– WWF tar tydligt avstånd från den bedrövliga situationen i de chilenska laxodlingarna där miljöförstöring och sjukdomar följer i spåren, säger Inger Näslund WWF Sverige.[/caption] " /> WWF svarar på kritik | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
WWF svarar på kritik

– WWF tar tydligt avstånd från den bedrövliga situationen i de chilenska laxodlingarna där miljöförstöring och sjukdomar följer i spåren, säger Inger Näslund WWF Sverige.


Efter SVT:s dokumentär Laxfestens baksida fick WWF Norge hård kritik av Fiskejournalens läsare. Vi kontaktade svenska WWF för att höra hur de ställer sig till laxodlingsindustrin och kritiken av WWF Norge.
Många av Fiskejournalens läsare blev både arga och besvikna på den bild som SVT:s dokumentär Laxfestens baksida gav av WWF Norge. Vi bad därför den Svenska delen av organisation bemöta denna kritik. Inger Näslund är naturvårdsexpert inom marint och fiske på WWF Sverige och här nedan kan du läsa hennes svar.
WWF tar tydligt avstånd från den bedrövliga situationen i de chilenska laxodlingarna där miljöförstöring och sjukdomar följer i spåren.
I WWFs konsumentguide för fisk och skaldjur (2011) har den chilenska laxen också röd färg, vilket betyder köp inte. Konventionellt odlad norsk lax och övrig lax från Nordeuropa har gul färg – det vill säga ”tänk efter”. WWFs råd är att köpa fiskar som är miljöcertifierade enligt den globala fiskmärkningen MSC eller Krav.
WWF Norge har ett samarbetsavtal med fiskproducenten Marine Harvest kring laxodlingar i Norge.  Det har varit ett effektivt sätt att påverka företaget för att skärpa miljökraven och arbeta efter målinriktade hållbarhetskriterier. Självklart behövs både piska och morot, lagstiftning och frivilliga åtgärder. Men WWF är övertygade om att det går att driva företagen och marknaden i rätt riktning.
Nästa steg är att få odlad fisk certifierad, så att vi får tydlig spårbarhet och konsumenterna kan göra bra val. Globalt arbetar WWF med att ta fram internationella certifieringskriterier genom organisationen Aquaculture Stewardship Council, ASC. Den kommer att bli ett verktyg för att tydligt skilja mellan företag som tar miljö – och socialt förändringsarbete på allvar och de som inte gör det.

Inger Näslund, Expert marint och fiske, Världsnaturfonden WWF Sverige.

Fiskejournalen kommer givetvis att fortsätta granskningen av laxodlingsindustrin. Vill du veta mer om laxodling och dess miljökonsekvenser redan nu? Besök vår sida Engagera Dig.
Här kan du se dokumentären.
Morgan Fihn

Här nedan kan du se en dokumentär om norsk laxodling ur ett globalt perspektiv. Den består av fyra delar och är på engelska.

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Enligt guiden Philip Augustsson har det skånska silvret varit segt hittills. Foto: Privat
Seg start på öringfisket i syd – men ge inte upp!

Det vore en överdrift om vi skrev att havsöringsfisket på sydkusten fått en flygande start. Tvärtom kommer det rapporter om att öringen varit ovanligt svårflirtad denna säsongsinledning.

En av dem som kan vittna om det sega fisket är skånske guiden Philip Augustsson, som tror att öringen inte börjat leta sig in mot land ännu.
– Fisket har varit riktigt svårt och trögt hittills. Dåliga vindar, låg temperatur och hög salthalt har ställt till det. Förmodligen är mycket fisk längre ut där de har varmare vatten tack vare strömmarna, berättar Philip Augustsson för Fiskejournalen.

Han tror att det finns en del fisk i mynningar, på grund av högre sötvattenhalt.

– Jag fiskar dock personligen inte i de tillåtna mynningarna, eftersom jag inte vill bidra till att störa öringen i en miljö där de söker skydd och är lättåtkomliga.

Frågan är då vilka knep han kan bjuda på, för dem som längtar efter ett hugg?
– Fluga som imiterar räka eller spigg är alltid säkra kort. Spinnbeten i olika storlekar fungerar året om, och små beten är oftast säkra kort om man vill fånga fisk.
Philip säger att man ändå inte ska vara rädd för att köra stora beten tidigt på säsongen, fast det är kallt i vattnet.
– Då erbjuder man ett skrovmål som havsöringen inte hittar allt för ofta denna årstiden, och tendensen är att man då fångar stor fisk, tipsar Philip Augustsson.

Du kanske även gillar detta