Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
WWF: Bra besked från regeringen

Efter att ha varit passiva i frågan agerar nu Sveriges regering – till WWF:s belåtenhet. Man vill se betydligt tuffare utsläppskrav för sjöfarten från och med 2015. (Foto: Mike Ambach / WWF)

WWF välkomnar regeringens besked om att driva på i EU för att minska sjöfartens svavelutsläpp.
– Det är bra både för miljön och folkhälsan att Sverige inte backar om utsläppen, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

WWF välkomnar klargörandet från miljöminister Lena Ek och infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd, efter Sveriges tidigare otydliga linje, att nu driva igenom 0,1 viktprocent svavel som maxgräns i fartygsbränsle till år 2015.
– Det är inte en sekund för tidigt. Sjöfartsindustrin måste följa den utveckling som andra svavelutsläppande industrier och transportslag startat för länge sedan, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

WWF välkomnar även initiativet att driva igenom dessa krav på sänkta svavelhalter i resten av Europa, som enligt liggande förslag annars omfattas av betydligt svagare sänkningar. Man tycker inte det finns någon anledning att bara en enskild region ska reglera de höga svavelhalterna. WWF anser att hela Europa bör följa med när Östersjöregionen går i bräschen för den nödvändiga utvecklingen.
wwf.se kan du läsa mer.
Fler notiser om Östersjön hittar du här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Hanna Nordstrand med en bjässe från Grycksbo. Foto: Privat
Tusentals vill fiska i Grycksbo – stugor efterlyses

Sportfisket upplever en sällan skådad boom. Ett av områdena som invaderas av gäster från när och fjärran är Grycksbo utanför Falun. Det fattas i själva verket boenden för att kunna ta emot alla gäster.

Det är Grycksbo fiskeklubbs ordförande Hanna Nordström som uppmanar stugägare att höra av sig till dem. Grycksbo fiskeklubbs egen stuga vid Svarttjärn är exempelvis uppbokad varje helg hela säsongen ut.
– Vi vill ju såklart hjälpa dem att kunna vara här och fiska, säger ordförande Hanna Nordstrand till Dalarnas Tidningar.

Hon berättar också att Stensjön och dess närliggande sjöar besöktes av över 15 000 fiskare förra sommaren.
– Det är jätteroligt. Folks sug efter stora fiskar är stort och här i Stensjön finns till exempel grova fiskar som regnbågen och rödingen utplanterade, förklarar Hanna.
För Fiskejournalen berättar också Hanna att klubben satsar på att göra fisket ännu mer tillgängligt.
– Vi bygger ut handikappanpassade platser i våra vatten, tre av dem är redan klara, hälsar hon.

Här på klubbens hemsida hittar ni mer information!

 

Du kanske även gillar detta