[/caption] " /> Yrkesfiskare begär kompensation | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Yrkesfiskare begär kompensation

Havs- och vattenmyndigheten har för 2013 beslutat att fasa ut fisket efter lax till havs, det vill säga att fiske efter lax med drivlinor och förankrade linor förbjuds i Östersjön.

En yrkesfiskare i Sydsverige har begärt kompensation för uteblivet laxfiske i Östersjön. Han begär en årlig ersättning om minst 1,5 miljoner kronor eller möjlighet att öka sitt torskfiske med minst 130 000 kilo. Havs- och vattenmyndigheten, HaV, menar att det inte finns stöd i lagen för att öka yrkesfiskarens årsranson och avslår därför den begäran.
Yrkesfiskaren i Sydsverige har hittills främst fokuserat på laxfiske men har även tillstånd för torskfiske med trål i Östersjön. Enligt honom är intäkterna från laxfisket är avgörande för hans företags framtid och hans ranson för torskfiske väger inte upp inkomstbortfallet. I mars lämnade han därför in en begäran om kompensation i form av pengar eller ökad årsranson.

Havs- och vattenmyndigheten hänvisar i sitt beslut om avslag till den gemensamma fiskeripolitiken inom EU som syftar till att fisket ska anpassas till en nivå som är biologiskt hållbar. När kvoterna går ner eller fisket behöver begränsas av fiskvårdsskäl utgår ingen kompensation i form av ekonomisk ersättning eller ökade fiskemöjligheter.
Läs mer om utfasningen av laxfisket här (PDF).
Här hittar du tidigare notiser om Östersjölaxen.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Vill du kämpa om medaljerna i SM nästa år? Då är det dags att spana efter distriktsmästerskap redan nu. Foto: Anders Lundin
Här ska svenska mästarna i gäddfiske koras

Team Sportfiskeprylar.se är svenska mästare i gäddfiske – åtminstone ett tag till. Till hösten sätter de vandringspriset på spel under SM-finalen på Övre Åsunden, och nu står det även klart vilka som får arrangera SM-finalen 2022.

SM i gädda 2022 kommer att avgöras 1 oktober på sjön Mjörn söder om Alingsås, och det är Mölndals Sportfiskeförening som får äran att arrangera. Konceptet är en lagtävling, med 2–3 medlemmar i varje ekipage. Med andra ord så är det bara att börja spana efter lokala distriktsmästerskap framöver, om du vill försöka kvalificera dig till finalen.

SM-finalen 2021 kommer som sagt att avgöras på Övre Åsunden, med Ulricehamns Fritidsfiskare som arrangörer. Datumet är sedan tidigare fastställt till 2 oktober, och mer information hittar du på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta