Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Anders Lundin
Belugastören har länge utsatts för illegalt fiske för handeln med kaviar. Foto: Lubomir Hlasek/WWF
WWF släpper rapport: Världens fiskar allt mer hotade

Färre fiskar som vandrar och en dramatisk minskning av så kallade megafiskar. Världsnaturfonden WWF slår larm om att en tredjedel av världens sötvattenfiskar nu klassas som hotade på den globala rödlistan.

I dagarna släpps en rapport som bör beskådas av varje inbiten sportfiskare, eftersom det handlar om förutsättningarna för vår hobby. WWF:s rapport ”World´s forgotten fishes” poängterar att den biologiska mångfalden i sötvatten minskar dubbelt så snabbt som i våra hav eller skogar.

I rapporten avhandlas både den europeiska ålen och belugastören, men även den svenska stammen av vildlax. Vildlaxen i svenska vatten har utsatts för ett alltför högt fisketryck, fått sina vandringsvägar avstängda och viktiga lek- och födosöksområden förstörda i många av våra älvar och vattendrag, konstaterar WWF som uppmanar till ännu större insatser för att skydda beståndet.

– Positivt är att vi vet vad som behöver göras för att skydda sötvattensfiskarna och deras ekosystem. Regeringarna måste hitta lösningar och prioritera vad som behöver skyddas och restaureras. Vi behöver också fler partnerskap som involverar regeringar, företag, investerare, myndigheter och civilsamhället, säger Inger Melander som är fiskexpert på WWF Sverige.

Här hittar du hela rapporten!

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta