Asp tjuvfiskas i Fyrisån

Utsatt art. Aspen har gynnats av flera insatser i Fyrisån där uppskattningsvis omkring 150 asppar leker. Leken är över för i år men uppenbarligen finns aspar kvar i systemet. Att fiskereglerna inte efterlevs tros delvis bero på bristfällig information. Foto: Pelle Nordmalm

Upsala Nya Tidning rapporterar om att Upplands landskapsfisk – den rödlistade aspen – fiskas mitt i centrala Uppsala. Nu efterlyses tydligare regler för att stoppa det olagliga fisket.  

För en vecka sedan kunde förbipasserande Uppsalabor se en illa medtagen asp dras upp på norra sidan av Islandsbron, där fiskeförbud råder. Incidenten filmades och Anders Larsson, limnolog och en av grundarna till Aspprojektet, är bekymrad över situationen och menar att aspen måste skyddas ytterligare.

”Nu behövs någon typ av akutåtgärd”

– Nu behövs någon typ av akutåtgärd. Jag tycker att det ska vara förbud mot allt fiske i centrala Uppsala. Det hjälper inte att säga att aspen får fiskas upp men ska slängas tillbaka. Flera av de som fiskar använder levande beten och eftersom aspen är en rovfisk sväljer de betet helt och blir då så skadade att de måste dödas, säger han till Upsala Nya Tidning.

Redan i våras beslutade Fyrisåns fiskevårdsområdesförening, där Uppsala kommun är medlem, att det året runt är förbjudet att fiska efter asp inom hela området och att totalt fiskeförbud råder mellan Islandsfallet och Kvarnfallet.
Men de nya reglerna är okända för många och behovet av informationsinsatser är stort.

”Det är naturligtvis inte bra att vi har regler som ingen känner till”

– Det är naturligtvis inte bra att vi har regler som ingen känner till. Det finns planer på att sätta upp skyltar och att göra en skrivelse till kommunen med en uppmaning att införa tillsyn över beslutade regler, säger Mia Agvald Jägborn, naturvårdsstrateg på Uppsala kommun och sekreterare i styrelsen för Fyrisåns fiskevårdsområde, till Upsala Nya Tidning.

I torsdags satte kommunen upp tillfälliga förbudsskyltar längs sträckan mellan Islandsbron och Kvarnfallet, i syfte att stävja fortsatt tjuvfiske.

Läs Upsala Nya Tidnings reportage här.

Hans Hällman

 

Annons
AKTUELLT

11 miljoner till hotat ålgräs

Ålgräsängar – torskens och många andra arters barnkammare – blir allt mer sällsynta längs västkusten. Utvecklingen går skrämmande fort och i södra Bohuslän har närmare 80 procent försvunnit de senaste tio åren. Nu får länsstyrelsen och forskare från Göteborgs universitet 11 miljoner kronor för att tillsammans utveckla metoder för att rädda ålgräset.

Västkusten befrias från enormt spöknät

I veckan har ett gigantiskt bärgningsarbete pågått utanför Kungshamn på Västkusten. Med hjälp av dykare och kranar har delar av en övergiven snörpvad plockats upp från djupet. Arbetet kommer att ta tid och det kan man förstå – snörpvaden väger nämligen 20 ton.

130-centimetare högg tre gånger

Alex Hägg tar ett fast grepp om ledningen i gäddtävlingen Sommargäddan efter en väldig – och minst sagt glupsk – 130 centimetare. Den mäktiga gäddan högg först på kompisens jigg två gånger innan Alex kunde kroka den. – Det var helt sjukt, hälsar han.

Sverige får ny lag om vattenkraft: ”Ytterligt pinsamt”

Den 14 juni godkände riksdagen regeringens förslag om en ny lagstiftning för landets vattenkraft. Samtliga motioner avslogs så förslaget accepterades i sin helhet. – Ytterligt pinsamt för vissa partier som säger sig vara ”gröna”, menar Christer Borg, generalsekreterare på Älvräddarna.

“Fågelfisk” går viralt

En karp som nyligen fångades i Kina uppvisar en minst sagt märklig huvudform. Fångstfilmen har på kort tid fått stor spridning på sociala medier där fisken kallas ”bird fish”. Kinesiska forskare tror att deformationen kan ha uppkommit i fosterstadiet.

Närkontakt med späckhuggare!

Vanligtvis rapporterar vi inte om däggdjur, men när vi får en samling fantastiska bilder från en magisk närkontakt med en grupp späckhuggare utanför Orust kan vi bara inte låta bli. Så håll till godo – här kommer ett bildspel på några av klotets mäktigaste rovdjur!

Film om den stressade Östersjötorsken

Torsken i Östersjön har det inte lätt och behöver all hjälp den kan få. WWF har släppt en kortfilm som förklarar torskens utsatta situation och viktiga roll i ekosystemet. Vill du själv bidra till att vända trenden i Östersjön? Skippa i så fall torsken på tallriken!

Flugfiskade kustöring – fick hälleflundra

På våra breddgrader är det sällsynt att flugrullen förlorar 150 meter backing i ett nafs, men just det fick Hermann Kværnstuen Hartvigsen uppleva under hans senaste havsöringspass. Nytt norskt havöringsrekord? Nej, men en urstark hälleflundra på 13 kilo!

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!