Annons
Annons

Arjeplogs strömmar offras

Annons

Det kommer att bli ett kraftverk i Arjeplogs strömmar. För att utvinna elström som kan försörja 100 villor förstör man fisket i det unika strömvattnet.
I går kom det dystra beskedet: Miljööverdomstolen beviljar inte prövning i fallet med Arjeplogs strömmar och därmed står miljödomstolens beslut fast. Det är tillåtet att bygga ett kraftverk som tar vatten från Arjeplogs strömmar.
Miljödomstolen gav sitt tillstånd, trots motstånd från en enig biologisk expertis om det förkastliga i att bygga ut strömvattnet. Kraftverket hotar den unika öringstammen, påverkar harrbeståndet och försämrar fiskemöjligheterna.
– Vattenöknarna breder ut sig och ytterligare en unik öringstam sjunger nu på sista versen. Kortsiktig ekonomisk vinning sätts före naturen och den biologiska mångfalden under ytan, det är beklämmande, säger Sportfiskarnas generalsekreterare Stefan Nyström i en kommentar.
Arjeplogs strömmar blir därmed ännu ett offer för de vansinniga systemet med elcertifikat. Utan detta ekonomiska tillskott från elkonsumenterna hade det knappast varit lönsamt att bygga kraftverket.
Svenne Andersson

Det unika fisket efter storöring i Arjeplogs strömmar kan snart vara ett minne blott. (Foto: Arjeplogsströmmarnas fvo)


LÄS OCKSÅ

Annons
14 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

 • Helvete nu får det räcka, det är dags att ta till hårdare tag och börja protestera på annat sätt än namninsamlingar.
  Vad håller de på med,vilka är de som tror sig kunna få göra bestående ingrepp på våran natur som fått vara ifred från ingrepp sedan urminnes tider,konsumtionssamhället har gått för långt,pengar styr allt,naturen får betala och har människorna blivit lyckligare? Nä tvärtom.

 • Bedrövligt att höra och ytterligare fruktansvärt slag mot öringen. Hur kan det vara så att trots allt man vet idag om konsekvenserna bygger eller får man tillstånd att bygga ett vattenkraftverk? Helt obegripligt i min värld.

 • För j_vligt. Nu e det dags att ta efter Fransmännen och demonstrera högljut och tydligt.

 • Så här skriver Arjeplogs kommun på sin hemsida:

  Under åren 1992 – 1996 satsades tio miljoner kronor för att skapa attraktivare ädelfiskevatten i anslutning till tätorterna inom kommunen.

  Besök sidan för Arjeplogsströmmarna, http://www.arjeplogsstrommarna.se

  -Detta bevisar att kommunala politiker är det farligaste vi har i Sverige. Lägg ner varg- och björnjakt och jaga fatt i vettiga politiker istället.
  Vad finns det nu för anledning att besöka Arjeplog ???

 • Ord, dialog, debatt och opinion verkar inte funka. Det är tydligt att det är pengarna som styr, och då väljer man att inte lyssna på fotfolket.

  Nu är det bara handling som gäller. Varför inte göra en kraftansträngning och se till att bussa alla tusentals och åter tusentals fiskeintresserade till regeringskansliet och dra igång ett rejält demonstrationsbaluns. Vägra ge vika tills dom lyssnar.

 • Det är elcertifikat-systemet som möjliggör denna idioti. Hur många biologer kontra ekonomer tror ni var involverade vid framtagandet av det systemet?

  Patetiskt… och sorgligt.

