Asp tjuvfiskas i Fyrisån

Utsatt art. Aspen har gynnats av flera insatser i Fyrisån där uppskattningsvis omkring 150 asppar leker. Leken är över för i år men uppenbarligen finns aspar kvar i systemet. Att fiskereglerna inte efterlevs tros delvis bero på bristfällig information. Foto: Pelle Nordmalm

Upsala Nya Tidning rapporterar om att Upplands landskapsfisk – den rödlistade aspen – fiskas mitt i centrala Uppsala. Nu efterlyses tydligare regler för att stoppa det olagliga fisket.  

För en vecka sedan kunde förbipasserande Uppsalabor se en illa medtagen asp dras upp på norra sidan av Islandsbron, där fiskeförbud råder. Incidenten filmades och Anders Larsson, limnolog och en av grundarna till Aspprojektet, är bekymrad över situationen och menar att aspen måste skyddas ytterligare.

”Nu behövs någon typ av akutåtgärd”

– Nu behövs någon typ av akutåtgärd. Jag tycker att det ska vara förbud mot allt fiske i centrala Uppsala. Det hjälper inte att säga att aspen får fiskas upp men ska slängas tillbaka. Flera av de som fiskar använder levande beten och eftersom aspen är en rovfisk sväljer de betet helt och blir då så skadade att de måste dödas, säger han till Upsala Nya Tidning.

Redan i våras beslutade Fyrisåns fiskevårdsområdesförening, där Uppsala kommun är medlem, att det året runt är förbjudet att fiska efter asp inom hela området och att totalt fiskeförbud råder mellan Islandsfallet och Kvarnfallet.
Men de nya reglerna är okända för många och behovet av informationsinsatser är stort.

”Det är naturligtvis inte bra att vi har regler som ingen känner till”

– Det är naturligtvis inte bra att vi har regler som ingen känner till. Det finns planer på att sätta upp skyltar och att göra en skrivelse till kommunen med en uppmaning att införa tillsyn över beslutade regler, säger Mia Agvald Jägborn, naturvårdsstrateg på Uppsala kommun och sekreterare i styrelsen för Fyrisåns fiskevårdsområde, till Upsala Nya Tidning.

I torsdags satte kommunen upp tillfälliga förbudsskyltar längs sträckan mellan Islandsbron och Kvarnfallet, i syfte att stävja fortsatt tjuvfiske.

Läs Upsala Nya Tidnings reportage här.

Hans Hällman

 

Annons
AKTUELLT

Fullspäckat scenprogram på Sportfiskemässan

Jakub Vagner och Marko ”Markoolio” Lehtosalo är bara några av de färgstarka personer som kommer att medverka under Sportfiskemässan i Stockholm. Scenprogrammet är nu klart och bjuder på högklassig underhållning under samtliga dagar!

Polisen varnar för båtstölder

En stöldliga härjar nu längs västkusten. ”På en skala 1-10 är det nu 10 i risk för stölder av båtmotorer i väst”, säger polisen Thomas Andersson till SVT Nyheter.

Meterligan 2017 avgjord – Pacholik tog tredje raka

Precis som 2015 och 2016 blev det Hampus Pacholik som skrapade ihop flest antal centimetrar i Fiskejournalens Meterligan. Meterligan deltar du automatiskt i när du fått en anmäld gädda över 100 centimeter godkänd i vår populära Hundraklubben. Hampus som mestadels befinner sig i trollingbåt, men inte heller missar tillfälle att vare sig spinnfiska eller ismeta

Forskare letar läskig mat från havet

Maskar, maneter och taggiga sjöborrar är det nog få som förknippar med en trevlig middag. Men kanske kommer dessa djur att bli vanliga på de svenska matborden. Nu har Göteborgs universitet startat projektet ”Scary Seafood” i hopp om att kunna utveckla framtidens havsmat.

Granater nära badstrand i Vättern

Området utanför badplatsen Enebågen i Västra Vättern är full av ammunition från försvarets skjutverksamhet. En undersökning visar att omkring 3000 projektiler, granater, bomber och raketer ligger öppet på en hårt packad botten, och att en del ammunition är livsfarlig. Aktion Rädda Vättern kräver omedelbar sanering.

Värme hotar Östersjöns torsk

Ett varmare klimat gör att arter kan trängas bort från sina tidigare miljöer. Om 80 år kan både torsken och ålgräset ha försvunnit från stora delar av Östersjön, visar en ny rapport från Havs- och vattenmyndigheten.

Många deltog i Norarycket

I söndags traskade 180 förväntansfulla fiskare ut på Norasjöns isbelagda yta. Det var dags för den årliga folkfesten Norarycket och folk strömmade till från när och fjärran. Abborrarnas huggvilja varierade på den relativt tunna isen och många fick kämpa hårt mellan nappen. Det slapp hemmafiskaren Jesper Dyberg som vann herrklassen i stor stil.  

Gratis betesbyggarkurs för ungdomar

Vägen till ett fiskeintresse kan se ut på många sätt, och ett är att släppa lös kreativiteten. Med start i morgon är ungdomar i Stockholmstrakten välkomna till Sticklingegården på Lidingö där betesbyggnad står på programmet.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!