– WWF tar tydligt avstånd från den bedrövliga situationen i de chilenska laxodlingarna där miljöförstöring och sjukdomar följer i spåren, säger Inger Näslund WWF Sverige.[/caption] " /> WWF svarar på kritik | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
WWF svarar på kritik

– WWF tar tydligt avstånd från den bedrövliga situationen i de chilenska laxodlingarna där miljöförstöring och sjukdomar följer i spåren, säger Inger Näslund WWF Sverige.


Efter SVT:s dokumentär Laxfestens baksida fick WWF Norge hård kritik av Fiskejournalens läsare. Vi kontaktade svenska WWF för att höra hur de ställer sig till laxodlingsindustrin och kritiken av WWF Norge.
Många av Fiskejournalens läsare blev både arga och besvikna på den bild som SVT:s dokumentär Laxfestens baksida gav av WWF Norge. Vi bad därför den Svenska delen av organisation bemöta denna kritik. Inger Näslund är naturvårdsexpert inom marint och fiske på WWF Sverige och här nedan kan du läsa hennes svar.
WWF tar tydligt avstånd från den bedrövliga situationen i de chilenska laxodlingarna där miljöförstöring och sjukdomar följer i spåren.
I WWFs konsumentguide för fisk och skaldjur (2011) har den chilenska laxen också röd färg, vilket betyder köp inte. Konventionellt odlad norsk lax och övrig lax från Nordeuropa har gul färg – det vill säga ”tänk efter”. WWFs råd är att köpa fiskar som är miljöcertifierade enligt den globala fiskmärkningen MSC eller Krav.
WWF Norge har ett samarbetsavtal med fiskproducenten Marine Harvest kring laxodlingar i Norge.  Det har varit ett effektivt sätt att påverka företaget för att skärpa miljökraven och arbeta efter målinriktade hållbarhetskriterier. Självklart behövs både piska och morot, lagstiftning och frivilliga åtgärder. Men WWF är övertygade om att det går att driva företagen och marknaden i rätt riktning.
Nästa steg är att få odlad fisk certifierad, så att vi får tydlig spårbarhet och konsumenterna kan göra bra val. Globalt arbetar WWF med att ta fram internationella certifieringskriterier genom organisationen Aquaculture Stewardship Council, ASC. Den kommer att bli ett verktyg för att tydligt skilja mellan företag som tar miljö – och socialt förändringsarbete på allvar och de som inte gör det.

Inger Näslund, Expert marint och fiske, Världsnaturfonden WWF Sverige.

Fiskejournalen kommer givetvis att fortsätta granskningen av laxodlingsindustrin. Vill du veta mer om laxodling och dess miljökonsekvenser redan nu? Besök vår sida Engagera Dig.
Här kan du se dokumentären.
Morgan Fihn

Här nedan kan du se en dokumentär om norsk laxodling ur ett globalt perspektiv. Den består av fyra delar och är på engelska.

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta