Bättre fiskfällor ger mindre bifångst

En mindre strömming undkommer fällan. (Foto: Mikael Lundin)

En mindre strömming undkommer fällan. (Foto: Mikael Lundin)

Fasta fiskfällor fångar för mycket småfisk. Deras chans till överlevnad efter sortering är mycket låg och på sikt kan detta hota bestånden av strömming, sik och abborre.
– Redskapen kan ganska enkelt anpassas så att småfisk kan smita ut, menar Mikael Lundin, SLU i sin avhandling.

I det kustnära yrkesfisket efter strömming, sik och abborre används ofta stationära sälsäkra fällor. Ett vanligt problem i dessa fällor är att små individer av fisk följer med i fångsten. Dessa individer går ofta inte att sälja och de orsakar ett tidskrävande sorteringsarbete för yrkesfiskaren. Efter sortering och utkast, är fisken ofta så pass omtöcknad att den dör eller blir ett lätt byte för måsar eller andra predatorer vilket på lång sikt vara ett hot mot fiskbestånden. Mikael Lundins avhandling handlar om hur dessa bifångster kan minskas. Genom relativt enkla ingrepp som att utrusta fällor med galler eller fyrkantsmaskor öppnas möjligheten för små individer att fly ur redskapet redan innan fångsten töms i båten. Dessa individer har goda chanser att överleva. Fiskens beteende och fysiologi har en avgörande roll i hur effektivt ett galler eller fyrkantsmaskor fungerar. Processen påverkas också av omgivande faktorer som vattenströmmar, temperaturer, ljus och närvaro av säl. En korrekt utformad och dimensionerad selektionspanel kan utgöra en viktig nyckel för ett hållbart fällfiske.

Annons
AKTUELLT

Martin Petersson drar sin femtionde 10-plussare

Många drömmer om att fånga en gädda över tio kilo. Den drömmen har Martin Petersson förverkligat för länge sen, och efter gårdagens storhugg kunde han rent av lyfta upp sin femtionde gädda över tio kilo. Snacka om ett stiligt CV!

Ändrade regler i Ätran – snart kan du fiska i Hertingforsen!

Laxen i Ätran har uppvisat en fantastisk utveckling sedan öppningen av Hertingforsen 2013. Årets uppgång var hela 4500 laxfiskar och i fällan vid Nydala registrerades rekordmånga storlaxar. Detta får förstås positiva effekter för fisket och nästa år ändras reglerna, bland annat genom att dagskorten blir dyrare och att flugfiske tillåts i Hertingforsen!

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!