Vi befinner oss i det så kallade supermiljöåret 2020. Men miljöarbetet går det alldeles för sakta – och tre av FN:s fyra hållbarhetsmål för att rädda havet som löper ut 2020 kommer inte att uppnås. " /> WWF slår larm: Världens länder når inte havsmålen | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

12 månader sedan Sverige Anders Lundin
Världens ledare behöver titta mer under ytan, konstaterar WWF. Foto: Jurgen Freund, WWF
WWF slår larm: Världens länder når inte havsmålen

Vi befinner oss i det så kallade supermiljöåret 2020. Men miljöarbetet går det alldeles för sakta – och tre av FN:s fyra hållbarhetsmål för att rädda havet som löper ut 2020 kommer inte att uppnås.

Det är Världsnaturfonden WWF som larmar om att världens länder misslyckas att nå FN:s havsmål. I en färsk rapport riktar de kritik mot europeiska beslutsfattare och de globala undertecknarna av FN:s mål för hållbar utveckling, Agenda 2030. Det handlar om allt från överfiske till brist på skyddade områden.

– EU:s medlemsstater har haft svårt att klara sina åtaganden för biologisk mångfald, friska havsekosystem och hållbart fiske. Därför hoppas vi nu att EU under supermiljöåret 2020 verkligen är beredda att lyfta åtgärder för haven som en del av kommissionens nya gröna giv, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

Enligt WWF så är bristande politisk vilja och finansiering några orsaker till att länderna haft svårt att genomföra havsmålet, SDG 14. Tre av fyra delmål till 2020 kommer inte att ha uppfyllts och det fjärde endast delvis. Effektivt skydd av marina ekosystem med förvaltningsplaner saknas och EU:s fiskeflotta har fortfarande för stor kapacitet. Skadliga fiskesubventioner har återinförts och överfisket är ett problem, konstaterar WWF i ett pressmeddelande.

Fiskejournalen berättade nyligen att Sverige skrivit under avtalet för att bilda havsreservat, vilket WWF såklart applåderar.

– WWF ser positivt på att Sverige anslutit sig till initativet ”30 by 30” som innebär att minst 30 procent av världens hav ska skyddas till 2030. Vi ser fram emot att detta också genomförs på hemmaplan, säger Inger Näslund, senior havsexpert på WWF.

Här kan du läsa mer om WWF:s senaste rapport kring havsmålen.

Läs även om detta förslag:

Förslaget att dämma upp hela Nordsjön döms ut

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta