Yrkesfisket dyker – och expert slår larm om sillens tillstånd

Experter slår larm om strömmingen snart är slut i Östersjön. Foto: Tobias Dahlin

Det är snart slut på sillen i Östersjön, vilket inte minst återspeglas i det småskaliga yrkesfisket som fortsätter att minska. ”Om vi inte stannar upp nu och ser över det hela kan vi stå framför en obehaglig verklighet”.

Det är projektledaren på Marint centrum i Simrishamn, Vesa Tschernij, som slår larm i svenska medier om situationen i Östersjön. Enligt honom är det inte bara torskbeståndet vi behöver oroa oss för, utan hela ekosystemet.

– Kustfiskarna i Bottenhavet och Hanöbukten säger att det finns knappt någon strömming eller sill kvar, säger Vesa Tschernij till Expressen.

Han beklagar det faktum att stora trålare dammsuger Östersjön på fisk, som sedan går på export och blir foder i företrädesvis fiskodlingar. Och det är inte bara fiskbestånden som tar skada, utan i kölvattnet drabbas även småskaliga kustfiskare som konkurreras ut av stora trålare.

Statistik från Havs- och vattenmyndigheten, som Nyhetsbyrån Siren har bearbetat, visar att det finns strax under 1100 fiskelicenser för yrkesfiskare till havs kvar i Sverige i januari 2020.

– Det är en fortsatt nedgång. Jag tror att den beror mycket på dålig lönsamhet i kombination med att vissa fiskbestånd är väldigt svaga. Nedgången kommer att fortsätta, inte minst med tanke på att det är stora nedskärningar i torskfisket i Östersjön i år. Det tror jag kommer att få stora effekter säger Patrik Persson, enhetschef på Havs- och vattenmyndigheten till Nyhetsbyrån Siren.

I höstas gick flera tunga aktörer ut och krävde ett stopp för det storskaliga foderfisket, bland annat landshövdingarna i Skåne, Blekinge och Kalmar län. Även Sten Frohm, Sveriges Sportfiske- och fiskevårdsförbund, Bengt Larsson, Sveriges yrkesfiskares ekonomiska förening, och Carl-Åke Wallin, PO Kustfiskarna Bottenhavet, har satt ned foten i frågan.

– Strömmingen går inte längre till längs kusten. Det har vi som företräder det småskaliga yrkesfisket, fritidsfisket och mathantverket under flera år slagit larm om. Samtidigt pågår ett storskaligt industriellt fiske ute till havs. Den fångsten mals till stor del ned för att bli foder åt lax i norska odlingar. Det kan inte vara något annat än ett systemfel, skrev de i ett öppet brev.

Läs om förslaget att freda gäddorna:

Plaskfisket: Sportfiskarna vill freda gäddor redan i december

Publicerad: 12 mars 2020
Av: Anders Lundin