Bländande bonitofiske

Mattias Jonsson med bonito. Bonito betyder vacker vilket man lätt kan förstå när man ser fisken helt nyfångad. Efter bara några sekunder på land så försvinner den glänsande färgen.

Först bestämde vi att vänta tills den värsta folkvandringe till Bua var över. Sedan blev fiskelusten för stor och vi satsade en strålande augustidag på bonitofiske vid Bua. Ett lyckat beslut som gav mersmak och redan i bilen på vägen hem planerades nya turer.

Tillsammans med Mattias Jonsson från havsfiskegänget Team Isola besöker jag landets just nu kanske hetaste fiskevatten. När vi anländer i båt har klockan redan hunnit bli halv tio på förmiddagen och på håll ser vi att det är fullt med folk på klipporna och i vattnet ligger en handfull båtar. En inledande trollingrunda ger ett par missade fiskar och vi beslutar oss för att ankra för att kunna spinnfiska närmare land. Intill oss ligger en båt med två flugfiskare som tycks ha lyckats knäcka koden. Fisk efter fisk drillas medans vi allt mer stressade plockar i beteslådorna byter och trasslar utan att kunna locka fisken till hugg. När vi tittar över vattnet ser vi glittrande fisksidor i hundratal som kommer i stora cirkelrörelser. Mattias har tidigare fångat bonito med spinnfluga och nöter på med det, men utöver några missade hugg händer ingenting. Till slut lossnar det. Med en hetsig och mycket snabb infiskningsteknik och en grönsilvrig tarponfluga på en meterlång tafs efter ett blysänke kommer fisk efter fisk.  Fajterna är helt galna och mitt lätta haspelspö böjs intill handtaget när fisken rusar med en fart som ingen annan fisk kan bjuda på i våra vatten.

Anders Nicander

Annons
AKTUELLT

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!