Annons
Annons

Isabella till angrepp

Annons

Isabella Lövin tycker till i dagen Expressen. (Foto: Fredrik Hjerling)

”Inte nog med att Eskil Erlandsson vill trappa upp jakten på den sista laxen – han är också beredd att riskera människors hälsa.” Så skriver Isabella Lövin i dagens Expressen Debatt.
Vi har den senaste tiden kunna läsa om östersjölaxens besvärliga situation, bland annat här på Fiskejournalen.se. Nu ryter Isabella Lövin till i dagen Expressen Debatt. Hon kritiserar landsbygdsminister Eskil Erlandsson för att riskera människors hälsa och ovilja att rädda östersjölaxen.
”Det är svårt att förstå, men i det här läget vill landsbygdsminister Eskil Erlandsson fånga mer lax än vad forskarna tycker är hållbart.”, skriver Isabella.
Läs hela debattartikeln här.
Vill du läsa vad vi skrivit om östersjölaxen tidigare, klickar du här.
Morgan Fihn

LÄS OCKSÅ

Annons
23 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

 • Med tanke på hur Eskil Erlandsson, Andreas Carlgren och resten av Centern ser på frågor som rör miljö, natur och inte minst vårt lands hotade arter så är det väl ingen som egentligen blir förvånad, betänk bara det faktum att Eskil stod i riksdagen och försvarade tidelag, det säger väl egentligen allt..

 • @Raffen: Försvarade tidelag? Han blev kritiserad för att ha använt sig av lite väl målande exempel men inte för att ha försvarat tidelag. Det är bara att googla. Lite OT iofs …
  Ovanstående artikel kan jag bara kommentera med att allt är som vanligt på den punkten och troligtvis kommer att fortsätta så så länge en högerregering får sköta miljöpolitiken.

 • JS: När han har problem med gränsdragningarna när det gäller ämnet och använder de exempel han gör på ett så märkligt vis.. ja.. då kan det han säger tolkas lite hur som helst..

 • Jaha, då var det skygglappar på igen då. Allt är som vanligt yrkesfiskets fel.

  Något måste vara allvarligt fel med empatin om man premierar fettberg av säl, svärmar av skarv och förstörda älvar före att kunna utföra ett yrke som funnits sedan stenåldern. Något säger mig att felet kanske är 100k i månaden?

 • Vad menar Josef? Vad har empati med saken att göra? Det är inte fråga om detta utan om ekologi och enkel matematik. Att ett yrke funnits länge behöver väl inte betyda att det får bedrivas så att arter hotas. Apropå åldern på ett yrke. Det yrke som kallats ”världens äldsta” är inte längre tillåtet i Sverige…

 • Polska yrkesfiskare tog 80000 laxar som de
  skrev som öringar för att fortsätta sitt fiske
  efter lax.
  Hur stort är det verkliga talet.
  Skarvar i tusental utanför och i åar som rensar
  väck smolten.
  Vi sportfiskare och yrkesfiskare skulle hålla ihop
  och kräva att andra länder följer bestämmelser om
  fiskekvoter.
  Tillsammans är vi starka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Josef: Att ge bidrag till något som både förstör människors hälsa, fiskbestånd och ekologiska system är vansinne för alla med sunda vätskor, så visst har du rätt i att det handlar om pengar, eller bidrag till yrkesfisket om vi skall vara korrekta..

  Men.. du kanske tycker att ett yrke är värt att försvara, ge bidrag och behålla oavsett hur det påverkar vår natur, fauna, miljö och omgivning..

  Stefan: På vilket vis rättfärdigar vissa polska fiskares svineri att vi här i Sverige ger bidrag till något som förstör människors hälsa, fiskbestånd och ekologiska system?

 • Raffen: Håll du dig till dina hattar och tidelag, det är mer din nivå.

  Johan: Empati är ju det som jag anser att det handlar om. Isabella och hennes gelikar bryr sig inte om någons arbete försvinner, men om någon skulle skjuta en skarv eller en säl, då blir det ett fruktansvärt liv.

