Asp tjuvfiskas i Fyrisån

Utsatt art. Aspen har gynnats av flera insatser i Fyrisån där uppskattningsvis omkring 150 asppar leker. Leken är över för i år men uppenbarligen finns aspar kvar i systemet. Att fiskereglerna inte efterlevs tros delvis bero på bristfällig information. Foto: Pelle Nordmalm

Upsala Nya Tidning rapporterar om att Upplands landskapsfisk – den rödlistade aspen – fiskas mitt i centrala Uppsala. Nu efterlyses tydligare regler för att stoppa det olagliga fisket.  

För en vecka sedan kunde förbipasserande Uppsalabor se en illa medtagen asp dras upp på norra sidan av Islandsbron, där fiskeförbud råder. Incidenten filmades och Anders Larsson, limnolog och en av grundarna till Aspprojektet, är bekymrad över situationen och menar att aspen måste skyddas ytterligare.

”Nu behövs någon typ av akutåtgärd”

– Nu behövs någon typ av akutåtgärd. Jag tycker att det ska vara förbud mot allt fiske i centrala Uppsala. Det hjälper inte att säga att aspen får fiskas upp men ska slängas tillbaka. Flera av de som fiskar använder levande beten och eftersom aspen är en rovfisk sväljer de betet helt och blir då så skadade att de måste dödas, säger han till Upsala Nya Tidning.

Redan i våras beslutade Fyrisåns fiskevårdsområdesförening, där Uppsala kommun är medlem, att det året runt är förbjudet att fiska efter asp inom hela området och att totalt fiskeförbud råder mellan Islandsfallet och Kvarnfallet.
Men de nya reglerna är okända för många och behovet av informationsinsatser är stort.

”Det är naturligtvis inte bra att vi har regler som ingen känner till”

– Det är naturligtvis inte bra att vi har regler som ingen känner till. Det finns planer på att sätta upp skyltar och att göra en skrivelse till kommunen med en uppmaning att införa tillsyn över beslutade regler, säger Mia Agvald Jägborn, naturvårdsstrateg på Uppsala kommun och sekreterare i styrelsen för Fyrisåns fiskevårdsområde, till Upsala Nya Tidning.

I torsdags satte kommunen upp tillfälliga förbudsskyltar längs sträckan mellan Islandsbron och Kvarnfallet, i syfte att stävja fortsatt tjuvfiske.

Läs Upsala Nya Tidnings reportage här.

Hans Hällman

 

Annons
0 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

AKTUELLT

Flugfiskade harr – fick lake!

Jonathan Johansson fick en minst sagt ovanlig bifångst när han nyligen fiskade storharr i Finnmark. Den lilla nymfen slöks av en glupsk lake, som efter ett par snabba bilder fick simma tillbaka.

Säsongens surströmming bör ätas med måtta

I dag är det surströmmingspremiär och många har längtat efter att få öppna de jästa burkarna. Och visst måste man få njuta. Men unga entusiaster bör undvika strömming resten av året med hänsyn till höga halter av PCB och dioxin, menar Livsmedelsverket.

Positiva tongångar om Västerhavet

Visst är det lätt att bli orolig över alla dystra rapporter om havets tillstånd. Finns det inget att glädja sig åt? Jodå, flera insatser har fått önskat resultat och havet är friskare än många tror, menar två tunga experter inom havsmiljö.

Envishet gav megagös

Den duktiga predatorfiskaren David Jonsson fick nyligen en enorm gös under ett pelagiskt prickskytte. Fisken vägde 9,86 kilo och högg efter 17 timmars fiske!

Svenskfångad tonfisk såld i Göteborg

I tisdags morse såldes en blåfenad tonfisk på fiskauktionen i Göteborg. Fisken hade fångats dagen innan och budgivningen blev historisk – för första gången på över 50 år såldes blåfenad tonfisk som landats av en svensk båt.

Regnbågar på rymmen fiskas i Storsjön

Tusentals regnbågar tros ha rymt från en odling i södra Storsjön. Arten hör inte hemma i systemet och kan påverka öringen negativt. Därför välkomnar nu Länsstyrelsen i Jämtland att de snarast fiskas upp.

Sportfiskarna söker nya medarbetare

Har du lust att bli ungdomsansvarig i Malmö eller projektledare för Sportfiskarnas satsning med att få fler barn och ungdomar att börja fiska? I så fall finns det nu två spännande tjänster att söka.

Temadag om vattenvård och flugfiske

Hur skapas förutsättningar för välmående vattendrag och starka öringbestånd? Det och mycket annat kommer att diskuteras den 10 september då Tranås Energi bjuder in till en fullspäckad temadag. Deltagarna får bland annat besöka Visskvarns kraftstation och lyssna på föredrag av fiskeprofilen Johan Klingberg och Sportfiskarnas biolog Mattias Larsson.
Annons

TYCK TILL!

Vilken är din favoritårstid för fiske?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

SOMMARGÄDDAN!

FÖLJ OSS!