Bläckfisk på rörpilk

Grunden utanför Vinga är klassiska platser för torsk och makrill, men kan även ge ifrån sig mer oväntade hugg. Foto: Jan Pettersson

Att fiska i havet kan vara spännande, inte minst därför att man aldrig vet vad som nappar. Jan Petterssons senaste makrillfiske utanför Vinga är ett bra exempel. Han trodde först att han krokat en trött torsk men fick i ytan se något helt annat. Upp kom en tioarmad bläckfisk!

Blötdjuret högg på 25 meters djup under ett tidigt fiske i torsdags morse . Grundet som fiskade av brukar ge både makrill och torsk, men någon bläckfisk har Jan varken sett eller hört talas om i dessa vatten.
– Jag blev helt paff. Den kändes lite som en torsk men var samtidigt väldigt seg att dra upp, berättar han.

När bläckfisken tagits ombord gjorde den skäl för namnet.
– Både jag och båten blev fulla med bläck. För att  kunna rensa den fick jag kolla på Youtube. Skelettet var helt genomskinligt och påminde om plast. Men det gick bra till slut och nu ligger den vakuumförpackad i frysen i väntan på att tillagas, hälsar Jan.

Foto: Jan Pettersson

Fakta: Vanlig tioarmad bläckfisk (Sepia officinalis)
Tillhör gruppen blötdjur och är ett utpräglat rovdjur som gärna jagar fisk. Har stora ögon i förhållande till sin kropsstorlek vilket gynnar jakten. Förmåga att blixtsnabbt växla färg och kan spruta ut bläck om den känner sig hotad. Förekommer längs hela västkusten men fångas sällan på spö. Arten har inre skal, vilka kan hittas på stranden och är då vita. Dessa kallas sepiaskal och har tidigare använts som kalktillskott för burfåglar. Bläckfisken uppskattas av många för sin smak och fiskas bland annat i medelhavet.

Hans Hällman

Annons
0 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

AKTUELLT

Dumpade 15 ton odlingslax – fick 300 000 i böter

Att laxar rymmer från odlingar kan innebära stora miljöproblem. En del av riskerna – såsom spridning av sjukdomar – kvarstår även om död fisk lämnar kassarna. Därför ser den norska myndigheten allvarligt på en incident då ett odlingsföretag valde att dumpa 15 ton död lax rakt ut i havet efter misslyckad behandling mot laxlus.

Buller i havet hotar fiskars parning

Sand- och lerstubb förlitar sig på ljud när de ska finna en partner. Nu visar en ny avhandling från Göteborgs universitet att båda arternas fortplantning försvåras av buller.

När håven inte räcker till

Det är fullt drag i Hundraklubben och Meterligan – där du automatiskt deltar om du anmäler en gädda över hundra centimeter. Med något svalare vatten på sensommar och tidig höst brukar gäddorna vara huggvilliga och urstarka. En som fick uppleva ett rejält gäddbett var Jean-Paul Alcantara som luftade en Pigshad under en fisketur på Mälaren.

Tonfiskkvot uppfiskad i Norge

Nyligen fångade den norska båten MS Bluefin 78 blåfenade tonfiskar i en ringnot. Därmed är båtens kvot på 42 ton uppfiskad.

Megaöring i Ätran

En groteskt stor havsöring i lekdräkt har nyligen fångats i en fälla i Högdalsån. Fisken vägde 9,7 kilo och var hela 98 centimeter lång!

Återutsatt lax studeras med radiosändare

I Norge rymmer mängder av lax från öppna kassar. För att bättre förstå omfattningen av uppvandrad odlingslax – och den skada de orsakar vilda individer – görs provtagningar. Fiskar fångas med spö vid så kallat övervakningsfiske, och all vildlax återutsätts. Nu visar en märkningsstudie att en del laxar skadas av infångandet och att samtliga förflyttar sig långa

Rekordstor indianlax tagen på spinn

Andreas Ekfeldt är en välkänd specimenjägare som har många fina fiskar på sitt CV. En av de mer spektakulära är hans indianlax från i somras. Fisken vägde 272 gram och är nyligen godkänd som svenskt rekord.

Vithaj chockar fiskare

Vi avslutar arbetsveckan med en fantastisk uppvisning av en krokad vithaj utanför den amerikanska östkusten. Förvånade turister kunde först se sin fångst ätas upp – och därefter syna en hoppande vithaj!

Supergädda från Norge i Dexter Big Pike

Dexter Big Pike rullar nu in på sista omgången efter en rafflande andra omgång – en norsk megafisk tog hem det hedersvärda priset ”längsta fisken”. Omgång två av Dexter Big Pike var minst sagt tajt ända in i slutskedet. Så tajt att gäddfiskarna Henrik Andersson och Johan Holmberg låg jämsides i tävlingen. Men eftersom Henrik
Annons

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!