Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
WWF: Bra besked från regeringen

Efter att ha varit passiva i frågan agerar nu Sveriges regering – till WWF:s belåtenhet. Man vill se betydligt tuffare utsläppskrav för sjöfarten från och med 2015. (Foto: Mike Ambach / WWF)

WWF välkomnar regeringens besked om att driva på i EU för att minska sjöfartens svavelutsläpp.
– Det är bra både för miljön och folkhälsan att Sverige inte backar om utsläppen, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

WWF välkomnar klargörandet från miljöminister Lena Ek och infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd, efter Sveriges tidigare otydliga linje, att nu driva igenom 0,1 viktprocent svavel som maxgräns i fartygsbränsle till år 2015.
– Det är inte en sekund för tidigt. Sjöfartsindustrin måste följa den utveckling som andra svavelutsläppande industrier och transportslag startat för länge sedan, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

WWF välkomnar även initiativet att driva igenom dessa krav på sänkta svavelhalter i resten av Europa, som enligt liggande förslag annars omfattas av betydligt svagare sänkningar. Man tycker inte det finns någon anledning att bara en enskild region ska reglera de höga svavelhalterna. WWF anser att hela Europa bör följa med när Östersjöregionen går i bräschen för den nödvändiga utvecklingen.
wwf.se kan du läsa mer.
Fler notiser om Östersjön hittar du här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta