Båtar och bananer – sanningen!

Varför får man inte ha med sig bananer i båten? Här har du fyra trovärdiga teorier som stödjer just den skrönan.

Att bananen är den ”förbjudna frukten” ombord vet vi ju alla. Men hur kommer det sig att en till synes oskyldig liten gul frukt kan skapa sådana rubriker? Här har du fyra teorier!
Gord Pyzer på tidningen Outdoor Canada skrev i förra veckan en uppmärksammad artikel. Man kan säga att ämnesvalet i Gords text delar in oss sportfiskare i två läger; de som mer än gärna har bananer i båten och de som aldrig har bananer i båten. I artikeln berättar Gord om fyra olika teorier som kan ses som rimliga förklaringar till varför just bananen är den svartlistade sjö-frukten:

1.) Den första teorin tar oss ända tillbaka till 1700-talet. På den tiden transporterades bananer i knarrande, läckande och svintunga träskepp. Sägnen säger att ett av skeppen gick under med hela besättningen – det enda spår man såg efter olyckan var tusentals gula bananer som låg skvalpade på vattenytan.

2.) En annan teori sträcker sig också långt tillbaka i tiden. När man lastade ombord de stora banantunnorna så följde det även med en del objudna gäster såsom giftiga spindlar, ormar och andra skadedjur. Djuren trivdes alldeles utmärkt under däck i den fuktiga miljön. Under transporten blev besättningen terroriserade av dessa – ibland dödligt giftiga fripassagerare.

Under transporten blev besättningen terroriserade av dessa – ibland dödligt giftiga fripassagerare.

3.) En annan teori är att eftersom bananer snabbt blir dåliga så var man tvungen att skynda på transporterna för att helt enkelt kunna leverera färsk frukt. De skraltiga fartygen var tvungna att segla mycket snabbt vilket i sin tur ledde till att fiskarna ombord inte kunde fånga tillräckligt med mat till den svältande besättningen.

4.) Den mest trovärdiga förklaringen till att bananer för otur med sig är det faktum att bananer utsöndrar etylengas när de mognar. Etylengas gör att matvaror som förvaras i samma utrymme härsknar mycket fortare. Besättningen som ofta var ute på månadslånga transporter fick således all sin proviant förstörd.
Hursomhelst så kan någon av de fyra teorierna vara anledningen till att många sportfiskare, världen över, än idag väljer att lämna bananerna på land.

Hur gör du – tillåter du att bananer tas ombord på din skuta?

(Källa: Outdoor Canada)

Annons
8 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

 • Aldrig att en banan kommer ombord på min skuta! Utöver det kan jag även passa på att informera alla att bananen har varit granskad under lupp många ggr av forskare! Först kom dem fram till att bananen var ett bär, alltså inte en frukt! Men nu har dem fastställt att det är en ört! Så nej… Inga örter i min skuta!

 • Bananer denna odrägliga hemska gula sak,en gång tog en trut en banan som
  jag hittat i båten och omedelbart kastat ut i sjön,efter ca 20 sekunder dog
  truten.detta talar verkligen hur farlig en banan kan vara,efter bananen var ute
  från båten hugg det på alla spöna.
  Hälsningar
  Banan hataren Stefan

 • Påverkar inte ett dug. Tog mitt Gös PB när jag hade bananer med mig

 • Ytterligare en teori skulle kunna vara att banandoft från välmogna bananer (kan det vara Etylengas) är ett varningsferomon som signalerar fara. Som biodlare känner jag igen doften då man råkat klämma ett par bin och det helt plötsligt luktar gammal banan. Då är det hög tid att stänga kupan. Djur som är känsligare för dofter känner igen doften av arba bin långt fore en människa. Om du har hund med dig eller om korna I hagen plötsligt drar sig undan så kan detta vara en föraning till att du snart kommer få känna banan doften.
  Nu kanske ni vill kommentera att det är skillnad på fisk, insekter och däggdjur men jag tror att varningssignaler är universella.

 • Någon kastat in banan i båten som fastnat i självlänsen
  så båten höll på att sjunka
  Jag hatar bananer

 • Har alltid med mig bananer när jag fiskar för att gå mot strömmen. Har aldrig märkt att dom skulle försämra fiskelyckan. Det är mest trams.

 • 1963 gick jag på TM/S Totuga Salenrederiet med bananer till Europa via Curaso, Jamajka, etc. På väg dit i ca 7-8 knop, vi fiskade mycket på väg över, tog ca 2-3 veckor men hem i 24 knop raka vägen på 6 dygn. Häftig upplevelse, men svaret på bananfrågan gar jag inte, men mycket råttor och ormar med bananerna.
  Mvh
  Calle Ameln

AKTUELLT

Akut vattenbrist på många håll

Vattenbristen är i flera delar av landet den värsta på många år. Flera kommuner har infört bevattningsförbud och SMHI lanserar en ny tjänst där man kan följa utvecklingen.

Midsommargös i megaformat

En del inleder midsommarafton med att plocka sju sorters blommor. Andra fiskar. Andreas Nilsson är en av dem och i går resulterade det i en monstergös på över åtta kilo!

Tre personbästan på samma pass!

Victor Jacobssons senaste fiskepass inleddes trögt men därefter släppte det rejält. På kort tid lyckades han höja sitt personliga gäddrekord tre gånger på lika många fiskar. Läs här hans egen berättelse om när allt stämde!

Sjö räddas med flytande öar

På bara några år har sjön Hönsans vattenmiljö förbättrats dramatiskt. Den positiva utvecklingen beror på ett antal flytande öar som renar vattnet.

14-åring drog drömflundra

I tisdags fångade Johan Bergfeldt en hälleflundra på mellan 160-170 kilo i Risöysundet utanför Andøya. Fisken bjöd på en ursinnig kamp som den 14-åriga fångstmannen aldrig lär glömma!

”Lubbe” släpper film om fiskevård

Har du 24 minuter till övers och vill lära dig mer om fiskevård? I så fall kan vi rekommendera Fiskkonservator Lubbes senaste filmalster som nyligen släppts på Youtube. – Det kan vara den viktigaste film jag någonsin gjort, säger han själv.

Patricia knep årets tredje största sutare

Nu har 100 barn och ungdomar rapporterat in fiskar till vår omåttligt populära tävling Artjakten. Tävlingen är bara inne på sin tredje vecka men tack vara duktiga sportfiskare har otroliga 51 fiskarter landats. Fisken som dominerar är abborren med 44 stycken av de redan 406 godkända fiskarna. Det har även kommit upp lite mer ovanliga

Fem gånger mer mikroplast i Antarktis

Plasterna har inte bara nått jordens mest avlägsna delar – de har gjort det i stor skala. Ny forskning visar att Antarktiska oceanen innehåller fem gånger mer mikroplaster än man tidigare trott.

Enorm flundra från Finnmark

Ett misstänkt bottennapp började plötsligt få liv och 20 minuter senare var Peter Holiks krafter slut. Men då var den 220 centimeters långa hälleflundran redan säkrad vid båten. Fisken innebar nytt camp-rekord och tros ha vägt omkring 150 kilo!
Annons

TYCK TILL!

Vilken är din favoritårstid för fiske?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

SOMMARGÄDDAN!

FÖLJ OSS!