2014 fixar Sportfiskarna fiske i skolan

Projektet KlassDraget sponsras med fiskeutrustningar av branschorganisationen SPOFA Spöfiske. (Foto: Jonas Jörneberg)

Projektet KlassDraget sponsras med fiskeutrustningar av branschorganisationen SPOFA Spöfiske. (Foto: Jonas Jörneberg)

Skolan är i kris och de konkreta naturkunskaperna minskar då barn tillbringar allt mer tid stillasittande framför digitala medier. Då storsatsar Sportfiskarna på att arrangera kostnadsfritt fiske och friluftsliv för minst 7500 skolbarn. Projektet KlassDraget innebär möjligheter att prova på en spännande, naturnära och lärorik aktivitet på skoltid: fiske!
– Mer friluftsliv för barn och ungdomar ger stora vinster i form av ökad folkhälsa och mer konkret kunskap om naturen. Sedan 2007 har vi med relativt små medel tagit ut mer än 50 000 skolbarn på fiske och friluftsliv i KlassDraget, vi är mycket glada över att i år få möjlighet att storsatsa ytterligare, kommenterar Stefan Nyström, Sportfiskarnas generalsekreterare.

Dags att aktivera Sverige
!
KlassDraget är Sportfiskarnas mest framgångsrika ungdomsprojekt som i olika omfattning pågått sedan 2007. I går presenterade paraplyorganisationen Svenskt Friluftsliv sin årliga fördelning av medel till friluftslivets olika medlemsorganisationer. Sportfiskarnas nysatsning på KlassDraget får 1210000 kronor vilket möjliggör fiske för omkring 7500 skolbarn under året. Ett uttalat mål för Svenskt Friluftsliv och dess medlemsorganisationer är att öka statsanslaget till friluftslivet för att i ännu högre grad kunna aktivera Sverige.
– Vi är kostnadseffektiva i vår väldigt omfattande ungdomsverksamhet, främst beroende på att våra lokalföreningar utför ett mycket stort ideellt arbete. Men hade friluftslivet anslag dubblerats kunde vi och övriga organisationer åstadkomma långt mer, påpekar Jesper Taube, chef främjande på Sportfiskarna.

Fiske ökar kunskaperna om natur och miljö

Sportfiskarnas föreningar utför fiskeaktiviteterna i KlassDraget i samarbete med lokala skolor. Aktiviteten som är kostnadsfri för skolorna är en mycket konkret lektion i naturkunskap, där man även lär sig om allemansrätt och fiskeekologi. För många deltagande elever blir fisket även deras första möte med svensk natur och vattenmiljö. En tidigare undersökning av deltagande elever i KlassDraget visade att barn som fiskar på fritiden eller är intresserade av friluftsliv, har större kunskaper om natur och miljö.
– Den som har hållit i en mört eller abborre eller håvat vatteninsekter har självklart bättre möjlighet att känna igen arterna eller att förstå biologiska sammanhang och vikten av att skydda vattenmiljön. Genom KlassDraget erbjuder vi en fantastisk möjlighet att fiska på skoltid både på is och på öppet vatten. Det är även ett materiellt stöd till skolorna i form av fiskeutrustningar, läromedel och våra ideella eldsjälars unika kunskap om fiske och vattenmiljö, berättar Hans Lindqwist, ungdomsansvarig på Sportfiskarna.
Projektet KlassDraget sponsras med fiskeutrustningar av branschorganisationen SPOFA Spöfiske.
www.sportfiskarna.se

Annons
AKTUELLT

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!