William Merläinen är 16 år och går på Forshagaakademins sportfiskegymnasium.[/caption]Kristinehamn drabbades nyligen hårt av översvämningar där både vägtrummor och fördämningar kollapsade. William 16 år uppmanar nu kommunen att tänka på fisken när man återuppbygger konstruktionerna. " /> William efterlyser fiskevård i Kristinehamn | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Mathias Arnham
William efterlyser fiskevård i Kristinehamn

William Merläinen är 16 år och går på Forshagaakademins sportfiskegymnasium.


William Merläinen är 16 år och går på Forshagaakademins sportfiskegymnasium.

Kristinehamn drabbades nyligen hårt av översvämningar där både vägtrummor och fördämningar kollapsade. William 16 år uppmanar nu kommunen att tänka på fisken när man återuppbygger konstruktionerna.
William Meriläinen är en hängiven flugfiskare och har under flera år ägnat mycket tid åt att undersöka Kristinehamns strömmande vatten. Han ser en stor potential, men han tycker att det saknas ett helhetsgrepp på fiskevården.
– I kommunen finns mängder av dammar som utgör vandringshinder för bland annat öringen och ålen, berättar William.
— Nu när ändå massa dammar måste lagas och göras om efter översvämningarna, så är det ett bra tillfälle att samtidigt se till att fisken kan komma fram och inte blir instängd mellan dammarna. Jag önskar att de som bestämmer i Kristinehamn ska tänka mer på naturen och fisken, säger William.

Bra exempel från USA

När William inte visste var han skulle vända sig med detta förslag, frågade han Fiskejournalen.
– William har en viktig poäng här, säger Martin Falklind, Fiskejournalens chefredaktör.
– Efter stormen Irene i USA till exempel, passade man på att byta alla trasiga vägtrummor mot nya, fiskvänliga vägtrummor som dessutom var mer tåliga mot översvämningar.
– Jag hoppas att Kristinehamn antar hans utmaning och ser över vad de kan göra för att förbättra livsmiljön för arter som är bundna till strömmande vatten, nu när de ändå har ett fokus på rinnande vatten.
William Meriläinen går på Forshagaakademins sportfiskegymnasium och han har både fiske, biologi och fiskevård på schemat. Tillsammans med Fiskejournalen skickar han nu denna uppmaning till Kristinehamns kommun och Länsstyrelsen i Värmlands Län och hoppas att de tar intryck av hans idé.

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nej, det blir inget stopp för nya karpvatten. Foto: Marco Eichnar
Jubel bland sportfiskare – karpstopp dras tillbaka

Onsdagen var en segerns dag för svenska karpfiskare. Havs- och Vattenmyndigheten drar nämligen tillbaka sitt kritiserade förslag om att helt förbjuda utplantering av karp i nya vattenområden.

Fiskejournalen skrev för en tid sedan om den kraftiga kritiken mot Havs- och Vattenmyndigheten förslag, och nu har alltså sportfiskarna fått det glädjande beskedet att myndighetens ändrat sig.
– Det är glädjande att se att det faktiskt är möjligt att argumentera sakligt och få ett annat utfall. Nu kan man fortsatt utveckla sportfisket efter karp i landet under kontrollerade former, precis som vi hoppats, säger Svenska Karpklubbens ordförande Jon Sköld till Fiskejournalen.

De nya föreskrifterna som nu fastsatts innebär istället att det fortsättningsvis blir individuell prövning av ansökan hos respektive länsstyrelse som innan, vilket är exakt det som Svenska Karpklubben pekat på i sitt remissvar.
”På så vis kan vi fortsatt ha en god och kontrollerad möjlighet att skapa nya sportfiskevatten för Karp i Sverige och detta kan inte ses som annat än en viktig seger för alla som engagerar sig för karpfisket i vårt land”, skriver klubben på sin hemsida.
Här kan du läsa mer!

Du kanske även gillar detta