[/caption] " /> Yrkesfiskare begär kompensation | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Yrkesfiskare begär kompensation

Havs- och vattenmyndigheten har för 2013 beslutat att fasa ut fisket efter lax till havs, det vill säga att fiske efter lax med drivlinor och förankrade linor förbjuds i Östersjön.

En yrkesfiskare i Sydsverige har begärt kompensation för uteblivet laxfiske i Östersjön. Han begär en årlig ersättning om minst 1,5 miljoner kronor eller möjlighet att öka sitt torskfiske med minst 130 000 kilo. Havs- och vattenmyndigheten, HaV, menar att det inte finns stöd i lagen för att öka yrkesfiskarens årsranson och avslår därför den begäran.
Yrkesfiskaren i Sydsverige har hittills främst fokuserat på laxfiske men har även tillstånd för torskfiske med trål i Östersjön. Enligt honom är intäkterna från laxfisket är avgörande för hans företags framtid och hans ranson för torskfiske väger inte upp inkomstbortfallet. I mars lämnade han därför in en begäran om kompensation i form av pengar eller ökad årsranson.

Havs- och vattenmyndigheten hänvisar i sitt beslut om avslag till den gemensamma fiskeripolitiken inom EU som syftar till att fisket ska anpassas till en nivå som är biologiskt hållbar. När kvoterna går ner eller fisket behöver begränsas av fiskvårdsskäl utgår ingen kompensation i form av ekonomisk ersättning eller ökade fiskemöjligheter.
Läs mer om utfasningen av laxfisket här (PDF).
Här hittar du tidigare notiser om Östersjölaxen.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
SportfiskeSverige Online 2021 ska innehålla både livefiske och digital shopping om den blir av.
Freewater kastar loss mot digital sportfiskemässa

Sportfiskemässan blev som bekant inställd med anledning av pandemin – men nu planeras det i stället en digital variant i annan regi. Det är Freewater Pictures som hoppas ro i land en satsning samma datum 19–21 mars, under namnet SportfiskeSverige Online 2021.

Det är Oskar Stenberg och det övriga gänget i Freewater Pictures som vill samla branschen i digital form, nu när den fysiska mässan inte blir av. Sista spiken är inte inslagen ännu, men förhoppningsvis kan de ge grönt ljus inom kort.
– Vi har arrangerat ett flertal digitala mässor som blivit lyckade, och vi har ett koncept som vi tror kommer fungera i större skala också, berättar Oskar för Fiskejournalen.

De hoppas på ett 50-tal utställare och 30 betesbyggare, och själva basen för sändningen kommer att vara vid en marina där det finns öppet vatten, med livefiske och demonstrationer av både båtar och utrustning. Det kommer att ske under så säkra former som möjligt, och det är därmed inte öppet för allmänheten att komma just dit.
– Vi måste ha höga mål, men vi har testat oss fram med flera olika databaser och system som vi vet fungerar. Det mässor vi haft hittills har gett väldigt bra försäljning för utställarna.

Just nu raggar Freewater Pictures fler utställare och intressenter, och förhoppningen är att även Sportfiskemässan ska haka på så småningom.
–  Jag tror faktiskt att de fysiska mässorna kommer ett ha en parallell digital variant i framtiden. Det är på tiden att sportfisket digitaliseras, och jag hoppas folk känner att vi gör en bra sak för branschen, hälsar Oskar Stenberg.

Du kanske även gillar detta