Älvräddarna: Ni har fel!

Vattenverksamhetsutredningen ställer krav på kraftbolagen, ett nytt och välkommet begrepp enligt många miljövänner.

Vattenverksamhetsutredningen ställer krav på kraftbolagen, ett nytt och välkommet grepp enligt många miljövänner.

1 oktober kom ett efterlängtat förslag på ny lagstiftning kring vattenkraften. Reaktionerna från Svenskt Näringsliv och Svensk Energi lät inte vänta på sig. En debattartikel i SvD från Svenskt Näringsliv har redan fått ett gemensamt svar av Sportfiskarna, Älvräddarna och Naturskyddsföreningen. Nu skriver Älvräddarna ett eget svar där fakta kommer fram som ger ett nytt sken över Svenskt Näringslivs inlägg  i debatten.
Älvräddarna ordförande, Christer Borg, ger svar på tal i en artikel som finns på Älvräddarnas hemsida. I den tar Christer upp bland annat Svenskt Näringslivs hot om minskad konkurrenskraft för svensk industri om vi genomför miljöförbättringar i vattenkraften. Även det ständiga hotet om vattenkraftens minskade reglerförmåga om vi utför miljöförbättringarna har Christer svar på.
– Det är mycket allvarligt att Svenskt Näringsliv försöker skrämmas med dåligt underbyggda argument. Men värre är att de indirekt uppmanar svenska regeringen att bygga industrins konkurrenskraft på fördragsbrott och en med flit snedvriden konkurrens. De flesta andra länder har redan genomfört de förändringar som behövs för våra rinnande vatten, men Svenskt Näringsliv vill att Sverige ska strunta i det för att på så sätt få ett ohederligt försprång gentemot övriga EU, säger Christer Borg.
Att det bara är 200 av de drygt 2 100 kraftverken i Sverige som kan hjälpa till med regleringen är nog en nyhet för de flesta människor. Pratet om svensk vattenkrafts betydelse för regleringen av elnätet tycks även ha lurat Svenskt Näringsliv, eftersom de uppenbarligen inte vet om att endast 200 kraftverk har betydelse för elnätsregleringen, resten är egentligen snarare ett problem.
– Jag ser det som självklart att regeringen nu lägger fram en proposition kring lagförslagen, allt annat vore en skandal. EU:s viten lurar runt hörnen och det är skattebetalarna som får stå den notan. Enda chansen att undvika dessa böter på många hundra miljoner sammanlagt, är en ny lagstiftning. Och den bör instiftas fortast möjligt, anser Christer Borg.
Fiskejournalen följer givetvis utvecklingen.
Läs fler notiser i ämnet.

Annons
AKTUELLT

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!