Årets julklapp: en ål!

Nu behövs ditt stöd för att rädda så många ålar som möjligt. Varje hundralapp räddar minst en ål. (Foto: Rudolf Svendsen)

Naturskyddsföreningen levererat ett bra julklappstips. Köp en fiskerättighet så räddar du samtidigt en ål och blir julbordets hjälte.
– Det är roligt att ge bort julklappar som betyder något. Vi vet av erfarenhet att det uppskattas starkt, säger Mikael Karlsson, Naturskyddsföreningens ordförande.
Ålen är en akut hotad art. Jämfört med 70-talet har hela 95 procent av den europeiska ålens yngel försvunnit. Naturskyddsföreningen köper därför upp fiskerättigheter av svenska ålfiskare som ett stöd och hjälper därmed till så att fler ålar får möjlighet att fortplanta sig.
– Det är skandalöst att man alls får fiska en akut hotad art, det drabbar ju i förlängningen även fiskenäringen. När samhället inte sätter stopp för ålfisket försöker vi genom insamlingar rädda varje ål som går. På det sättet kan vi tillsammans motverka att ännu en art försvinner från vår natur, säger Mikael.
Ålen är en unik gammal fisk som föds i Sargassohavet på andra sidan Atlanten och kommer som ett litet yngel via golfströmmen till Europa. Ålen växer sedan upp i europeiska vatten, inklusive Östersjön, där den ofta blir uppåt 20 år innan den återvänder till Sargassohavet för att föröka sig. Om den inte blir uppfiskad, alltså. Att rädda en ål är att köpa en julklapp som inte bara räddar en enstaka fisk, utan hjälper till att rädda hela ekosystemet.
Här kan du köpa din julklapp.
Tidigare notiser om ål hittar du här.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!