  Som läget är nu, gör bidragsmaffian bra saker, men även dåliga. Skarv och sälfrågan är en sådan sak. Ta tex på Västkusten där gråsälen ligger på gränsen till att bli utrotad. Varför, jo knubbsälen tränger ut dem. Men varför hör man inget om det i media? Jo, för bidragsmaffian vet att om de skjuter av knubbsäl, så återhämtar sig torsken och då inser folk att det var sälens fel att torsken var borta. Därför är bidragsmaffian villig att riskera att en rödlistad art försvinner bara för att behålla sitt ansikte och kassaflöde.

 • Återigen sticker foliehattarnas konung Josef ut näsan, och får den bränd..

  Som påminnelse kan vi ju nämna att Josef tidigare påstått att västkustens hela strandlinje är 30 mil, att knubbsälarna utefter vår kusts föda till 80% består av torsk, att sälen betade ned våra torskbestånd (trots att dessa enbart åt runt 1% utav det som yrkesfisket landade under den period när torskfisket började svikta) och dessutom att torsken vintertid går över till en föda som till större delen består av torskarter (trots att den då oerhört mycket näringsrikare sillen då kommer in i våra fjordar).

  Att han nu ger sig på den forskarkår som försöker rädda våra hav och kallar den för en bidragsmaffia, trots att den kår han själv tar till vilka medel och lögner som helst för att stödja inte skulle överleva utan bidrag är helt i linje med hans tidigare helt ologiska krumbukter.

  Det kanske kan ses som ganska magstarkt bland oss vanliga dödliga att nedlåtande beskriva de som arbetar åt stat och kommuner för vårt väl och ve som medlemmar i en bidragsmaffia, men Josef kanske även ser landsting, myndigheter, vår lärarkår och alla andra offentliganställda som en del i denna maffia, så vi får väl försöka ha lite förståelse för hans märkliga åsikter.

  Men man måste ju ändå tillstå att det blir ordentligt underhållande när man upptäcker att Josef-foliehatt inte ens känner till hur evolutionen fungerar och uttrycker önskemål om att människan skall lägga sig i den, och det enbart för att rädda en bidragsberoende yrkeskår som drivs i vinstsyfte och som dessutom förstör förstör havsbottnar, fiskbestånd och ekologiska system.

  Men men, allt det här ligger ju helt i linje med de förvirrade åsikter han framfört tidigare, så är någon förvånad?

 • Haha nu är du tillbaka på din normala nivå raffen ena hälften av ditt inlägg består utav hattord andra av bevis för att du inte är läskunnig eller har problem med selektiv perception.

  Men upp med hakan raffe, du är idag utvald till att vara med på Josefs abc-skola där basal läskunnighet tränas i första hand.

  Del A
  Fikonspråk
  ”Födosammansättningen varierar även mycket starkt under året där torsk, glyskolja, vitling, bergsskädda, lerskädda, sill och berggylta dominerar under vintern”

  Kan du läsa det där ovan? Kan du förstå det? Det utdrag från förvaltningsplanen för knubbsäl. Kan du förstå att när andra läsare läser detta att de upplever att knubbsälen äter mest torsk vintertid?

  Ja – gå vidare till del B
  Nej – Läs en gång till och öppna ditt sinne

  Del B
  Sammansatta ord.

  Ord som ”Torskfisk” kallas sammansatta ord och syftar i detta fall på en grupp av fiskar som är närbesläktade. Om någon tex skulle skriva 80% torskfisk så är inte det samma sak som skriva 80% torsk. Slutsats: All torsk torskfisk, men all torskfisk är inte torsk.

  Grattis du är nu klar med dagens läsförståelse övning! Gå gärna vidare till Centerns hemsida för ytterligare träning, sök efter ordet tidelag och se om du hittar det där.

  PS.
  De som arbetar åt stat och kommuner får medel och icke bidrag. Med andra ord de är avlönande för att sköta sitt jobb. Men här är ett bra exempel på bidragsmaffia med passande omgivning i dessa ”ont om lax” dagar

  http://www.wwf.se/insamlingsportal/fadderskap/stersjfadder/1346967-stersj-start

  ds.