 • Jag längtar varje sommar tillbaka till Arjeplogs ”hemströmmar” strömmarna mellan Hornavan och Uddjaure. Första gången jag fiskade där med mitt 9-fots Arjon splitcaneflugspö var sommmaren 1961 tillsammans med Arjeplogssönerna Gudmar Wennström och Erland Johansson. De vanligaste fiskarterna vi fick var ”Sellak” Sik, Harr och Öring. De flesta Öringarna vägde mellan 1,4 och 2,9 kilo och de allra största och vackraste Öringarna kunde väga närmare 5 kilo, stenhårda i muskulaturen och enormt kämpastarka Öringar som kunde bjuda på långa fighter… Att fiska Storöring i Arjeplogs hemströmmar i midnattssol är en fantastisk upplevelse. 10:an och 12:ans våtflugor med enkelkrok i färgerna Alder, Black Gnat, Butcher och March Brown fångade bra nattetid och speciellt i mulet väder. Alexandra, Coachman, Bloody Butcher och Silver Doctor var helt ”outstanding” under de soligaste dagarna. Det blev många flugfisketurer genom åren upp till Arjeplogs hemströmmar och även trollingturer i Hornavan mellan Jäckvik och _Arjeplog samt i Tjeggelvas. Senaste upplevelsen ägde rum år 2005…
  Memories…

 • Nä nu får det vara nog!
  Är detta verkligen vad svenskarna vill??? skulle inte tro det. Har tyvärr aldrig fiskat eller varigt där själv, och de lär förbli så nu, vem fan vill åka upp där för att kolla på en damm och 100 villor som lyser med arjeplogs våldtagna strömmar?

 • @Fredrik Palm tisdag 01 februari 11:27
  Du får skicka e-post till Ingvar Carlsson(S)och Göran Persson (S) och fråga hur Socialdemokraterna tänkte när de utredde och klubbade elcertifikaten.

 • För varje år som går verkar människan bli allt dummare. Har vi inte lärt oss något av historiska misstag? Vi har tappat all respekt och beundran för naturen. Det är ett teknokratiskt samhälle i Sverige, där ekonomer och ingenjörer får råda. Släng några pärlor till bönderna så håller de sig lugna och märker inte hur grundvalarna briserar. Religionen är inte längre folkets morfin utan det är ökad levnadsstandard (materialistiskt synsätt). Vi kommer ångra oss en mörk dag )-:

 • Jag har lite svårt att förstå att det kommer att löna sig att bygga ut strömen?? med hänsyn till förlusten av sommarturister(fiskare)mot inkomsten av såld el. Inte långt utanför Arjeplog ligger det en lite vindkraftpark, hur skulle det var att bygga en till? med dagens elcertifikat så kommer det att löna sig. Att bygga ut en ström på det sätt som kan komma, kommer att ta bort ett inkomstben till byggden, alla kan inte leva på halkbanor för bilindustrin!!

 • Tyvärr är ju detta något vi kommer att få vänja oss vid….
  Vi har i dag människor i styrande position som bara ser till att utöka sin personliga förmögenhet oavsett färg på partitillhörigheten istället för att värna om Sverige och dess befolknings bästa. Hade man i stället ägnat sig åt politik som gynnar landet i stället för enskilda personer hade Sverige varit ett paradis på jorden.Att vi nu har en regering som värnar om samhällets splittring ( välfärdsklyftor ) gör ju inte saken bättre. Nä mina vänner det är dags att vi gör ett rejält uppror, vi kanske skulle kontakta Isabella Lövin?

 • Mycket tråkigt detta. Jag tycker det dock är viktigt att rikta sin kritik åt rätt håll. Dvs, inte åt allmänningen som sökt detta tillstånd. Jag tvivlar på att gemene medlem i allmänningen bryr sig speciellt mycket om huruvida turismen ökar eller minskar, då de flesta förmodligen inte har någon ”personlig vinning” på det. Kanske till och med skönt att slippa fiskegalningar som smyger längs stranden.

  Det som bekymrar mig mest, är Arjeplogs kommuns slaka vilja i frågan samt Miljödomstolens uppenbara ovilja att göra sitt jobb.

Annons
AKTUELLT

Här är Christians sjuka gäddtrippel

Han var nöjd med fisketuren efter att han lyckades bärga sin första tiokilosgädda. Men det skulle komma mer för Christian Berger – mycket mer. Första hugget kom redan efter tio kast. En gädda på 10,15 kilo fördelade på 120 centimeter. Men fiskelyckan var inte slut där. Efter en halvtimme smällde det till igen – och

