, berättar William.
— Nu när ändå massa dammar måste lagas och göras om efter översvämningarna, så är det ett bra tillfälle att samtidigt se till att fisken kan komma fram och inte blir instängd mellan dammarna. Jag önskar att de som bestämmer i Kristinehamn ska tänka mer på naturen och fisken, säger William.

Bra exempel från USA

När William inte visste var han skulle vända sig med detta förslag, frågade han Fiskejournalen.
– William har en viktig poäng här, säger Martin Falklind, Fiskejournalens chefredaktör.
– Efter stormen Irene i USA till exempel, passade man på att byta alla trasiga vägtrummor mot nya, fiskvänliga vägtrummor som dessutom var mer tåliga mot översvämningar.
– Jag hoppas att Kristinehamn antar hans utmaning och ser över vad de kan göra för att förbättra livsmiljön för arter som är bundna till strömmande vatten, nu när de ändå har ett fokus på rinnande vatten.
William Meriläinen går på Forshagaakademins sportfiskegymnasium och han har både fiske, biologi och fiskevård på schemat. Tillsammans med Fiskejournalen skickar han nu denna uppmaning till Kristinehamns kommun och Länsstyrelsen i Värmlands Län och hoppas att de tar intryck av hans idé.

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Big Land – ett måste att se för äventyrslystna flugfiskare.
Helgtips: Film om vackra fiskar och vilda vyer

Klockan har bytt år, och det är dags att ta fram planeringsblocket inför kommande fiskesäsong. Kanske är detta året då du gör din drömresa till fjärran stränder? Här nedan följer ett filmtips som bjuder på inspiration i världsklass.

Du kanske redan har sett den prisbelönta filmen ”Big Land”, som handlar om ett gäng hängivna flugfiskare som beger sig till Labrador-området i Alaska för att fiska öring, närmare bestämt brook trout? Om inte så föreslår vi att du bäddar ned dig för lite helgmys.

Det är en riktigt vacker och proffsig film, som levererats av Tight Loops, där även svenske Rolf Nylinder haft några fingrar med i musiksättningen.

Här nedan hittar du filmen!

Du kanske även gillar detta