 • Ja du Josef, det finns mycket att debattera om… Visst, inte gjorde det något om man beskattade sälstammen och skarvstammen mer. Det är trots allt en fin naturresurs och den är ej hotad. Men att säga att det bara är sälens och skarvens fel att vissa fiskbestånd är hotade är både befängt och dumt. När forskare vet att fiskekvoterna i många fall är för höga och det bedrivs olovligt fiske utöver detta borde väll även yrksefiskare dra öronen åt sig och tänka på framtiden. För även ni vill väl att er yrkeskår ska kunna leva vidare. Jag, och de flesta med mig, anser nog att yrkesfiske ska finnas men det ska se på ett sådant sätt att det inte hotar ekosystem och fiskpopulationer.

 • Josef: Vi är många här ute som undrar man om titeln på filmen dum & dummare egentligen syftar på dig och om den är en dokumentär om ditt liv.

  A) Nu har du ju faktiskt påstått att det i huvudsak var torskarter som stod för huvuddelen i knubbsälens födointag vinterid, att du i efterhand korrigerar detta till att inkludera fler arter gör knappast att det jag skrev är mindre sant, så försök för en gång skull att stå för det du skriver istället för att svammla.

  B) Nu var det du som använde ordet torsk och inte torskfiskar i ditt inlägg, så återigen, försök stå för det du skriver istället för att i efterhand skarva och korrigera dina egna ord för att försöka framställa dig själv i bättre dager.

  Vad gäller tidelag så kan du ju klura på vad din hjälte Eskil egentligen menade med följande; ”Ska det vara tillåtet att smeka en tik på spenarna av kärlek, eller ska det räknas som ett sexuellt nyttjande av djur?”, om han nu inte talar om sex med djur, alltså om tidelag så kanske du kan förklara vad han egentligen talar om…

  Att du inte vågar ta en diskussion med Martin eller träda fram med namn blir mer och mer begripligt eftersom du, eller någon annan, inte vill kopplas ihop med så flagranta lögner, amsagor eller de grodor som konstant dykt upp när du visat dig här, ibland är internets anonymitet trevlig, inte sant?.

  Ett förslag till Mathias på FJ är att följa Aftonbladets exempel och inte tillåta anonyma inlägg, det skulle med all säkerhet få foliehattar som Josef att tänka igenom det de skriver både en och två gånger, om inte annat för att slippa skämmas.

  En plugin som borde fungera är t.ex WP-FB AutoConnect…

 • Josef: Ja just det, glömde besvara på ditt trams om att ideella organisationer skulle vara någon slags bidragsmaffia. Vet du aldrig svarar på frågor, hur enkla eller hur konkreta de än må vara, men jag bara måste.. anser du inte att ideella organisationer rent generellt skall få bidrag för sin verksamhet eller är det bara de ideella organisationer som arbetar för vår miljö som skall strykas från listan?

 • Så här skrev raffen:
  ”Nu har du ju faktiskt påstått att det i huvudsak var torskarter som stod för huvuddelen i knubbsälens födointag vinterid, att du i efterhand korrigerar detta till att inkludera fler arter gör knappast att det jag skrev är mindre sant, så försök för en gång skull att stå för det du skriver istället för att svammla”

  Så här stod det i förvaltningsplanen:
  ”Födosammansättningen varierar även mycket starkt under året där torsk, glyskolja, vitling, bergsskädda, lerskädda, sill och berggylta dominerar under vintern”

  Suck.

 • Johan: Om gråsälen behöver äta lax 2 dagar per år och individ, för att äta lika mycket som det Svenska yrkesfisket tar upp, då kanske man skall börja se upp lite. I alla fall om man gillar att fiska lax.

 • Josef det är din doktor som vill ha kontakt. Du lovade mig att du skulle låta bli att äta dom där svamparna. Du vet ju hur tokigt det brukar bli.

  M.v.h
  Doktorn

 • Kan inte låta bli att reagera när josef pratar om empati för yrkesfiskare kontra säl och skarv.

