Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige nicander
WWF uppmanar EU att stoppa överfisket

I morgon 26 oktober träffas EU:s fiskeministrar för att fatta beslut om hur mycket fisk man ska ta upp ur Östersjön under nästa år. WWF uppmanar ministrarna att lyssna på forskarna och stoppa överfisket.
Eu:s fiskepolitik har länge kritiserats och har till och med kallats världens sämsta. 70 procent av unionens fiskevatten lider av överfiske.I Östersjön har läget tidigare varit extra allvarligt  men i och med att situationen för, det så kallade, östra beståndet av torsk ökat har många drivit på för ett ökat fiske. Forskarna manar till försiktighet och man framhåller att det västra beståndet är i betydligt sämre skick.

WWF uppmanar EU att bedriva en fiskepolitik som är både ekonomiskt och ekologiskt hållbar. (Foto: Anders Nicander)

WWF vill påverka EU till att  bedriva en politik som både är ekologiskt och ekonomiskt hållbar. 2012 kommer en ny och reformerad fiskelagstiftning men ministrarna kan inleda en ny trend och säkra bestånden för framtiden genom att fatta kloka beslut redan nu, menar WWF.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Isaksson i Team Smurf med en lax på 103 centimeter och 13,12 kilo. Foto: Privat
Gigantiska laxar landades under Kinnekulleträffen

Så är slaget om Vänern över. Den klassiska trollingtävlingen Kinnekulleträffen gick i hamn enligt förhoppningarna, med riktigt tunga fiskar i toppen av resultatlistan.

Segrarna i Kinnekulleträffen, Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule.

Det blev på flera sätt en annorlunda upplaga av Kinnekulleträffen, inte minst med tanke på att den avgjordes online och i utspridd form. Anmärkningsvärt är också att det fångades ovanligt stora fiskar, med två laxar över 13 kilo. Jonas Lidberg i team Iogt-Nto var allra värst med en bjässe på hela 104 centimeter och 13,42 kilo. Fredrik Isaksson i Team Smurf var inte mycket sämre med ett exemplar på 103 centimeter och 13,12 kilo.
– Två fiskar över 13 kilo är ju fantastiskt, och dessutom många över 10 kilo, säger tävlingsledaren Fredrik Andersson när han sitter och sammanställer alla rapporter från helgen.

Enligt honom har allt gått enligt förhoppningarna.
– Det var blåsiga förmiddagar, men lugna eftermiddagar. Det har bara varit

Jonas Lidberg med sin 13,42 kilo tunga lax.

glada miner och ett bra fiske, hälsar han.

De stora fiskarna till trots så fick varken Jonas Lidberg eller Fredrik Isaksson kliva upp på prispallen i huvudtävlingen. Segrade gjorde istället Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule, på 681 centimeter. Tvåa blev Team J-S (Joakim Sahlberg, David Skoglund) på 628 centimeter och trea Team Ozza/Messi (Mattias Olsson, Henrik Messfeldt) med 624 centimeter.

– Vi går som på moln. Vi lade mycket tid på att leta fisk inför helgen, och redan på lördagen så hamnade vi i ett riktigt racerfiske och lade grunden för segern, berättar Kristofer Larsson i segerlaget.

De fick ingen lax över 10 kilo, men deras 9 fiskar hade ett väldigt högt snitt på över 75 centimeter.

– Vi vara oroliga för att vi skulle bli passerade på slutet, så vi skrek rakt ut när vi fick beskedet, säger Kristofer Larsson som är en van trollingfiskare och bland annat driver egen guideverksamhet.
Grattis till er, säger vi på Fiskejournalen!

Här hittar ni alla resultat, och dessutom bilder på de största fiskarna.

Du kanske även gillar detta