Regeringen säger sig vilja se välmående hav och större mandat hos ansvariga myndigheter, något som välkomnas av WWF. (Foto: Germund Sellgren/WWF) Regeringen säger sig vilja se välmående hav och större mandat hos ansvariga myndigheter, något som välkomnas av WWF. (Foto: Germund Sellgren/WWF)[/caption] " /> WWF: Regeringen bygger luftslott! | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
WWF: Regeringen bygger luftslott!
Regeringen säger sig vilja se välmående hav och större mandat hos ansvariga myndigheter, något som välkomnas av WWF. (Foto: Germund Sellgren/WWF)

Regeringen säger sig vilja se välmående hav och större mandat hos ansvariga myndigheter, något som välkomnas av WWF. (Foto: Germund Sellgren/WWF)

Regeringen presenterade nyligen sin strategi för hur Sverige ska bevara den biologiska mångfalden. Världsnaturfonden WWF anser att det är oroväckande att regeringen, med bara sex år kvar tills målen ska nås, främst föreslår nya utredningar.
– Det här var regeringens sista chans under mandatperioden att komma med kraftfulla åtgärder för att nå miljömålen, men tyvärr togs den inte, säger Peter Westman, naturvårdschef på WWF.
Regeringen beslutade däremot om en ny proposition för hushållning med havsområden. WWF har länge arbetat för en sammanhållen havsplanering och välkomnar propositionens ansats att med nationell koordinering planera svenska havsområden. WWF tycker att det är viktigt att regeringen betonar att välmående hav ska vara grundläggande i de nya havsplanerna. Det finns dock tydliga svagheter i hur havsplaneringen ska genomföras, som till exempel brist på mandat och resurser till de ansvariga myndigheterna.

– Sverige har redan halkat efter i genomförandet av Havsmiljödirektivet och Baltic Sea Action Plan. Vi vill se att regeringen verkligen genomför den goda ansatsen i propositionen om hushållning med havsområden, säger Westman.
Läs fler notiser om havsmiljö.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Lucas Lövgren åkte tillbaka till platsen där han tidigare förlorat en stor fisk, och det lönade sig. Foto: Privat
Rödingbjässe från norr – Lucas fick sin revansch

Snacka om att sätta ned foten. Knappt har pimpelsäsongen börjat innan en av årets häftigaste fiskar har fångats, vågar vi påstå. Det var Lucas Lövgren i Kiruna som fick sitt livs fjällröding under den senaste turen – på samma plats där han tidigare tappat en bjässe.

Drömfisken fick simma tillbaka efter vägning.

Det har varit rejält kallt i landets nordligaste delar den senaste veckan, men Lucas Lövgrens fina röding hjälper månne till att höja temperaturen hos dem som tvekar inför att ge sig ut på fiskevattnen.
Måtten på bjässen var imponerande 5 996 gram och 82 centimeter. En sån där fisk som de flesta bara får se på bild i fisketidningar eller i sina drömmar.

Vi ber Lucas berätta om det lyckade fiskafänget:

– Att få inleda året med en sådan drömfisk känns magiskt. Ofta brukar jag se mina jullov som en tid då jag kan fara ut och fiska på vatten som jag tror kan hålla grov fisk. Det blir även en hel del mil på skotern i samband med det, berättar Lucas för Fiskejournalen.

Han fortsätter:
– Ändå sedan förra året då jag tappat en stor röding har jag velat åka tillbaka till den platsen och lägga timmarna. Jag väntade in snön 2021 och gjorde då den första fjällresan – som alltså gick rätt bra. Fisken bjöd på en 35 minuters kamp, därefter några bilder innan den fick gå hem igen.

Frågan är då hur han ska kunna toppa denna fisk i framtiden?
– Målet att få en större röding känns just nu svårt att överträffa. Ett av mina nästa mål inför sommarfisket blir att försöka slå mitt personbästa på öring, hälsar en nöjd fångstman.
Fiskejournalen tackar för storyn och gratulerar Lucas till en magisk fisk.

Du kanske även gillar detta