  Var finns josef empati för de 1000-tals barn och även vuxna som bevisligen riskerar hälsan när dom äter den giftiga fisken?

  Är det värt att rädda hundratals jobb och riskera hälsan för tusentals människor med EU-bidrag som är lika stora som värdet på fisken som tas upp?

 • Inser ni inte vad sälen i dessa mängder ställer
  till med.
  Prata med yrkes fiskare som arbetar och ser detta
  varje dag.
  Skarven som i tusental drar fram och lämnar noll
  efter sig.
  Inse problemen när det blir för många.
  Vi ska ha yrkesfiske så vi har fisk för konsumtion
  i våra affärer.
  Hur skulle det bli om våra yrkesfiskare skulle sluta och alla länder omkring skulle fiska.
  Kollen är noll i många länder.
  Massor tjuvfiskad torsk kör man men lastbåtar till
  Kina och förpackar.
  Att bara kasta skit på varandra är ju galenskap.
  Laxlinor ute till havs i mängder och hela våren
  sättegarn (fast flytgarn som driver i ena änden)
  satta av privatpersoner som har stora hushåll
  fast salu förbud gäller för husbehovsfiskare och
  sportfiskare, men de älskar detta i samma omfattning som jag älskar att Trolla.
  Våra organisationer sport/yrkesfiskare skulle
  sammarbeta ,styrkan finns bara tillsammans!!!!
  Hälsningar
  Trollarn

 • Josef: är Vad som stod i den förvaltningsplan du nu hänvisar till och det du tidigare skrivit här på FJ’s forum är två helt olika saker, så igen, stå för vad du skrivit och försök inte komma med löjliga efterkonstruktioner för att försöka framställa dig i bättre dager..

 • Hmmm… ett klick på enter så blev det ett nytt meddelande.. jaja, får väl fortsätta här..

  Det du skrev var följande ”På senhösten finns det ofta stora stim med torskfisk, när vintern är över är de borta”

  Så låt oss då plocka isär det här, de torskarter som nämns i förvaltningsplanen är torsk, vitling och glyskolja, inga andra. Om vi då tittar på vilka torskarter som förekommer i ”stora stim”(som du alltså skrev) så kan vi till att börja med utesluta vitlingen eftersom den i princip inte finns kustnära längre, vi kan dessutom utesluta glyskoljan eftersom den inte heller går i några ”stora stim”.. Vad finns det då för art kvar av de som nämndes i förvaltningsplanen som går i stora stim? Hmmm.. låt oss nu tänka.. och räkna.. Men se, det finns bbara en torskart kvar att välja på.. och det är.. woow! torsken!

  Rent logiskt så måste det alltså vara denna torskart du syftar på, men jag förväntar mig nya intressanta logiska krumsprång.. Så shoot Josef, så vi får mer att skratta åt :)

 • Josef: Hur kan 2 laxar under trettio centimeter per säl och år bli lika mycket lax som yrkesfisket drar upp under samma period?

 • stefan:
  Ett par frågor

  A) Hur ofta ser du viltfångad lax ute i butikerna?

  B) Är yrkesfisket på lax kortsiktigt värt så mycket att det är värt att riskera östersjöälvarnas laxstammar för?

  C) Vad är det som gör att ett bidragsberoende yrkesfiske efter lax i dina ögon är värt mer än ett sportfiske efter lax som är en samhällsekonomisk plusaffär?

Annons
AKTUELLT

Galna nyheten skickar betet en halv kilometer

Snart kommer du kunna skicka iväg dit bete nästan en halv kilometer – bara genom att trycka på en knapp. ”The Casting Drone” är en av årets absolut galnaste fiskenyheter. Det är företaget Fitch som efter två år av utveckling snart kommer ut med sin nya fiskedrönare. Den kommer kunna flyga iväg betet upp till

Nybliven fiskefantast i Hundraklubben

Christina Hjort är en glad fiskeamatör.  I oktober ordnade hon nytt personbästa på gädda ett par gånger om och hon kunde anmäla tre gäddor över 100 centimeter till Hundraklubben. Christina från Skellefteå beskriver sig själv som en väldigt glad fiskeamatör, som vanligtvis gärna följer med sin kompis ut på en och annan fisketur. Det började

