”Beslutet handlar inte om ökade kvoter”

– Prognosen är alltjämt att torskfisket i Östersjön kommer att understiga fastställd kvot för 2012. HaV följer fisket löpande genom rapportering och kontroll. Vi har ständig beredskap för att införa fiskestopp när fisket närmar sig årskvoten, säger Björn Risinger.

I måndags beslöt Havs- och vattenmyndigheten att höja torskransonen för trålfiskare i östra Östersjön. Beslutet har väckt en del starka reaktioner.
– Jag vill lugna alla som oroas över att vi inte bryr oss om fiskebestånden. Vi kan inte ändra kvoten och vill inte heller tillåta fiske över fastställd kvot, säger Björn Risinger, generaldirektör för HaV.
Kvoterna för torskfiske i Östersjön beslutas varje höst av EU:s fiskeministrar som i sin tur grundar beslutet på vetenskaplig rådgivning från ICES, Internationella havsforskningsrådet. Sverige har en fastställd procentuell andel av den totala kvoten i varje fiske och andelen varierar för olika arter i olika havsområden.
Inom ramen för den svenska kvoten reglerar HaV trålfiske efter torsk i Östersjön med årsransoner. För fiske med andra redskap, exempelvis garnfiske, finns inget ransoneringssystem. Hittills i år har 53 procent av trålkvoten och 30 procent av kvoten för övriga redskap använts och flera trålfiskare har redan fiskat upp hela sin årsranson. Därför har det kommit önskemål från flera håll, bland annat Sveriges Fiskares Riksförbund, SFR, att HaV ska höja årets kvoter.
– Vi varken kan eller vill höja kvoterna. Däremot har vi beslutat att höja årsransonerna för trålfiske något. Det kan vi göra eftersom fjolårets kvot för torskfiske i Östersjön inte utnyttjades helt. Det är den överstående delen som nu ransoneras ut bland trålfiskare, säger Björn Risinger.
Redan i våras diskuterade HaV att eventuellt tillåta ökade ransoner men då bedömdes risken för stora utkast av liten torsk alltför stor. Nu har risken för omfattande utkast minskat och Hav menar att det är rimligt att öka ransonerna från 900 till 1 000 kilo per ranson och vecka för trålfiske.
Information om sådana fiskestopp lämnas löpande på HaV:s hemsida för olika arter och havsområden.

FAKTA/Så fungerar systemet med fiskekvoter
:
– Kvoterna för t ex torskfiske i Östersjön grundas på vetenskaplig rådgivning från ICES (Internationella havsforskningsrådet)Svenska forskare på bland annat Havsfiskelaboratoriet i Lysekil deltar med data från provtrålningar (tidigare med Argos, nu med inhyrda fartyg)
– EU-kommissionen bearbetar råden och EU:s fiskeministrar beslutar varje höst om totala kvoten för kommande år.
– Sverige har en fastställd procentuell andel av den totala kvoten i varje fiske och den varierar art för art i olika havsområden.
– Medan kvoten är totalvolymen för det svenska fisket är ransoner ett sätt att fördela fisket över året och mellan fartyg.
– Inom ramen för den svenska kvoten reglerar HaV trålfiske efter torsk i Östersjön med årsransoner.
– Hittills i år har 53 procent av trålkvoten och 30 procent av kvoten för övriga redskap nyttjats.

Annons
AKTUELLT

Jätterymning av regnbågar i Kattegatt

Omkring 20 000 regnbågar har rymt från en kustbaserad odling i Kalundborg på västra Själland. Sportfiskare oroas över att havsöringen kan ta skada och hjälps åt att fånga in rymlingarna.

Martin Petersson drar sin femtionde 10-plussare

Många drömmer om att fånga en gädda över tio kilo. Den drömmen har Martin Petersson förverkligat för länge sen, och efter gårdagens storhugg kunde han rent av lyfta upp sin femtionde gädda över tio kilo. Snacka om ett stiligt CV!

Ändrade regler i Ätran – snart kan du fiska i Hertingforsen!

Laxen i Ätran har uppvisat en fantastisk utveckling sedan öppningen av Hertingforsen 2013. Årets uppgång var hela 4500 laxfiskar och i fällan vid Nydala registrerades rekordmånga storlaxar. Detta får förstås positiva effekter för fisket och nästa år ändras reglerna, bland annat genom att dagskorten blir dyrare och att flugfiske tillåts i Hertingforsen!

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!