toskfiske[/caption] " /> Yrkesfiskare: Sänk torskkvoten! | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Yrkesfiskare: Sänk torskkvoten!
toskfiske

Torskfiskekvoten har höjts kraftigt de senaste åren, så kraftigt att man förra året inte lyckades fånga alls så mycket torsk som man fick. (Foto: SVT)

Torskfiskare från Österlen tror inte på de forskarrapporter som pekar på att torsken är på väg att återhämta sig. SVT Sydnytt rapporterar i dag att de lokala yrkesfiskarna vill sänka kvoterna i stället för att höja.
Olle Viberg  är ordförande för yrkesfiskarna på Österlen och han tror inte på de siffror som presenteras. Såhär säger han till SVT:
– Diagrammen pekar uppåt, men vi yrkesfiskare förstår inte det. Vi säger höj inte kvoten, sänk istället.
Till i år gjordes en liten minskning med nio procent tillbaka till den nivån som var för två år sedan – lite drygt 60 000 ton. Men Olle Viberg tycker inte att det räcker.
– Kvoterna har visserligen minskat något, men att ”det är en piss i Mississippi”.
Johan Stål är utredare på Havs- och vattenmyndigheten och han säger såhär om torskfiskarnas oro.

– När kvoten sattes i höstas var den nog korrekt, men med tanke på vad vi vet nu så kanske den är för hög, det får vi utreda.
Läs mer här och titta på tv-inslaget här nedan.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Lucas Lövgren åkte tillbaka till platsen där han tidigare förlorat en stor fisk, och det lönade sig. Foto: Privat
Rödingbjässe från norr – Lucas fick sin revansch

Snacka om att sätta ned foten. Knappt har pimpelsäsongen börjat innan en av årets häftigaste fiskar har fångats, vågar vi påstå. Det var Lucas Lövgren i Kiruna som fick sitt livs fjällröding under den senaste turen – på samma plats där han tidigare tappat en bjässe.

Drömfisken fick simma tillbaka efter vägning.

Det har varit rejält kallt i landets nordligaste delar den senaste veckan, men Lucas Lövgrens fina röding hjälper månne till att höja temperaturen hos dem som tvekar inför att ge sig ut på fiskevattnen.
Måtten på bjässen var imponerande 5 996 gram och 82 centimeter. En sån där fisk som de flesta bara får se på bild i fisketidningar eller i sina drömmar.

Vi ber Lucas berätta om det lyckade fiskafänget:

– Att få inleda året med en sådan drömfisk känns magiskt. Ofta brukar jag se mina jullov som en tid då jag kan fara ut och fiska på vatten som jag tror kan hålla grov fisk. Det blir även en hel del mil på skotern i samband med det, berättar Lucas för Fiskejournalen.

Han fortsätter:
– Ändå sedan förra året då jag tappat en stor röding har jag velat åka tillbaka till den platsen och lägga timmarna. Jag väntade in snön 2021 och gjorde då den första fjällresan – som alltså gick rätt bra. Fisken bjöd på en 35 minuters kamp, därefter några bilder innan den fick gå hem igen.

Frågan är då hur han ska kunna toppa denna fisk i framtiden?
– Målet att få en större röding känns just nu svårt att överträffa. Ett av mina nästa mål inför sommarfisket blir att försöka slå mitt personbästa på öring, hälsar en nöjd fångstman.
Fiskejournalen tackar för storyn och gratulerar Lucas till en magisk fisk.

Du kanske även gillar detta