Anders Holm poserar med en grann gädda som högg på ett rejält stort bete. (Foto: Mathias Larsson) Anders Holm poserar med en grann gädda som högg på ett rejält stort bete. (Foto: Mathias Larsson)[/caption] " /> XL-beten för gädda | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
XL-beten för gädda
Anders Holm poserar med en grann gädda som högg på ett rejält stort bete. (Foto: Mathias Larsson)

Anders Holm poserar med en grann gädda som högg på ett rejält stort bete. (Foto: Mathias Larsson)

Att gäddor slukar stora byten är ingen nyhet. Men hur stora beten kan och bör man egentligen använda? Läs senaste Fiskejournalen, där vi besöker Vänern i jakt på svar.
Gäddor är glupska, det vet vi. Men hur stora beten kan man använda? Det var frågan vi ställde oss när vi följde med fiskeguiden Kristian Keskitalo för att testa en intressant metod, med obegripligt stora gummibeten…
Bläddra i senaste numret här.
Du hittar Fiskejournalen där tidningar säljs, vill du ha den direkt i brevlådan, klicka här.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta