Tre svenska rekord på två arter

Niclas Nilsson från Södra Sandby är välkänd inom karpfiskekretsar. Han har fångat fyra karpar över 20 kilo i år.

Niclas Nilsson från Södra Sandby är välkänd inom karpfiskekretsar. Han har fångat fyra karpar över 20 kilo i år.

Sportfiskarna:
Rekordnoteringarna fortsätter att rasa in i sportfiskevärlden. De senaste rekorden som utsetts av Sportfiskarna är på fiskarterna tunga och karp.

Tunga – rekord två gånger om
Tungan är en plattfisk som vi inte ser alltför ofta i rekordsammanhang. Dessutom är den en delikatess på matbordet, så den har fiskats hårt i vissa områden. Den är också känd för att vara ganska svår att fånga med spö och krok.
– Hittills har vi bara haft några få registrerade fiskar av arten tunga. Men några idoga fiskare har hittat en ny taktik för att lura den skygga fisken. Det handlar ganska mycket om att fiska i mörkret och lokalisera var fisken är innan man ger sig i kast med att fånga den, säger Sportfiskarnas storfiskregistrerare Nicka Hellenberg.
20 september fiskade Viktor Erickson från Lindome i vattnen runt Kungsbacka och fångade en tunga på 925 gram och 42,8 cm längd. Fisken nappade på daggmask. Men rekordet skulle inte bli långlivat. Den 11 oktober var det dags igen. Johan Albinsson, även han från Lindome fiskade i samma trakter, med Viktor som sällskap, dessutom. Johan lyckades lokalisera en tunga som låg och tryckte på bara 15 centimeters djup, frestade den med mask och fick fisken att hugga. Den visade sig vara hela 45,5 centimeter lång och väga 975 gram, vilket alltså är gällande rekord.
Om arten

Tunga (Solea solea) kallas ibland sjötunga. Som andra plattfiskar ligger den gärna mer eller mindre nergrävd i sand- eller lerbotten och gömmer sig. Maximivikt lär ligga runt tre kilo, men så stora exemplar är ytterst ovanliga i Sverige.

Karp – välkänd fångstman, välkänd karp

Niclas Nilsson från Södra Sandby är välkänd inom karpfiskekretsar. Han har för övrigt fångat fyra karpar över 20 kilo i år. Två av dem kom under rekordnatten. Niclas är också flerfaldig rekordhållare. Nu slår han till igen. Platsen är också den bekant. De senaste åren har det bara handlat om skånska Tegelbruksdammarna när det gäller rekordkarpar. Även så denna gång.
– De största exemplaren av karparna är välkända hos de som jagar dem. Den här fisken kallas Rebecka och lystrar knappast till namnet, men knaprar då och då i sig de boilies som presenteras för henne, förklarar Nicka Hellenberg.
Den här gången, den 29 september, hade karpen en matchvikt om 25 370 gram och var 94 centimeter lång. Efter kontroll av våg och andra uppgifter kunde fisken utses till nytt svenskt rekord.
Om arten
Karpen (Cyprinus carpio) är en av våra största sötvattensfiskar och en mycket uppskattad sportfisk i de svenska vatten där den planterats in.

Grattis till de nya rekordinnehavarna!
Aktuell rekordlista för både söt- och saltvatten hittas på www.sportfiskarna.se under Storfiskregistret.
Storfiskregistret fylls ständigt på med nya kontrollerade storfångster och innehåller mer än 28 000 olika fiskar av alla tänkbara arter från Sverige.

Annons
AKTUELLT

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt

Vildlaxen hindras av Skellefteå Kraft

En rad kraftverk som ägs av Skellefteå Kraft begränsar vildlaxens utbredning i flera Norrlandsälvar. Det framgår av Sportfiskarnas granskning av bolagets verksamhet. Hårdast kritik får Hednäs kraftstation i Åby älv. – För ett elbolag som ofta framhäver sin miljöprofil borde en utrivning egentligen vara ett lockande alternativ, menar Sportfiskarnas laxexpert Glenn Douglas.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!