Fisketjänsten drar in en miljon i månaden

Det svenska företaget Fishbrain har kommit igång och omsätter nu en miljon i månaden. Det rapporterar Dagens industri. Företaget startades 2013 och erbjuder en premiumtjänst – för sex dollar, alltså ungefär 50 kronor, i månaden – som ska kunna ge en prognos om när på dagen man ska fiska för att fånga en specifik art,

Laxsmugglingsdom överklagas – åklagaren yrkar på fängelse

Tingsrättens friande dom i laxsmugglingsfallet i Blekinge överklagas och kammaråklagare Ingvar Wennersten yrkar återigen på långa fängelsestraff och dryga böter. Det rapporterar SVT Blekinge. Den tidigare ordföranden och en anställd vid den, numera nedlagda, Blekingefiskarnas Centralförening skulle, enligt åtalet, ha sålt giftig Östersjölax till Frankrike under en lång tid. Men de båda friades från misstanken

Big Fish Man till Fiskekryssningen

Jakub Vagner eller ”Big Fish Man” som han kallas i sin TV-serie på Discovery , kommer till Sverige i februari. Han ska vara med på Fiskekryssningen där Martin Falklind kommer att intervjua honom om hans äventyr. Det här är intervjun du inte får missa, när vår Svenska fiskeäventyrare Martin Falklind ska djupintervjua Jakub Vagner ombord på

Kolla in de nya JIGSkinzen

Nu kommer Cwc med ny, spännande produkt. Det är BFT JIGSkinz som ska ge dina söndertuggade beten en ny finish. Skinnen som du själv trär på betena kommer i fyra olika utförande: gädda, abborre, mört och strömming och varje utförande finns i tre olika storlekar. ”Klipp till BFT JIGSkinz i rätt längd. Trä det över

Maximera fiskeåret 2016 – så får du flest dagar vid vattnet

Vi har synat kalendern och hittat de bästa sätten att maximera din fisketid med att ta så få semesterdagar som möjligt. Långfredagen infaller på fredagen den 25 mars. Även Annandag påsk, den 28 mars är röd, och infaller alltså på måndagen som följer. Långhelgen är redan där 4 dagar lång, men tar du ut 4

Så fångade han 17-kilosgäddan

17,34 kilogram fördelade på 131 centimeter. Nyligen drogs en av Norges största gäddor genom tiderna upp. För Fiskejournalen berättar Andreas Ånerud Johansen om hur han fångade monsterfisken. Det är ungefär två veckor sedan Andreas Ånerud Johansen drog upp jättegäddan. Han var ute på en tvådagarsutflykt i en av de största sjöarna i östra Norge. Första

HaV vill fördela fisket annorlunda

Kollektiva fiskstopp ska undvikas och utkasten av fisk minska. Det är målet med Havs- och vattenmyndighetens nya förslag på system för att fördela fiskemöjligheterna. Tidigare har man jobbat med vecko- eller månadsransoner, nu föreslår HaV ett system med individuella, årliga fiskemöjligheter inom det demersala fisket, vilket betyder fiske efter skaldjur och bottenlevande fisk. Förslaget gäller

Sportfiskarna vill skärpa förvaltningen av skarv och säl

Skarvarna och sälarna blir allt fler – och beståndet måste börja förvaltas bättre för att man i stället ska prioritera skyddet av hotade fiskbestånd. Det skriver Sportfiskarna på sin hemsida. – I dag är beståndsstatusen för skarv och säl klart bättre än för många fiskarter. Det är dags att se över hur skarven och sälen

Annons
Annons
SOMMARENS HETASTE ERBJUDANDE!

AOF1639-0059R-friluftskniv-250x240-MH

FÖLJ OSS!

FÖR ALLA FLUGFISKARE!

AOF1608-banner250x240-FJO

TYCK TILL!

Vad fiskar du helst på hösten?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

Annons
Annons
Instagram
Annons