[/caption] " /> Yrkeshögskola med inriktning på sportfiske | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Yrkeshögskola med inriktning på sportfiske

Ky-utbildningen är tvåårig och erbjuder två olika yrkesutgångar, en mot sportfiske och en mot jakt.

I fredags kom beskedet till Forshagaakademin att den sökta yrkeshögskoleutbildningen ”Fiske- och jaktguide” blivit godkänd.
– Både skolan och våra samarbetspartners är mycket nöjda över det här beslutet, säger Forshagaakademins skolchef Per Johansson.
Enligt skolan fortsätter sportfiske- och jaktbranscherna att expandera och det behövs än fler kunniga medarbetare.
Yh-myndigheten har fått in 1078 ansökningar om statsbidrag för att bedriva yrkeshögskoleutbildning med start hösten 2013 (eller våren 2014), av dessa har 311 utbildningar beviljats.
Läs mer här.

Relaterad nyhet från din region
15 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta