WWF svarar på kritik

– WWF tar tydligt avstånd från den bedrövliga situationen i de chilenska laxodlingarna där miljöförstöring och sjukdomar följer i spåren, säger Inger Näslund WWF Sverige.


Efter SVT:s dokumentär Laxfestens baksida fick WWF Norge hård kritik av Fiskejournalens läsare. Vi kontaktade svenska WWF för att höra hur de ställer sig till laxodlingsindustrin och kritiken av WWF Norge.
Många av Fiskejournalens läsare blev både arga och besvikna på den bild som SVT:s dokumentär Laxfestens baksida gav av WWF Norge. Vi bad därför den Svenska delen av organisation bemöta denna kritik. Inger Näslund är naturvårdsexpert inom marint och fiske på WWF Sverige och här nedan kan du läsa hennes svar.
WWF tar tydligt avstånd från den bedrövliga situationen i de chilenska laxodlingarna där miljöförstöring och sjukdomar följer i spåren.
I WWFs konsumentguide för fisk och skaldjur (2011) har den chilenska laxen också röd färg, vilket betyder köp inte. Konventionellt odlad norsk lax och övrig lax från Nordeuropa har gul färg – det vill säga ”tänk efter”. WWFs råd är att köpa fiskar som är miljöcertifierade enligt den globala fiskmärkningen MSC eller Krav.
WWF Norge har ett samarbetsavtal med fiskproducenten Marine Harvest kring laxodlingar i Norge.  Det har varit ett effektivt sätt att påverka företaget för att skärpa miljökraven och arbeta efter målinriktade hållbarhetskriterier. Självklart behövs både piska och morot, lagstiftning och frivilliga åtgärder. Men WWF är övertygade om att det går att driva företagen och marknaden i rätt riktning.
Nästa steg är att få odlad fisk certifierad, så att vi får tydlig spårbarhet och konsumenterna kan göra bra val. Globalt arbetar WWF med att ta fram internationella certifieringskriterier genom organisationen Aquaculture Stewardship Council, ASC. Den kommer att bli ett verktyg för att tydligt skilja mellan företag som tar miljö – och socialt förändringsarbete på allvar och de som inte gör det.

Inger Näslund, Expert marint och fiske, Världsnaturfonden WWF Sverige.

Fiskejournalen kommer givetvis att fortsätta granskningen av laxodlingsindustrin. Vill du veta mer om laxodling och dess miljökonsekvenser redan nu? Besök vår sida Engagera Dig.
Här kan du se dokumentären.
Morgan Fihn

Här nedan kan du se en dokumentär om norsk laxodling ur ett globalt perspektiv. Den består av fyra delar och är på engelska.

Annons
AKTUELLT

Snart dags för Västerhavsveckan

Fiska, åka båt, paddla kajak och samla in spännande djur från havet är bara några av de aktiviteter som erbjuds under årets Västerhavsvecka. I år firas 10-årsjubileum och fler orter är någonsin medverkar med roliga, spännande och havsnära aktiviteter.

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...