Rolf Nylinder till Fiskekryssningen

Den flugfiskande filmaren och äventyraren Rolf Nylinder har rest jorden runt de senaste åren och bara fiskat och filmat. På Fiskekryssningen berättar och visar han spännande ögonblick från sina äventyr på Kamtchatka. Rolf är äventyraren, filmaren, snowboardåkaren och flugfiskaren som inte låter sig inordnas i något fack. Rolf har spenderat långa perioder vid de mest exotiska

Nya Minn Kota i-Pilot imponerar

Minn Kota tar i-Pilot ytterligare en nivå med nyutvecklad Spot-Lock, elektronisk ankring och nya fjärrkontroller med Bluetooth. Fiskejournalen har kommit över ett exemplar av motorn och kan inte göra annat än att ge den tumme upp. Minn Kota förändrade sportfisket år 2010 med introduktionen av det GPS baserade i-Pilot systemet. Möjligheten med GPS-styrd elektronisk ankring

Se hur de flygbombar sjöar – med fisk

Det här ger begreppet flygfisk en helt annan innebörd. Se hur tusentals fiskar släpps ut – från ett flygplan. Det är i Utah som man fyller på svårt belägna sjöar, som inte går att ta sig till med lastbilar, med hjälp av flyg. Enligt Insider så släpper planen ett tusental fiskar i varje överflygningen och

Uppmaningen: Hjälp till att fånga sjuk lax och öring

Sportfiskarna skickar ut en uppmaning om att de behöver hjälp med att fånga öring och lax runt Stockholms innerstad. Det eftersom fiskarterna i området har drabbats av svampangrepp. – Hösten 2016 har varit extra torr och mild. Svampangreppen sker ofta i temperaturer kring tio-tolv grader. Ofta är det inget allvarligt. Men vi vill utesluta att

Brutala tjuvfiskare lämnar stora blodpölar efter sig

På morgnarna hittas stora blodpölar som vittnar om tjuvfisket i Dalälven i Älvkarlebytrakten. Det berättar Janne Olsson vid föreningen Älvkarleby sportfiske för SVT Uppsala. – Det har blivit mycket värre de senaste två åren. Det är snarlikt på katastrof, säger Janne Olsson till SVT. Problemet är, enligt artikeln, störst under juli, augusti och september och

Ny interaktiv sportfiskeblogg

Fiskejournalens medarbetare Joakim Åberg bjuder på fisketips, gör-det-själv och stora fiskar i bloggen Gifflar & Gummi. Fiskejournalen har sedan starten 1974 varit övertygad om att man som sportfiskare hela tiden vill lära sig mer ämnet, dels för att vidga hobbyn i sig men även för att komma närmare drömfångsten. Bloggen Gifflar & Gummi går helt

Ny film visar läget i Hanöbukten: ”Är en katastrof”

Hanöbukten mår mycket dåligt och föroreningar spys ut i vattnet. Nu visar en ny film exakt hur illa det ser ut – under ytan. Det är föreningen Swedish cost and sea center (SCSC) som har dykt ner och filmat bottnen på Hanöbukten, en del av Östersjön utanför Skånes östkust och Blekinges sydkust. Och det är

Galna nyheten skickar betet en halv kilometer

Snart kommer du kunna skicka iväg dit bete nästan en halv kilometer – bara genom att trycka på en knapp. ”The Casting Drone” är en av årets absolut galnaste fiskenyheter. Det är företaget Fitch som efter två år av utveckling snart kommer ut med sin nya fiskedrönare. Den kommer kunna flyga iväg betet upp till

Nybliven fiskefantast i Hundraklubben

Christina Hjort är en glad fiskeamatör.  I oktober ordnade hon nytt personbästa på gädda ett par gånger om och hon kunde anmäla tre gäddor över 100 centimeter till Hundraklubben. Christina från Skellefteå beskriver sig själv som en väldigt glad fiskeamatör, som vanligtvis gärna följer med sin kompis ut på en och annan fisketur. Det började

Annons
Annons
SOMMARENS HETASTE ERBJUDANDE!

AOF1639-0059R-friluftskniv-250x240-MH

FÖLJ OSS!

FÖR ALLA FLUGFISKARE!

AOF1608-banner250x240-FJO

TYCK TILL!

Vad fiskar du helst på hösten?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

Annons
Annons
Instagram
Annons