WWF slår larm: Världens länder når inte havsmålen

Världens ledare behöver titta mer under ytan, konstaterar WWF. Foto: Jurgen Freund, WWF

Vi befinner oss i det så kallade supermiljöåret 2020. Men miljöarbetet går det alldeles för sakta – och tre av FN:s fyra hållbarhetsmål för att rädda havet som löper ut 2020 kommer inte att uppnås.

Det är Världsnaturfonden WWF som larmar om att världens länder misslyckas att nå FN:s havsmål. I en färsk rapport riktar de kritik mot europeiska beslutsfattare och de globala undertecknarna av FN:s mål för hållbar utveckling, Agenda 2030. Det handlar om allt från överfiske till brist på skyddade områden.

– EU:s medlemsstater har haft svårt att klara sina åtaganden för biologisk mångfald, friska havsekosystem och hållbart fiske. Därför hoppas vi nu att EU under supermiljöåret 2020 verkligen är beredda att lyfta åtgärder för haven som en del av kommissionens nya gröna giv, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

Enligt WWF så är bristande politisk vilja och finansiering några orsaker till att länderna haft svårt att genomföra havsmålet, SDG 14. Tre av fyra delmål till 2020 kommer inte att ha uppfyllts och det fjärde endast delvis. Effektivt skydd av marina ekosystem med förvaltningsplaner saknas och EU:s fiskeflotta har fortfarande för stor kapacitet. Skadliga fiskesubventioner har återinförts och överfisket är ett problem, konstaterar WWF i ett pressmeddelande.

Fiskejournalen berättade nyligen att Sverige skrivit under avtalet för att bilda havsreservat, vilket WWF såklart applåderar.

– WWF ser positivt på att Sverige anslutit sig till initativet ”30 by 30” som innebär att minst 30 procent av världens hav ska skyddas till 2030. Vi ser fram emot att detta också genomförs på hemmaplan, säger Inger Näslund, senior havsexpert på WWF.

Här kan du läsa mer om WWF:s senaste rapport kring havsmålen.

Läs även om detta förslag:

Förslaget att dämma upp hela Nordsjön döms ut

Publicerad: 05 March 2020
Av: Anders Lundin