11 miljoner till hotat ålgräs

En svensk-finsk satsning ska kartlägga vattenmiljön. Foto: Länsstyrelsen i Västra Götaland

Ålgräsängar – torskens och många andra arters barnkammare – blir allt mer sällsynta längs västkusten. Utvecklingen går skrämmande fort och i södra Bohuslän har närmare 80 procent försvunnit de senaste tio åren. Nu får länsstyrelsen och forskare från Göteborgs universitet 11 miljoner kronor för att tillsammans utveckla metoder för att rädda ålgräset.

Under 1990-talet var övergödningen ett stort problem i södra Bohuslän vilket bidrog till att ålgräsängarna blev färre. I takt med att övergödningen har minskat hade man därför kunnat förvänta sig att ålgräset skulle komma tillbaka, men någon sådan utveckling har forskarna inte kunnat se. Däremot har man sett att avsaknaden av ålgräs gör vattnet grumligare då sediment virvlar upp från de kala bottnarna. Det i sin tur missgynnar ålgräset.

I hopp om att vända trenden satsar nu europeiska havs- och fiskerifonden, tillsammans med Havs – och vattenmyndigheten, 11 miljoner kronor i ett fyraårigt projekt. För pengarna ska länsstyrelsen i Västra Götalands län och forskare vid Göteborgs universitet gemensamt utveckla nya metoder för att stabilisera bottnar där ålgräset försvunnit. Lyckas man är förhoppningen att vattnet blir klarare och ålgräset kommer tillbaka.

Här kan du se en kortfilm om ålgräsets betydelse för havsmiljön.

Läs mer om projektet här.

Hans Hällman

Publicerad: 17 June 2018
Av: Hans Hällman