Asp tjuvfiskas i Fyrisån

Utsatt art. Aspen har gynnats av flera insatser i Fyrisån där uppskattningsvis omkring 150 asppar leker. Leken är över för i år men uppenbarligen finns aspar kvar i systemet. Att fiskereglerna inte efterlevs tros delvis bero på bristfällig information. Foto: Pelle Nordmalm

Upsala Nya Tidning rapporterar om att Upplands landskapsfisk – den rödlistade aspen – fiskas mitt i centrala Uppsala. Nu efterlyses tydligare regler för att stoppa det olagliga fisket.  

För en vecka sedan kunde förbipasserande Uppsalabor se en illa medtagen asp dras upp på norra sidan av Islandsbron, där fiskeförbud råder. Incidenten filmades och Anders Larsson, limnolog och en av grundarna till Aspprojektet, är bekymrad över situationen och menar att aspen måste skyddas ytterligare.

”Nu behövs någon typ av akutåtgärd”

– Nu behövs någon typ av akutåtgärd. Jag tycker att det ska vara förbud mot allt fiske i centrala Uppsala. Det hjälper inte att säga att aspen får fiskas upp men ska slängas tillbaka. Flera av de som fiskar använder levande beten och eftersom aspen är en rovfisk sväljer de betet helt och blir då så skadade att de måste dödas, säger han till Upsala Nya Tidning.

Redan i våras beslutade Fyrisåns fiskevårdsområdesförening, där Uppsala kommun är medlem, att det året runt är förbjudet att fiska efter asp inom hela området och att totalt fiskeförbud råder mellan Islandsfallet och Kvarnfallet.
Men de nya reglerna är okända för många och behovet av informationsinsatser är stort.

”Det är naturligtvis inte bra att vi har regler som ingen känner till”

– Det är naturligtvis inte bra att vi har regler som ingen känner till. Det finns planer på att sätta upp skyltar och att göra en skrivelse till kommunen med en uppmaning att införa tillsyn över beslutade regler, säger Mia Agvald Jägborn, naturvårdsstrateg på Uppsala kommun och sekreterare i styrelsen för Fyrisåns fiskevårdsområde, till Upsala Nya Tidning.

I torsdags satte kommunen upp tillfälliga förbudsskyltar längs sträckan mellan Islandsbron och Kvarnfallet, i syfte att stävja fortsatt tjuvfiske.

Läs Upsala Nya Tidnings reportage här.

Hans Hällman

 

Annons
AKTUELLT

Fiskejournalen – en tidning i medvind!

Nyligen publicerades en sammanställning av hur det går för landets tidskrifter. Många har tappat läsare sedan fjolårets mätning, men det finns undantag. Två lysande exempel är Fiskejournalen och Allt om Flugfiske, som i år har 18 respektive 15 procent fler läsare. Snacka om medvind!

Politiker festar på utrotningshotad art

Den 28 oktober vankas det stort ålagille hos Mjällbymoderaterna. På inbjudan står det att den som inte ”tål eller gillar” ål kan erbjudas ett köttalternativ. Med tanke på att ålen klassas som akut utrotningshotad kanske det även finns andra orsaker till att någon vill avstå.

Sportfiskarna, SLU och WWF summerar höstens fiske efter tonfisk

Årets septembermånad går till den svenska fiskehistorien. Under nio actionfyllda dagar förenades forskare, sportfiskare och märkningsexperter i en gemensam insats i vetenskapens tjänst. Syftet var att öka förståelsen för den blåfenade tonfisken, som gjort en efterlängtad återkomst till den svenska kusten. Resultatet blev fjorton märkta tonfiskar på svenskt vatten. Nu ger tre av projektets huvudaktörer

Livet leker för Ätranlaxen!

Den omfattande fiskevården i Ätran bär frukt. I måndags lyftes lax nummer 1000 över dammen i Nydala. Det är det bästa resultatet sedan 1988!

Sportfiskarna undersöker laxfisk från Vänern

Förra vintern konstaterades att en öringhona av Gullspångsstammen var smittad av den fruktade virussjukdomen infektiös pankreasnekros, IPN. Nu ska Sportfiskarna ta IPN-prover på trollingfångad lax och öring för att undersöka om fler fiskar kan ha smittats.

VINNARNA: Vinn en unik poster med laxflugor

AD:n Anders Wolmar och laxfiskeprofilen Mikael Frödin skapade under slutet av 80-talet en unik poster med klassiska laxmönster. Nu har du chansen att vinna ett nypressat exemplar av skapelsen. Svara på frågan här nedan – kanske blir du en av de tjugo lyckliga! Anders Wolmar hade under flera år eftersökt något snyggt att vila ögonen på i fiskerummet. En sen

Klassiker i ny tungviktsmodell

ABU Garcias atomdrag är för många gäddfiskare en given favorit i betesboxen. Nu kommer det klassiska betet i ett större och tyngre utförande – Atom 55 gram. Antalet gäddor som Atomdraget skördat genom tiderna är svårt att sia om och statistiken lär inte svika nu när nya tungviktaren äntrar marknaden. I butikshyllorna land och rike

Här firar de misstänkta tjuvfiskarna – i morgon väntar åtal

I somras plundrades sydsvenska sjöar på mer än tusen kilo gös, lika mycket kräftor och över hundra kilo gädda. Den olovliga fångsten såldes sedan på fiskmarknader i Stockholm och Göteborg för över 400 000 kronor. Tjuvfiskeligans mobilbilder vittnar om ett metodiskt tjuvfiske och festlig stämning. I morgon lär minerna bli mer ansträngda. Då inleds nämligen den

Musslor släpper ut mängder av metan

Kor beskylls ofta för att släppa ut stora mängder av växthusgasen metan. Nu har forskare från Stockholms universitet upptäckt att även Östersjöns musslor är en betydande producent.
Annons

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!